![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Marcin
Model: Fusion '06 Lift | Galaxy MK2 '06
Silnik: 1.4 benzyna | 2.0 benzyna
Rocznik: 2006 | 2006
|
Cześć.
Potrzebuję pomocy przy znalezieniu identyfikatora pompy ABS do Fuzji o nr VIN: WF0UXXGAJU6M73509 Mam też problem taki, że nie mogę się wpiąć do OBD, żeby odczytać kody - jakby nie podawał zasilania tam. Czy samo złącze ma swój bezpiecznik gdzieś? Testowałem interfejs na innym wozie i działa OK. Objaw: zapalająca się kontrolka ABS (nie zawsze, czasami gaśnie - jakby był problem z czujnikiem, ale czyt. dalsze objawy), brak ABSu (nie pulsuje przy mocniejszym hamowaniu), dość twardy pedał hamulca, jakby wspomaganie źle działało, ale hamuje dość dobrze. Problem powstał po wymianie bębnów, łożysk i szczęk na tylniej osi, ale nie wykluczam problemów na przedniej osi, bo jak się okazało miałem pękniętą sprężynę, która opadła nisko i opona mi zaczęła obcierać. Niestety zamiast zerknąć na przód, powiązałem ten fakt tarcia z wymianą na tylnej osi i tam próbowałem szukać problemu, co skończyło się rozerwaniem opony (na szczęście i tak je zamierzałem wymienić, więc mała strata Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.). Anyway, po tych grzebaniach zaczął mi błyskać tą kontrolką (problem z ABSem był już wcześniej, ale bez świecenia lampką). Z góry dzięki za wszelkie info. |
|
|
|
|
|
#2 | ||
|
ford::professional
![]() Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
|
Cytat:
Fusion, Fiesta w zasadzie jeden czort. Może na tej stronie znajdziesz coś więcej dla siebie, bo zebranie tego wszystkiego do kupy wymagało sporo pracy i szkoda by ta praca się marnowała. Odczytasz kody usterek to się wrodzi do tematu ABS, bo bez tego to wróżenie z fusów. Cytat:
|
||
|
|
|
|
|
#3 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
|
Dzięki za schemacik - przyda się na pewno! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wiem, że bez kodów błędów to trudno cokolwiek zawyrokować, ale może ktoś miał podobną usterkę i mógłby coś podpowiedzieć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Owszem, opisuję moje odczucia subiektywne, bo chyba nie da się inaczej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ale nie sądzę, aby to była kwestia odstępu szczęk od bębna, czy innych luzów. Raczej powodem jest problem z pompą ABS. Przy dobrze działającym wspomaganiu pedał działa lekko i czuć, że hamowanie nie zależy od siły nacisku, a od pozycji pedału bardziej. U mnie jest inaczej: żeby mocniej zahamować muszę użyć proporcjonalnie większej siły, jak to trzeba było robić np. w malczanie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dziś jak tylko ruszyłem spod domu, to kontrolka ABS zgasła i do końca trasy się nie zaświeciła (ok. 2km - dojazd do stacji pkp). Faktem, że nie robiłem gwałtowych hamowań. Anyway - spróbuję namierzyć problem z tym złączem OBD, żeby odczytać błędy oraz kod pompy. Możliwe, że to stałe 12V się zdechło, przez co adapter nie dostaje zasiłki :/ Dam znać, jak coś zdziałam. Bump: Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Hmm... Tak mnie jeszcze naszło, że można by sprawdzić serwo... Może coś z podciśnieniem jest nie halo...
PS: pompka abs zanabyta i na pewno będzie wymieniona. Oby była sprawna, jak utrzymuje sprzedawca. |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Rocznik: 2007,2011,2009
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Test zrobiony - wygląda, że serwo działa: po włączeniu zapłonu twardy pedał "mięknie"... Także pozostaje wymienić tylko sterownik ABS i może będzie OK... Tylko jeszcze nie wiem, kiedy się za to zabiorę, bo póki co mam problem z drugim autem (Galaxy), w którym przy wymianie sworznia wyszło, że dziabnięty jest też przegub... W dodatku tuż przed przeglądem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|