Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Tuning
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 28-03-2009, 14:59   #1
dracco7
ford::amateur

Imię: Norbert
Model: Ford Cougar
Silnik: 2.0
Rocznik: 1999
Domyślnie Licznik prędkości - diody LED

Witam

Czy ktoś wie jak zamontować diody LED w liczniku prędkości?
Chodzi mi o to, żeby podczas przyspieszania wskazówka licznika zapalała kolejno diody względem prędkości.
Czyli:
Jadę 20km/h - dioda świeci
Jadę 50km/h - świecą diody na 20, 30, 40km/h
Im większa prędkość tym więcej diod się zapala

Pozdrawiam

dracco7 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-03-2009, 21:52   #2
Magik123
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Volvo
Silnik: spalinowy
Rocznik: nie młody
Domyślnie Odp: Licznik prędkości - diody LED

Troche dziwny patent, no ale, w PF 125P, w najmłodsdzych licznikach, były obrotki z diód, tutaj bedzie problem, gdyz licznik jest mechanicvzny, chyba że sobie załatwisz elektroniczny, wtedy mozna kabiinować skąd wziąc sygnał.

Jeszcze może udało by się wziąć z czujnika prędkości, ale tam z tego co wiem, po ruszeniu pojawia sie 12V.
Magik123 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-04-2009, 17:55   #3
tomiscorpio
Zablokowany

Model: fs
Silnik: 1998
Rocznik: 95

Rozpraszacz jazdy , zacznie Cie to denerwowac po czasie.

Jak chcesz to sobie ladnie wstaw diody , lekko zmatowic , cos tam pokombinowac zeby ladniej swiecilo.

Nie tak podswietlane jak jest w escorcie , tylko zeby tak ladnie bylo tam gdzie kreski cyferki i wskazowka.

Bo moze i masz fajny plan ale wykonanie tego , to dosyc daremna robota.
tomiscorpio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-04-2009, 07:50   #4
Karlito
ford::advanced

Model: Mondeo MKIII
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2002

Chyba juz lepiej zrobic sobie cos na ten styl na ledach.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Stary 05-04-2009, 18:16   #5
rudywdzz
ford::average

Model: VW Golf4
Silnik: 1.4 16v
Rocznik: 1998

Cytat:
Napisał tomiscorpio Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Rozpraszacz jazdy , zacznie Cie to denerwowac po czasie.
dokładnie to samo moge powiedzieć...

co do samego pomysłu , to na rozum monter elektronika to troche jest kombinacji najgorsze jest to jak to zrobić skąd uzyskać sygnał dla 40 km = 4 diody itd itd co do tego jak by już sie udało to zrobić to ja osobiscie bym dorzucił jakiś wyłącznik/włącznik tego bo np niebieskie zielone diody ktore celują w oczy a Ty jedziesz w nocy to żadna rewelka to nie jest szybciej Ci sie oczy męczą...a poza tym jazda to ma być jazda komfortowa a nie jazda z latarką jak na komendzie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. lub przy kontroli Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
rudywdzz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-04-2009, 21:22   #6
MateuszCHUDY
ford::beginner

Model: Galaxy
Silnik: AUY
Rocznik: 2003

Witam! Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jaka jest skuteczność diód w oprawkach R5 którymi allegro jest zawalone? chodzi mi o to czy rzeczywiście te spiłowane fabrycznie diody lepiej rozpraszają światło? czy lepiej kupić FLUX'y i na nich probówać manualnie robić oświetlenie zegarów i deski? chciałbym wymienić podświetlanie głównie na czerwono ponieważ mam radio (czerwone przyciski i białe segmenty na wyświetlaczu) i tu drugie pytanie jak robić zegary? białe cyfry i czerwone wskazówki czy czerwone zegary? dla mnie to wielki dylemat bo nie mam kompletnie obrazu jakby to wyglądało... czy ma może ktoś jakieś fotki oświetlenia pulpitu w mondeo mk1? bardzo prosze o wypowiedź kogoś z pojęciem! pozdrawiam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
MateuszCHUDY jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-04-2009, 21:29   #7
rudywdzz

odnosnie diod jezeli mają całą głowke rozpraszają swiatlo pod jakimś tam kątem tylko nie bedą aż tak mocno rozpraszać swiatła...patent mojego kolegi to obcinanie łba diody w lekkim stopniu od razu inaczej rozprasza swiatlo , Niewiem kolego jakie masz auto i niewiem jakie masz zegarki
Najlepszy patent jaki widzialem i byl kilka razy na forum to zrobienie podswietlenia z tylu w mk7 ja natomiast pokombinowałem troche wywalilem szybke i na kawałku drutu dałem 2 diody niebieskie a zegary pomalowalem lakierem do błystek i spławików efekt Ciekawy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 06-04-2009, 15:39   #8
MateuszCHUDY

Rudy mam mondeo i zegary są fabrycznie podświetlane od spodu! Więc problem z podświetlaniem WYŁĄCZNIE znaków mam za sobą automatycznie... chodzi mi jednak o to czy ktoś próbował tych spiłowanych diód... wydaje mi sie jednak że będą nierównomiernie świecić... Ale mimo wszystko prosiłbym kogoś o wypowiedź ponieważ nie chce podświetlać wyłącznie zegarów ale całą deske! chodzi o to że diody w oprawkach są wygodnym, a może za wygodnym rozwiazaniem bo wydaje mi sie to zbyt piekne aby było prawdziwe że te diody rozprowadzą równomiernie światło i w przełącznikach i w zegarach i o taką wypowiedź prosze!
Stary 06-04-2009, 15:52   #9
rudywdzz

Cytat:
Napisał MateuszCHUDY Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
wydaje mi sie jednak że będą nierównomiernie świecić
proponuje Ci wez zwykla diode podlacz sobie na krotko wieczorem jak bedzie ciemno i jak palisz to chuchnij dymem i zobaczysz jak dioda rozprasza swiatlo ,

dioda spiłowana (zmatowiona)ma za zadanie swiecic inaczej nie aż tak bardzo intensywnie

a jak utniesz kawałek łba diody to wtedy Ci gwarantuje rozproszenie swiatla jakiego jeszcze nie widziales Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

MateuszChudy a Ty z Łodzi jesteś?

najlepiej odezwij sie do mnie gg:434329
Stary 06-04-2009, 16:49   #10
MateuszCHUDY

Hehe nie nie jestem z łodzi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. jestem z podlasia można powiedzieć z Białegostoku... Właśnie o to mi chodzi że dioda NIE rozprasza światła! dioda świeci punktowo i ma mały kąt świecenia a te wynalazki które są na allegro podejrzewam że powstały dzieki pomysłom garażowych tunerów bo już dawno dawno temu zanim na allegro pojawiły sie do kupienia widziałem że ludzie spiłowywali czubki diód żeby pozbyć sie efektu soczewki. Owszem mógłbym sprawdzić w nocy jakby działała zwykła spiłowana dioda ale sęk w tym że te do kupienia są fabrycznie odlane w tym kształcie przez co nie są tak matowe jakby to było po domowej robocie no ale nic wkońcu jedną diode poswiecić to nie wydatek wiec spróbuje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Zasady postowania