![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 31-03-2025
Model: Focus mk2
Silnik: 1.6
Rocznik: 2008
|
Hej,
postaram się opisać wszystko od początku. Zaczął mi pokazywać się komunikat błędu sondy lamba. po wymianie auto zaczęło szarpać przy dodawaniu gazu oraz przy gwałtownej jeździe +3tyś obrotów. nie pokazywał się błąd ale na po podłączeniu komputerka pod OBD2 pokazało SHIRTFT1 - 15%? czasem do -20% (zła mieszanka paliwa) więc kupiłem inną sondę droższą i to samo dzieje się. wymieniłem świece, kable, cewkę i nadal to samo.... cały czas pokazuję nie właściwą mieszankę paliwowa. przeczyściłem przepływomierz (ale nie widziałem go brudnego) ale przeczyszczony. nic nie pomogło... ktoś ma jakiś pomysł?? bo jak zadzwoniłem do mechanika to on od razu że to będzie droga naprawa i trzeba będzie silnik rozbierać..... proszę o pomoc poradę. może nie jestem jakimś mechanikiem ale podstawy znam i sam mogę coś podłubać... najbardziej czuć to na gazie.. gazownik po wymianie filtrów i po regulacji stwierdził wypadanie zapłonu.... Ford Focus mk 2 1.6 benzyna / gaz 2008rok Ostatnio edytowane przez Bolsik1 ; 14-02-2026 o 15:42 |
|
|
|