Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary Wczoraj, 07:55   #1
sylva1661
ford::amateur

Imię: Sylwia
Model: Ford S-Max
Silnik: 1997
Rocznik: 2014
Domyślnie Nagły przyrost mocy 2.0 TDCI 163 KM

Cześć, mam taki dziwny problem. Co jakiś czas mam taką sytuację, że auto odnotowuje wzrost mocy. Daję w gaz a on szybciej przyspiesza niż zwykle i szybciej sugeruje zmianę biegów (zielona strzałka). Wyraźnie to czuć przy wciskaniu pedału gazu, jakby dostał jakiegoś turbo. Myślałam, że to DPF, ale podczas tego zdarzenia parametry są prawidłowe, nie następuje ani wzrost temperatury, soot/load - wszystko jest w normie. Dodam jeszcze, że ta sytuacja nie znika, dopóki nie zgaszę silnika i nie odczekam. Nie ważne, czy przejadę 100km czy 20 km. Czasami uruchamia się to po przejechaniu 200-300 KM, czasami wcześniej. Najczęściej, gdy jeżdżę po mieście, czyli przejeżdżam krótkie odcinki i często gaszę. Jakieś pomysły? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

2.0 tdci 163KM mk1 polift

sylva1661 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary Wczoraj, 15:01   #2
Mariusz.S
ford::average

Imię: Mariusz
Model: Ford Mondeo MK4
Silnik: 2.0 DW10C
Domyślnie Odp: Nagły przyrost mocy 2.0 TDCI 163 KM

To się cieszyć taka jazdą, te diesle w Euro 5 to nie jadą w porównaniu do Euro 4, mój DW10C 163KM jedzie ospale jak by miał przyczepę z ładunkiem doczepioną. Zaś S-Max kumpla DW10B 140KM rwie chętnie aż miło jechać.

Ostatnio edytowane przez Mariusz.S ; Wczoraj o 15:04
Mariusz.S jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary Wczoraj, 18:58   #3
sylva1661
ford::amateur

Imię: Sylwia
Model: Ford S-Max
Silnik: 1997
Domyślnie Odp: Nagły przyrost mocy 2.0 TDCI 163 KM

Cieszyłabym się, gdybym wiedziała, że jest to prawidłowe działanie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. A mam obawy i podejrzenia, że nie. Ogólnie mój też jest taki ospały i nie ma tego zrywu, ale taki już urok Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez sylva1661 ; Dzisiaj o 08:46
sylva1661 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania