![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::expert
![]() Imię: Krzysztof
Model: Ford S-Max
Silnik: 1.8 125KM TDCi Titanium
Rocznik: 2006
|
(Post wysłany przez Binio)
Czy ktoś montował instalację gazową do silnika 1,6? Jak się taka instalacja zachowuje w fordzie? Dzięki za info. |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
|
(Post wysłany przez Azazel)
Cytat:
Jeżeli chcesz zainstalować gaz w swoim fordzie, możesz robić to bez żadnych obaw. Wyjątek stanowią silniki 1,8 i 2,0 ZETEC-one nie są przystosowane do gazu (ze względu na głowicę). Natomiast wersja 1,6 ma utwardzone gniazda i nie ma żadnego problemu. Pozdrawiam, Azazel |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
(Post wysłany przez kamel50)
Witam Do tego silnika nie mozna zakladac gazu ;-( I to jest bardzo przykre,bo samochod lubi paliwo ;-) Ale podobno mozna zalozyc jakis GAZ holenderskiej firmy - jezeli ma ktos informacje,czy mozna i co i gdzie i kiedys i za ile zalozyc to prosze o odp Ten gaz kosztuje 6000zl <holenderski> i podobno sie nadaje. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Nie można zakładać do Focusa instalacji gazowych ponieważ w głowicy siedzą porcelanowe gniazda zaworów. Są szpece, którzy wymieniają te gniazda na inne.
Co do instalacji holenderskiej to chyba masz na myśli instalacje gazową V generacji z wtryskiem gazu w fazie płynnej, ale to są koszty 7 - 8 tys. W dodatku wydaje mi się, że przy polskiej czystości gazu taka instalacja nie ma sensu. Szkoda auta i własnej kieszeni. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Tak tak mowie wlasnie o tej najnowszej generacji gazu - koszt to 6000zl Wlasnie ta domieszka porcelany paskudzi wszystko,na 10 rozmow z firmami zakladajacymi gaz, 7 powiedzialo ze nie mozna i to stanowczo, natomiast 3 tzw szpecy,powiedzialo ze nie ma problemu,troche trzeba przymodyfikowac i bedzie wporzo;-) To ja dziekuje Ale z tym holenderskim jest inaczej podobno pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
(Post wysłany przez binio)
Dzięki za odpowiedź, po rozmowach z ludźmi już zasuwającymi na gazie zdecydowałem się na instalkę Autronic Mistral AJ-100, sekwencyjny wtrysk gazu (4100zł). Co do tych prowadnic to podobno wcale nie jest powiedziane że to wina gazu w Kuta Motors (byłe ASO forda) uważają że podstawą jest dobrać dobrą instalację. Zakładali już kilka takich instalek i nie ma żadnych problemów. A jak będzie to czas pokaże, i tak się opłaca. |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
(Post wysłany przez boobel)
Pół roku temu kupiłem fokę z silnikiem 1,8 ZETEC z instalacją gazową III generacji firmy Landi (przebieg na gazie 50tys. km). Jak pojechałem do mechanika do drobnych regulacji to się złapał za głowę. To barbarzyństwo zakładać gaz do tego silnika, wystękał. Pojechałem więc gdzie indziej, hehe. Ale tak na poważnie może tracić \"luzy na zaworach\", pomimo iż jest to silnik z samoregulującymi się zaworami. Ale ja tego problemu u siebie nie obserwuję. Jedyne co mi się przytrafiło to \"strzał\", który spowodował pęknięcie obudowy filtra powietrza. Napisałem kiedyś do firmy Landi co sądzą o zakładaniu ich instalacji dop tego silnika. Odpowiedź brzmiała \"tylko na pisemną zgodę własciciela samochodu\". Co wy na to? Należy również powiedzieć głośno, że zauważalny jest spadek mocy. A przy tak ciężkim samochodzie (mam combi)brakuje tych koników przy wyprzedzaniu. Ale cała reszta jak na razie bardzo mi odpowiada i mojemu potfelowi również. pozdrawiam ;-) |
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
(Post wysłany przez papay)
Ja posiadam gazik od 3 lat w swoim Fordzie 1.6 16v Zetec S 2000r i jest spox instalacja kosztowala mnie 2400zł w tedy firmy levato butla w kole komputer , przejechalem juz ze 140tys i jak na razie do wymiany poszło : Swiece 3 komplety Ngk platinium polecam , przewody wys napięcia , cewka ,parownik wymiana bebechow - to przez zanieczyszczony gaz , filterki gazowe i to by było na tyle zwykła exploatacja samochodu. w zimie niema zadnych problemow ja u siebie mam plastikowy {bez obaw przy insalacji gazu}kolektor sportowy wałek zamontowany filtr storzkowy green i sportowe swieczki ngk instalacja Levato spokojnie wystarczy niema co szalec na wtryski gazu i inne wynalaski natomiast pojawia sie problem z jazdą na paliwie ale to cos za cos Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. pozd Papay szerokiej drogi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
(Post wysłany przez kst)
moze mnie ktos oswiecic jaki maja zwiazek porcelanowe gniazda zaworow z niemoznoscia instalacji gazu ? Czemu gaz szkodzi tym gniazdom ? |
|
|
|