Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 27-10-2007, 16:25   #1
seba0011
ford::average

Model: MONDEO
Silnik: 2,0 TDDI
Rocznik: 2001
Domyślnie [Mk1] dalej metaliczny dzwiek

Koledzy juz niemam sily .Auto mnie chyba nelubi.Pisalem kiedys o metalicznych stokach po prawej stronie z przodu samochodu. byl liz na tylnej poduszcze skrzyni biegow.WYMIENILEM.Byl luz na przegobie wewnetrznym polosi. Polos WYMIENILEM nic to wszystko niedalo po wymianie polosi bylo dobrze jeden dzien. Moze jeszcze powtorze jakie mam objawy sa one tylko na wolnych obrotach silnika metaliczne stukanie zprawej strony. wustarczy troszeczke dodac gazu stuki znikaja , wstarczy tez delikatnie zlapac reka za lewarek zmiany biegow i troszkae go np. delikatnie naciagnac bez wciskania sprzegla i tez cisza niemam juz sily . drgania na wolnych obrotach sa niesamowite orzenosza sie na cala kabine .... co to jeszcze moze byc oprocz tych spraw ktore juz wyminilem?????? dodam jeszcze ze czesto sie tez tak zdarza ze po np. wylaczeniu swiatel drgania czasem ustaja . tak jakby napinacz alternatora?????? pomozcie prosze

[ Dodano: 28-10-2007, 15:19 ]
?

Stary 07-04-2008, 21:49   #2
krajan
ford::amateur

Domyślnie Re: dalej metaliczny dzwiek

Witam ja mam metaliczne stuki na wolnych obrotach z prawej strony silnika moze to rolka lub napinacz paska od napedu pompy wody albo cos nie mam pojecia bede miał wizyte u szpeca od forda moze cos znajdzie dam znac :565:
Stary 07-04-2008, 22:39   #3
seba0011

Domyślnie Re: dalej metaliczny dzwiek

ok czekamy
Stary 09-04-2008, 19:40   #4
ADAM79

Imię: Adam
Model: focus MK1
Silnik: 1,8
Rocznik: 1999
Domyślnie Re: [Mk1] dalej metaliczny dzwiek

A jakie masz obroty silnika na biegu jałowym(luzie)? Powinny mieć ok 750 obr/min.
ADAM79 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-04-2008, 21:48   #5
seba0011

Im wieksze tym mniej slychac.na normalnych obrotach slychac mocno dodam delikatnie gazu przestaje
Stary 09-04-2008, 22:52   #6
xero

Wciśnij sprzęgło i zobacz czy to samo się dzieje... U mnie też "terkocze" jednakże po wciśnięciu pedału sprzęgła (nawet na luzie) odgłosy ustają.

Mechanik powiedział że to skrzynia biegów ma jakies "luzy" no i żeby się nie przejmować. Ja jednak się przejmuję. (irytuję)

Zaznaczam że sprzęgło było wymienione i ma przejechane dopiero 5000 km Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Pozdrawiam!
Stary 10-04-2008, 22:02   #7
seba0011

niewazne czy sprzeglo jest wcisniete czy wycisniete terkocze z prawej strony tylko na biegu jalowym wystarczy delikatnie gazu dodac ustaje
Stary 16-05-2008, 21:43   #8
lamborgini2

Model: Mondeo mk2
Silnik: 2.5 v6
Rocznik: 99

ja tez mam takie pukanie ale to pukanie bylo tylko przy rozruchu a teraz klekocze po rozgrzaniu jest to odglos ze skrzyni biegow chodzi jak diesel moze jakies lozysko jest do wymiany lub zrobil sie luz jakis .i bije.na 100% jest to dzwiek z prawej strony jak stoje przed samochodem czyli prawe kolo.i tam puka jak przykucne nawet dotykam i czuc jak cos puka co to jest?? :fcp9 :553:
lamborgini2 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-05-2008, 11:57   #9
seba0011

Witam.Czy ktorys zkolegow doszedl juz co bylo przyczyna tych drgan i metalicznych odglosow?
Ja juz do swojego niemam sily -zmienilem wszystkie tulejki wzawieszeniu bo juz trzeba bylo , lozyska na piastach , polos, wszystkie poduszki silnika . I drgania pozostaly jak chodzi na wolnych obrotach slychac caly czas drgania z prawej strony silnika.Polos delikatnie drzy wmiejscu przegubu wewnetrznego .Wystarczy delikanie dodac gazy dac mu doslownie troszke wyzsze obroty i ustaje . Dodam ze im wiecej jest powlanczanych odbiornikow pradu np. swiatla dmuchawa czy nawet jak wlaczy sie wentylator drgania sa mocniejsze. Wszystko co bylo mozliwe zostalo juz zmienione . Zostaje jeszcze ten napinacz paska o ktorym tak duzo sie tu pisze czy on moze byc tego przyczyna??????
Stary 24-10-2008, 16:13   #10
sebasylwia4
ford::amateur

Imię: zęba
Model: t350
Silnik: 2.4
Rocznik: 2002

zobacz z prawej strony ida rorki metalowe sa mocowane jakosna zaciski to bedzie to mi tez tak stokalo pozakladalem rorki w miejsca gdzie powinny byc i cisza na wolnych obrotacg pozdrawaim. seba stargard
sebasylwia4 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania