Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 05-04-2008, 15:05   #1
exib
ford::amateur

Domyślnie Tylny most jaki dopasowac?

Witam.Mam Transita 2,5 diesel z 76-cio konnym silnikiem i mostem o przelozeniu 4,56 krutki max wysoki .
Zamierzam wymienic mu most na szybszy , ale nie wiem jaki moge wstawic do tego silnika i tego typu nadwozia.
Woze lekkie ladunki i duzo po autostradzie, wiem ze szybciej niz 120 nie pojade, ale chodzi mi o to zeby mi obroty na silniku spadly o jakies 500 w dol przy 100 np. 2,500 obr/min.Czy to jest mozliwe?

exib jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-04-2008, 11:38   #2
kuczis
ford::advanced

Model: był Transit jest Focus
Silnik: 1.0 ecoboost 147KM by heko
Rocznik: 2012
Domyślnie Re: Tylny most jaki dopasowac?

no jest ... kumpel tez jeździ na autostradzie ( a4 ) trase Katowice -Wrocław-Katowice , miał ten sam problem co ty , mianowice zapinał 5 i miał przy 100km/h obroty troche ponad 3,2 tyś , auto dopiero kupił i nie sprawdził jak sie buja na szybszych trasach .. a jak wiemy diesle nie lubią wysokich obrotów , i no nie był zadowolony z nowego auta. Fordzik na autostradzie wył , dużo, palił, normallnie typowe autko do miasta... do niskich prędkości, bo dynamika była całkiem ok .

Wiesz co zrobił ?
oddał skrzynie do fachowców i mu trybo od 5 biegu zmienili , dizęki czemu obroty spadły o ok 500 wzgledem poprzedniego stanu , ale tylko na 5 biegu , wiec auto do 100km /h dalej miało taką samą dynamikę i tylko na 5 widoczne były jakies zmiany, zadowoliło go to finansowo - tak przeróbka napewno tańsza od kupna mostu, chyba że masz już go do wymiany to może rzeczywiście lepiej zmienić most na szybszy.
Stary 06-04-2008, 16:50   #3
exib

Czesc kolego.W tej chwili wydaje mi sie to najrozsadniejsze rozwiazanie,zwlaszcza ze most mam ok. a sprzeglo musze wciskac do podlogi.Przy okazji moge je juz wymienic.Tylko jakbys mogl mi jeszcze napisac jak dlugo on juz tak jezdzi z ta dluga piatka, na jaki tryb wymienil i ile to moze kosztowac? Zeby mnie ci szpece od skrzyn zabardzo nie naciagneli.
Pozdrawiam exib :fcp1
Stary 06-04-2008, 19:19   #4
kuczis

Cześc , jeździ już tak około roku czasu trase po 440 km dziennie 6 dni w tygodniu wożąć od 1t do nawet 3,0t , ogólnie jest zadowolony , jedno co cie może troche zmartwi to to że spalanie spadło mu tylko o ok 0,5 litra na 100km ( praw fizyki nie oszukasz i samymi obrotomi ekonomi nie stworzysz , to by było za proste) teraz pali mu kontener ok 13,5 litra , przed przeróbką niewiele ponad 14 . Pozatym jest ciszej , szybciej i napewno zmniejszyło sie zuzycie silnika z racji spadków obrotów .
Co do ceny to ... nie pamiętam to było rok temu w firmie Bratford ( Radom) więc zadzwoń tam i zapytaj ile by kosztował taki " bajer", będziesz miał porównanie . Jakie trybo to też nie pamiętam z racji że to nie moje autko, i sie tym bliźej nie interesowałem.
Stary 07-04-2008, 19:42   #5
exib

Witam. Dzwonilem do Bratford i powiedzieli mi , ze to nie jest tak ze wymienie tylko jeden tryb i to bedzie juz chulac.Zaczeli cos o mostach opowiadac i wogole sobie nie przypominal ze cos takiego juz robil.Chyba musze gdzie indziej u jakis specow od skrzyn sprobowac.Nie znam sie na tym,ale nadal wydaje mi sie ze to jest najlepsze rozwiazanie, zwlascza ze ten most mam z abs-em i calkiem cicho chodzi.
Stary 08-04-2008, 09:46   #6
kuczis

Cytat:
Napisał exib
Witam. Dzwonilem do Bratford i powiedzieli mi , ze to nie jest tak ze wymienie tylko jeden tryb i to bedzie juz chulac.Zaczeli cos o mostach opowiadac i wogole sobie nie przypominal ze cos takiego juz robil.

prawie rok temu to było ,wątpie żeby nie pamiętał , moze źle cie zrozumiał a ja nie nadmieniłem ci że to było w przypadku kumpla transita a on ma model z 2003 roku , na bliźniakach ... moze tak mówił bo jemu lepiej opłaca sie most sprzedać ( mniej roboty , lepsza kasa) ...
Stary 10-04-2008, 20:52   #7
exib

Witam. Obdzwonilem jeszcze moich okolicznych mechanikow do ktorych mam jeszcze zaufanie i jakos wszyscy niezbyt entuzjastycznie do tej sprawy podchodzili. Jeden mowil,ze taka wymiana odbije sie niekorzystnie na innych podzespolach,drugi zebym mu odpowiedni tryb przyniosl to zrobi, tylko jaki?Ale trzeci powiedzial ze najprosciej i najtaniej to wstawic wiekszej srednicy kola bo do tej pory jezdze na 14 i tu mam pytanko , czy felga5,5jx16x56 5 otworow z opona 215/75 r 16 c bedzie pasowala do mojego transita czy juz jest za duza .
Ewentualnie jaki rozmiar jest optymalny czy moge zastosowac kolo od innego dostawczaka jak t4, albo ducato chodzi mi o felgi jakie oznaczenia powinny posiadac Pozdrawiam exib
Odpowiedz

Zasady postowania