![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: Marek
Model: focus c-max
Silnik: 1.6TDCi 109KM
Rocznik: 2005
|
Witam, od jakiegoś czasu mam dziwne wskazania licznika kilometrów: pozostałego dystansu i średnie spalanie. Od kokło tysiąca km nie kasuję średniej. Obecnie pokazuje mi 5,8l/100 i powiedzmy 500km do przejechania na obecnym paliwie. Po zgaszeniu silnika i po krótkim czasie ponownym włączeniu zapłonu dystans okazuje się 485km a spalanie wzrasta to 6,4. Wyciągam kluczyk i po chwili powtarzam zabieg. Dystans 460 i średnia 6,8l/100.
Co jest przyczyną takiego zachowania? Gdy jadę do pracy spalanie z 6,8 powoli spada ale gdy zgaszę silnik i znowy przekręcę stacyjkę na zapłon czy włączę silnik spalanie średnie wzrasta.... Wcześniej tego nie zauważyłem. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Imię: Mariusz
Model: Focus 1,6 tdci; Fusion 1
Silnik: 1,6 ON; 1,4 Pb
Rocznik: 2012; 2004
|
Podłączam się pod pytanie. Podobnie zaczął mi się zachowywać, a zaczęło się od odpowietrzania po wymianie wtrysku - okazało się, że była słaba bateria i podczas kręcenia przygasł parę razy wyświetlacz w liczniku.
Reset po tankowaniu i reset spalania tez nic nie zmieniły, chociaż u mnie nie jest to aż tak drastyczne jak u kolegi Elmo86 Mariusz |
|
|
|