![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 05-10-2008
Model: galaxy
Silnik: 2.0 DOHC
Rocznik: 1995r
|
Czy ktoś z Kolegów na forum posiada wiedzę na temat rozrusznika w galaxy 2.0l dohc 1995r i mógłby podzielić się tą wiedzą?
Mianowicie mój rozrusznik po odpaleniu silnika i cofnięciu kluczyka w stacyjce nie reaguje od razu tylko chwilkę przeciąga ( tak jakby sprężyna od razu go nie wyrzucała) Pytania : -czy te objawy powinny niepokoić? -czy ewentualną naprawę mogę przeprowadzić sam ? -jaki jest dostęp do tego rozrusznika? - Wasze rady i uwagi. Dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam. Staszek.
Akwarystyka jest super!!!! Ostatnio edytowane przez deku ; 19-09-2014 o 08:29 Powód: prefix, tytuł |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Janusz
Model: VW Sharan
Silnik: 1,9 TDI, AUY, 115 PS
Rocznik: 2001
|
Zlec to jaiemus szpecowi, bo jest tam przekładnia i łozyska igiełkowe, jak sam rozkręcisz to sie to rozleci i nie bedziesz wiedział jak poskładać.
Wyjmij sam rozrusznik i daj go w dobre rece, roboty raptem z pół godziny, chyba ze bedzie cos w nim do wymiany, ale bedziesz pewność ze jest solidnie zrobiomy. Nie powinno cię wiecej kosztować / taki przegląd z przesmarowaniem / jak 40-50 zeta. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Stefano, A czy dla laika da się przeskoczyć wymontowanie tego rozrusznika ??? Jakie tam jest dojście i czy konieczny jest kanał??? Bo z dołu jest wielka osłona silnika.
Dzięki za zainteresowanie I rzeczywiście masz rację że lepiej zlecić to el. samochodowemu tylko że trzeba go wymontować.
|
|
|
#4 |
|
ford::expert
![]() Imię: Janusz
Model: VW Sharan
Silnik: 1,9 TDI, AUY, 115 PS
Rocznik: 2001
|
To się z tym nie szczypaj jak nie masz ku temu warunków, przecież jak podjedziesz do warsztatu elektryka, to ci przecież zdemotują na miejscu.
Tylko wczesniej zapytaj o cenę całej usługi z taka opcją, aby ci pózniej nie wypróznili kieszeni. Pozdr. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Stefano, Dzięki za radę . Zrobił mi to znajomy mechanik teścia. Wystarczyło wypryskać WD-40 i dokładnie ten syf wyczyścić. Jednak bez kanału bym nic sam nie zrobił bo dojście do niego jest tylko z dołu po zdjęciu osłony silnika.Teraz chodzi ok.
Pozdrawiam Staszek.
|
|
|
#6 |
|
![]() Zarejestrowany: 11-10-2006
Model: Galaxy
Silnik: 2.0 115 kM
Rocznik: 1998/99
|
stachumal, że się spytam ?
Rozrusznik był zrzucony z auta i rozkręcony ?
|
|
|
#7 |
|
|
Pagob, Nie bardzo wiem o co pytasz . jeśli chodzi ci o to, czy rozkręcał rozrusznik i wyjmował wirnik to nie. Po wyjęciu rozrusznika na stół widoczną zębatkę i łożysko na tej (nazwę to po swojemu ) ośce wypryskał WD-40 i dokładnie wyczyścił.
Widoczna tam była gruba warstwa brudu. Teraz chodzi rewela! Jak masz jeszcze jakieś pytanko to chętnie odpowiem . A też przymierzasz się do demontowania rozrusznika?? Pozdrawiam Staszek.
|
|
|
#8 |
|
![]() Zarejestrowany: 11-05-2007
Model: Hyundai ix35
Silnik: 2,0 VVTC
Rocznik: 11
|
Witam,nie żebym się czepiał,ale jak już był na stole to rozbiera się i weryfikuje części,jak szczotki,tulejki a przekładnie planetarną to się dobrym smarem traktuje :fcp18 no i na koniec próba na stole lub na ostro.No, ale narazie chodzi i oby tak zostało :fcp29 U mnie rozsypała się miedziana plecionka i nikt nie mógł zdiagnozować co jest,musiał jakis kwas kapnąć albo inne żrące świństwo,a że to w niedziele było kupiłem na stacji benzynowej kabel masowy z Malucha-taki płaski przewód.i po wlutowaniu i przejrzeniu calego rozrusznika chodzi jak nowy.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
MarcusGawin, Cześć. Otóż rozrusznik mój wygląda jakby niedawno był zamontowany . Ajak szczoteczki będą nawalały to z nim w 30 minut wyjadę bo juz wiem co i jak.
Możesz mi Kolego powiedzieć ile średnio pali galaxy z silnikiem 2.3l bo jak kiedyś będe zmieniał auto to właśnie taki motor mnie kusi. ( pół na pół trasa i miasto załóżmy) Dziękuję i pozdrawiam Staszek.
|
|
|
#10 |
|
![]() Zarejestrowany: 11-05-2007
Model: Hyundai ix35
Silnik: 2,0 VVTC
Rocznik: 11
|
Nie,no jasna sprawa 30 minut,ale można w tym czasie piwko pić :fcp18 .A co do spalania to powiem Ci tak,na miejscu poniżej 10 literkow.Ostatnio byłem w Germanii i przy tempie 13okm/h+-20km/h ok.9 literków (trzy osoby+ mały bagaz).Tak że ja jestem b.zadowolony-jest czym przycisnąć,i kanapa 3 osobowa wchodzi lux,albo solarium,ostatnio przeleciałem cale motoallegro i wsyszlo że galaxy mi najbardziej odpowiada(podoba mi się tez honda Odysey-ale to inna bajka) :fcp29
|
|
|
|