![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Kuba
Model: Ford Ka MK.1
Silnik: 1,3
Rocznik: 1998
|
Witam,
Niedawno wszedłem w posiadanie Forda Ka 1.3 z 1998 roku. Poza kilkoma małymi niedogodnościami, auto działa całkiem sprawnie. Mam jednak pewien problem, w sumie bardzo denerwujący. Auto nie posiada klimatyzacji, więc w upalne dni jest ciepło. Wszystko fajnie, jak się jedzie, dmucha powietrzem z dworu, można powiedzieć "chłodnym". Teraz o problemie, gdy wsiadam do auta po jakimś dłuższym postoju to dmucha chłodnym, ale kiedy pojadę gdzieś, zostawię auto na krótki czas(koło 5 minut), wsiądę z powrotem, odpalę i jadę to już nie jest wesoło, bo dmucha takim upałem, jakby ogrzewanie było włączone... 30 stopni na dworze, plus 50 którymi dmucha i jest ciekawie. Nie wiem co może być przyczyną, ogrzewanie mam wyłączone. Dmucha upałem w każdej pozycji: na nogi, normalnie, na szybę. Nawet jak jedzie się dalej i zdąży się już nagrzać silnik, to nie podaje gorącego powietrza, jest tak tylko po jakimś krótkim postoju i ponownym odpaleniu. Dziękuję i liczę, że ktoś może mieć jakiś pomysł. Ostatnio edytowane przez KubaXman ; 01-08-2014 o 15:16 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
Po prostu nie włączaj dmuchawy. Dopiero jak przejedziesz parę kilometrów, i wszystko sie wychłodzi od zewnetrznego pędu powietrza, dopiero wtedy włącz dmuchawe, jak już musisz, bo sie przyzwyczaiłeś do nawiewu powietrza, jak stoisz w korku, lub na światłach.
|
|
|
|
#3 |
|
|
Tak też robię, ale przydałoby się to jakoś rozwiązać, bo dziwna sprawa(w żadnym aucie, jakim dotychczas jeździłem tak się nie działo). Zimą/jesienią, to może dmuchać, ale teraz to trochę nieciekawie, bo w większości robię krótkie trasy po mieście. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::professional
![]() Imię: x
Model: x
Silnik: x
Rocznik: x
|
Słuchajcie a w innych Ka też taki efekt jest? U Izy występuje coś takiego, ale nawiew na full i po 1-2 min już leci chłodne.
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 27-05-2010
Model: Ford Fiesta
Silnik: 1.3
|
to nie jest normalne i:
albo zdycha elektrozawór albo elektronika panelu sterowania (rezystor, wtyczka) początki są właśnie takie że na chwile leci ciepłe a potem już tylko ciepłe, o ile zimą jest to rozkoszne tak latem irytujące Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::professional
![]() Imię: x
Model: x
Silnik: x
Rocznik: x
|
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
Po jakimś czasie(kilku minut) jednak przestaje dmuchać tak gorącym powietrzem i daje nieco chłodniejsze, tak jak pisałeś lukaszek_socho.
Tak z ciekawości sprawdziłem, czy może to panel i odkryłem, że w ogóle nie działają przyciski od szyby grzewczej i światła przeciwmgłowego(jakoś wcześniej nie wpadłem na pomysł, żeby zobaczyć, czy są sprawne). Ani przycisk się nie pali, ani lampa z tyłu, szyba pewnie też nie działa. Być może coś jest źle podłączone... |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zablokowany
Imię: Tomek
Model: Scorpio;Ka
Silnik: 2.0/1.3
Rocznik: 1994/2001
|
zazwyczaj wysiada zawór który załatwia panel. Albo zawór się prycina lub lekko puszcza.
Druga sprawa jest taka że auto nagrzane po zatrzymaniu pierwsze może dmuchnać cieplejszym. Kwestia czy dmuchawa nie ma lewizny z komory silnika. Zazwyczaj tam różnie przylega dmuchawa do tej blachy . |
|
|
|