Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Skrzynie automatyczne
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 19-12-2008, 21:14   #1
kingadominika
ford::amateur

Domyślnie Fusion - skrzynia sekwencyjna - awaria

Fusion, rocznik 03, półautomat. Po ruszeniu nastąpiła normalana zmiana z 1/2, ale nie nastąpiło przejście z 2/3 mimo zwiększonych obrotów. Miałam wrażenie, że auto jest na pozycji neutral, ale tak nie było. OStatkiem sił zjechałam. Pojawiła się żółta kontrolka ostrzegawacza. Wyłączyłam silnik. Po chwili uruchomiłam auto i przejechałam kikanaście metrów, aż do momentu przejścia z 2/3 - znowu to samo. Dojechałam do domu na 1 biegu (było blisko). Nie mam wstecznego, czasami wyświetlacz nie pokazuje żadnego biegu. Opcja manualna nie działa. Czy grozi mi wymiana skrzyni? Byłam w salonie Forda, ale bez auta i tam usłyszałam tylko taką propozycję. Czy przyczyną usterki może być to, że zaliczyłam półgodziny wcześniej sporą kałużę? :fcp11

kingadominika jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-12-2008, 21:16   #2
1Bodzio
ford::advanced

Model: Ford Scorpio kombi
Silnik: 2.3 16V + LPG
Rocznik: 1997
Domyślnie Re: Fusion - skrzynia sekwencyjna - awaria

Najprawdopodobniej to bedzie to. Tylko pytanie jakie szkody mogła ta kałuża pozostawic, czy tylko zalane łączówki i wtyczki , czy też może jakieś zwarcie sie pojawiło ?
Stary 26-12-2008, 18:54   #3
kingadominika
ford::amateur

Dzięki Bodzio, za zainteresowanie moim problemem. Ja już sama nie wiem, co się w tym aucie zepsuło Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Po wyjęciu akumulatora i ponownym podpięciu wszystko wróciło do normy. Ośmieliłam sie wyjechać autem z domu i wszystko było w porządku (miałam wszystkie biegi, 0 komunikatów o błędach), aż do momentu zatrzymania sie na światłach. Ruszyłam, ale przy zmianie biegu z 2 na 3 auto znowu przestało jechać i pojawiła się żółta kontrolka ostrzegawcza, o awarii skrzyni. Dzwoniłam do wielu warsztatów, ale albo nie chcą w ogóle przyjąć auta, albo dają mi miesięczny termin oczekiwania. Dodam, że to jest półautomatyczna skrzynia Durashift EST. Pozdrawiam :fcp5
kingadominika jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-01-2009, 22:55   #4
1Bodzio
ford::advanced

Model: Ford Scorpio kombi
Silnik: 2.3 16V + LPG
Rocznik: 1997

To może byc jeszcze efekt tej kałuży. Wilgoc jak dostała się do środka wiązki, lub wtyku, to tak łatwo się jej nie pozbędziesz. Napewno masz takie urządzenie, jak suszarka do włósów. Myślę że długie i cierpliwe dmuchanie ciepłym powietrzem po wiązkach i wtyczkach, powinno dac spodziewaną poprawę.

Zasady postowania