Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 21-03-2008, 15:10   #1
stivi6
ford::amateur

Imię: stivi
Model: mondeo
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2003
Domyślnie [Mk2]przerywający silnik

Witam wszystkich. Posiadam forda mondeo 1,8 benzyna rok1999. Mój problem polega na tym że od jakiegoś czasu (około 1 miesiąc) silnik "kuleje" tzn. czasami tak jakby nie palił na 4 cylindry. Na początku było to tylko odczuwalne podczas jazdy(na wolnych pracował idealnie) ale teraz czasami na wolnych obroty znacznie spadają jakby odłączył jeden przewód. Wymieniłem świece i kable i bez zmian. Może to cewka a może nic wspólnego z zapłonem?. Prosiłbym o odpowiedź kogoś kto już się borykał z tym problemem albo kogoś kto wie na czym polega ten problem. Z góry dziękuje za odpowiedź.

stivi6 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-03-2008, 23:41   #2
nicolas

Model: C-MAX
Silnik: 1,8 TDCi 115 HP
Rocznik: 2006
Domyślnie Re: [Mk2]przerywający silnik

rozumiem że Twój silnik nie ma gazu?? jeśli ma to na 95% tam szukaj przyczyny, jesli nie to myślę że najpierw sprawdź czy w momencie gdy obroty spadają silnik pracuje na 3 czy na 4 cylindry. Miałem taka historię i to nie jest tylko kwestia głośności. Samochodem zaczyna delikatnie trząść i ma ZNACZĄCY spadek mocy oraz charakterystyczny odgłos traktora po otworzeniu maski. Dla mnie zadziwiajace jest to że Twój problem występuje okresowo a nie no-stop od pewnego czasu.
nicolas jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-03-2008, 13:53   #3
stivi6

Witam.Na wstępie zaznaczę że nie mam gazu. Odnośnie tego przerywania to poruszałem kośćmi które wchodzą do cewki i na razie ustało. Muszę je odpiąć i przeczyścić. Ewentualnie za psikać WD40. Ale nie wiem czy to faktycznie to czy ma po prostu dobry dzień. Muszę zrobić parę kilometrów.Puki co działa wyśmienicie. Jednak zdumiewające jest to wcześniej już odpinałem te kości i nie było zmian. Najwyraźniej ten samochód ma dusze. Dziękuje za podpowiedź.
Stary 23-03-2008, 01:15   #4
mc_olo
ford::beginner

Model: Mondeo MK2
Silnik: 2.0
Rocznik: 1998

U mnie było podobnie ale tylko na gazie i okazało się, że to cewka. Na benzynie pracował normalnie, ale pewnie zaraz zacząłby podobnie chwiać się na obrotach.
mc_olo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-03-2008, 11:04   #5
stivi6

Witam ponownie. Zrobiłem z 400 kilometrów i na razie silnik pracuje ok. Pewnie przy takich rocznikach samochodów trzeba zacząć od przeczyszczenia wszelakich styków i jeśli niema poprawy dopiero szukać przyczyny. Mam nadzieję że mój temat można uważać za zamknięty. Dziękuje za wszelkie uwagi. I oby jak najmniej problemów z naszymi pojazdami życzę w te święta wielkanocne jakże białe zresztą.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Zasady postowania