![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
|
Koledzy właśnie wymieniłem tarcze i klocki (dobrej firmy)bo przy hamowaniu drżała kierownica.Po wymianie poprawiło się tylko trochę choć po przejechaniu ok.400km wydaje mi się że powoli ustępuje.Inna sprawa ,że w jedną stronę jechałem mocno załadowany a z powrotem prawie na pusto.Co to może jeszcze być?
|
|
|
|
#2 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Opony i złe (nie w płaszczyźnie) przyleganie felgi do piasty (korozja).
Bardzo często pomaga przełożenie koła na otworach piasty o dwa "oczka". Raz miałem sytuację, że kiera waliła jak cholera przy hamowaniu, a to tylny bęben był zowalizowany (spróbuj to sprawdzić delikatnie zaciągając ręczny przy ok 90 km).
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 01-03-2009 o 18:51 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Kapelan Zlotowy
![]() Zarejestrowany: 25-07-2008
Model: Citroen C5
Silnik: 2.0 HDI
Rocznik: 2002
|
może mały przegląd zacisków ?
|
|
|
|
#4 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Młynson, przecież Boro napisał w poście, że właśnie zmienił klocki i tarcze, więc zaciski chyba oglądał z bliska? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
#5 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 30-12-2006
Model: Ś. P. Transit 100
Silnik: 2,5 D
Rocznik: *1992 / +2011
|
Bywa, że podczas montażu tarcz dostanie się obce ciało na płaszczyznę przylegania tarczy do piasty. To już wystarczy do bicia. Ale jeśli było jak piszesz przed robotą - sprawdziłbym czy nie masz krzywej (krzywych) piast
Najprościej po zdjęciu koła przybliżyć klocek z wbitym gwoździem do tarczy i obracać POWOLUTKU. Nie zdziwiłbym się jakby prowadnice zacisków niesymetrycznie pływały...
|
|
|
#6 |
|
|
Prawe łożysko z przodu jest troszki głośne czy to może być powodem?Zakładając tarczę dokładnie wszystko oczyściłem, koła wyważyłem i zamieniałem stronami.
|
|
|
|
#7 |
|
Feel The Difference
![]() Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018
|
znaczy co lewe koło na prawą a prawe na lewą? jeśli tak to duży błąd i to może być również powodem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Po zamianie kół nic się nie zmieniło.Nie zamieniłem ich przez pomyłkę tylko celowo.
|
|
|
|
#9 | |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 28-02-2009
Model: transit
Silnik: 2.5 DI
Rocznik: 1983
|
Cytat:
Jeśli tarcze są proste i prawidło założone to pozostaje jeszcze krzywa opona. Nawet krzywa da się wyważyć a fachowiec podczas wyważania mógł nie zwrócić uwagi. Pod lewaruj koło minimalnie (najlepiej na asfalcie) i obracając będzie widać czy w którymś miejscu zaczyna obcierać o podłoże. Tak sprawdź każde koło. |
|
|
|
|