![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 16-08-2008
Model: MK3
Silnik: TDCI
Rocznik: 2002
|
Witam,od jakiegoś czasu słyszę w swoim mondku (kombi) bardzo głośne uderzenia dobiegające z tylnego zawieszenia (takie jakby podczas jazdy uderzył kamień w podwozie wybity z pod koła),dzieje się tak gdy jadę bardzo wolno po polnej drodze po głębokich dziurach,5 - 10 km/h,auto się buja i nagle bum ,początkowo myślałem że to rura wydechowa uderza,ale szarpałem ją na wszystkie strony i nic,może to sprężyna się jakoś przemieszcza i tak strzela?Byłem u mechanika i wymieniłem tuleje na wahaczu wzdłużnym (z lewej str. bo wydawało mi się że z tej strony wali) ,mechanik zauważył że jest lekko wygięty wahacz i go wyprostował,jeden dzień było ok ,ale teraz jest dalej to samo na dziurach wali lecz nie cały czas.Ma ktoś może pomysł co to może być,bo już nie wiem czy to ten wahacz,dzwięk dochodzi teraz jakby z różnych stron tyłu
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 26-12-2006
Model: C-Max
Silnik: 1,8 PB
Rocznik: 2005
|
sprawdz amortyzatory... mialem to samo i po wymianie jest ok
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 04-04-2008
Model: Mondeo Kombi Ghia
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2001/2002
|
może właśnie to amortyzator nie tłumi i wyciąga się do samego końca i stąd to uderzenie. Ja tez bym tak obstawiał.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::average
![]() Imię: Piotr
Model: mondeo MKII,III,IV, obecnie mkV:) Fiesta mk6, mk7
Silnik: 1,8 Pb,2.0 Pb, obecnie 2.0ecoboost, Fiesta 1.0ecoboost
Rocznik: 2018,2016
|
witam...xBORKOL żaden amorek ale sprawdź wachacz tylny...długi ..cienki na 100% pękł ..pozdro
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 16-08-2008
Model: MK3
Silnik: TDCI
Rocznik: 2002
|
Sprawdziłem dokładnie i nie widać żeby coś pękło
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
![]() Zarejestrowany: 30-08-2008
Model: mondeo sedan [mk1]
Silnik: 1,8 td
Rocznik: 1996
|
Banalne,ale jak łączniki stabilizatora? Strasznie pukają jak są wybite.Kolega Piotr-1981 miał chyba na myśli drążek reakcyjny. Długie cienkie wahacze są tylko w sedanie i habecie.
|
|
|
#7 |
|
![]() Zarejestrowany: 26-12-2006
Model: C-Max
Silnik: 1,8 PB
Rocznik: 2005
|
tak jak pisalem.. albo amorki albo laczniki
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
![]() Zarejestrowany: 20-02-2009
|
I jak kolego co było przyczyną bo miałem to samo i okazało się że wahacz wzdłużny mi pękł, kołysało na wszystkie strony a przy hamowaniu ściągało na przeciwną stronę niż pęknięty wahacz..
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
![]() Zarejestrowany: 12-10-2009
Model: MONDEO mk1
Silnik: 1.8 ZETEC + LPG. AUTOMAT
Rocznik: 1995
|
Kolego, a sprawdź dokładnie rurę wydechową, czy nie opiera się o nic.
W moim przypadku było, ze oparła się o element zawieszenia z tyłu i był taki objaw jak opisujesz. Rura może być bardzo nisko i też będzie uderzać, wieć warto sprawdzić błache rzeczyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|