Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Fusion
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 27-10-2025, 18:28   #1
Martinezio
ford::beginner

Imię: Marcin
Model: Fusion '06 Lift | Galaxy MK2 '06
Silnik: 1.4 benzyna | 2.0 benzyna
Rocznik: 2006 | 2006
Domyślnie zapalająca się kontrolka ABS i złączem OBD.

Cześć.

Potrzebuję pomocy przy znalezieniu identyfikatora pompy ABS do Fuzji o nr VIN: WF0UXXGAJU6M73509

Mam też problem taki, że nie mogę się wpiąć do OBD, żeby odczytać kody - jakby nie podawał zasilania tam. Czy samo złącze ma swój bezpiecznik gdzieś? Testowałem interfejs na innym wozie i działa OK.

Objaw: zapalająca się kontrolka ABS (nie zawsze, czasami gaśnie - jakby był problem z czujnikiem, ale czyt. dalsze objawy), brak ABSu (nie pulsuje przy mocniejszym hamowaniu), dość twardy pedał hamulca, jakby wspomaganie źle działało, ale hamuje dość dobrze.

Problem powstał po wymianie bębnów, łożysk i szczęk na tylniej osi, ale nie wykluczam problemów na przedniej osi, bo jak się okazało miałem pękniętą sprężynę, która opadła nisko i opona mi zaczęła obcierać. Niestety zamiast zerknąć na przód, powiązałem ten fakt tarcia z wymianą na tylnej osi i tam próbowałem szukać problemu, co skończyło się rozerwaniem opony (na szczęście i tak je zamierzałem wymienić, więc mała strata Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.). Anyway, po tych grzebaniach zaczął mi błyskać tą kontrolką (problem z ABSem był już wcześniej, ale bez świecenia lampką).

Z góry dzięki za wszelkie info.

Martinezio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-10-2025, 21:39   #2
thesperado
ford::professional

Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
Domyślnie Odp: zapalająca się kontrolka ABS i złączem OBD.

Cytat:
Napisał Martinezio Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy samo złącze ma swój bezpiecznik gdzieś?
Zajrzyj na ten schemat: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Fusion, Fiesta w zasadzie jeden czort. Może na tej stronie znajdziesz coś więcej dla siebie, bo zebranie tego wszystkiego do kupy wymagało sporo pracy i szkoda by ta praca się marnowała. Odczytasz kody usterek to się wrodzi do tematu ABS, bo bez tego to wróżenie z fusów.
Cytat:
Napisał Martinezio Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
dość twardy pedał hamulca, jakby wspomaganie źle działało, ale hamuje dość dobrze.
Opisujesz subiektywne odczucia, które w zasadzie się wykluczają, bo jak inaczej to zrozumieć. Jak hamuje dość dobrze, to wspomaganie robi swoją robotę. To, że odczuwasz pedał jakby twardszy może być powodem, że po wymianie szczek i bębnów luz pomiędzy tymi elementami jest wreszcie prawidłowy, a wcześniej tak nie było. I znowu wychodzi wróżenie z fusów. Niestety na odległość w tej kwestii ciężko o konkrety.
thesperado jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-10-2025, 09:30   #3
tomao
ford::expert

Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018

Cytat:
WF0UXXGAJU6M73509
4S61-2M110-DA (FINIS 1512725). Na ewentualną wymianę może być z dowolną ostatnią literą.
tomao jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-10-2025, 09:31   #4
Martinezio

Dzięki za schemacik - przyda się na pewno! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Wiem, że bez kodów błędów to trudno cokolwiek zawyrokować, ale może ktoś miał podobną usterkę i mógłby coś podpowiedzieć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Owszem, opisuję moje odczucia subiektywne, bo chyba nie da się inaczej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ale nie sądzę, aby to była kwestia odstępu szczęk od bębna, czy innych luzów. Raczej powodem jest problem z pompą ABS. Przy dobrze działającym wspomaganiu pedał działa lekko i czuć, że hamowanie nie zależy od siły nacisku, a od pozycji pedału bardziej. U mnie jest inaczej: żeby mocniej zahamować muszę użyć proporcjonalnie większej siły, jak to trzeba było robić np. w malczanie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Dziś jak tylko ruszyłem spod domu, to kontrolka ABS zgasła i do końca trasy się nie zaświeciła (ok. 2km - dojazd do stacji pkp). Faktem, że nie robiłem gwałtowych hamowań.

Anyway - spróbuję namierzyć problem z tym złączem OBD, żeby odczytać błędy oraz kod pompy. Możliwe, że to stałe 12V się zdechło, przez co adapter nie dostaje zasiłki :/ Dam znać, jak coś zdziałam.

Bump:
Cytat:
Napisał tomao Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
4S61-2M110-DA (FINIS 1512725). Na ewentualną wymianę może być z dowolną ostatnią literą.
O, super dzięki!!!!
Stary 28-10-2025, 13:24   #5
Martinezio

Hmm... Tak mnie jeszcze naszło, że można by sprawdzić serwo... Może coś z podciśnieniem jest nie halo...

PS: pompka abs zanabyta i na pewno będzie wymieniona. Oby była sprawna, jak utrzymuje sprzedawca.
Stary 28-10-2025, 20:39   #6
thesperado

Cytat:
Tak mnie jeszcze naszło, że można by sprawdzić serwo... Może coś z podciśnieniem jest nie halo...
Maże być i tak. Taka najprostsza i najszybsza metoda by to ocenić, to na zgaszonym silniku nacisnąć lekko pedał hamulca i wtedy uruchamiać silnik. Po uruchomieniu silnika pedał powinien lekko pójść w dół ponieważ serwo dołoży coś od siebie. Po zgaszeniu naciskasz pedał hamulca i obserwujesz jak twardnieje. Przynajmniej raz powinien iść bardziej miękko. Takie próby dla pewności można zrobić kilka razy. Oczywiście, to nie żadna wyczerpująca diagnoza, tylko taki szybki sposób by ocenić czy jakiekolwiek wspomaganie jest.
Stary 03-11-2025, 09:45   #7
Martinezio

Test zrobiony - wygląda, że serwo działa: po włączeniu zapłonu twardy pedał "mięknie"... Także pozostaje wymienić tylko sterownik ABS i może będzie OK... Tylko jeszcze nie wiem, kiedy się za to zabiorę, bo póki co mam problem z drugim autem (Galaxy), w którym przy wymianie sworznia wyszło, że dziabnięty jest też przegub... W dodatku tuż przed przeglądem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 03-11-2025, 19:26   #8
thesperado

Cytat:
Także pozostaje wymienić tylko sterownik ABS i może będzie OK...
A co z odczytem kodów usterek? Z jakiegoś powodu kontrolka ABS zapalać się musi. Warto to wyjaśnić zanim się zabierzesz za pompę.
Stary 04-11-2025, 09:10   #9
Martinezio

Cytat:
Napisał thesperado Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A co z odczytem kodów usterek? Z jakiegoś powodu kontrolka ABS zapalać się musi. Warto to wyjaśnić zanim się zabierzesz za pompę.
O dziwo, od czasu naprawy sprężyny w amorku problem znikł i póki co się nie pojawia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Tfu tfu.
Stary 04-11-2025, 19:14   #10
thesperado

Cytat:
problem znikł i póki co się nie pojawia
To dobrze, nie mniej wiedza, co stanowiło przyczynę sygnalizowania niesprawności może być użyteczna w przyszłości. Jakiś ślad po tym powinien zostać w pamięci sterownika.
Odpowiedz

Zasady postowania