![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 25-05-2008
Model: Galaxy MK2
Silnik: 2.3 Benzyna
Rocznik: 2001
|
Ello. Pytam bo podobno fordy nielubia GAZU (zle wplywa na gniazda zaworowe).Ale nieorientuje sie w tych nowych np:IV lub V generacja.Wybieram sie do Polski wiec zalozylbym. Jezeli orientujecie sie w cenach to Bardzo prosze o pomoc.
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 24-04-2009
Model: Galaxy
Silnik: 2,3+LPG automat GHIA
Rocznik: 1999
|
Jeśli gaz to tylko sekwencja. Koszt od 2 do 3 tys. zł. Butla o pojemności około 48litrów (wchodzi w zależności od ustawienia zaworu od 40 do 45 litrów) pod podłogą w miejscu koła zapasowego. Pełna automatyka przełączania na gaz jest jednak jedno ALE, wpis o instalacji musi być w dowodzie rejestracyjnym, na jakich blachach masz auto, naszych czy GB? No i kwestia serwisu, pytanie czy znajdziesz serwis w Anglii, który będzie umiał obsłużyć polski sterownik o ile na takowy się zdecydujesz (niższe koszta). Kolejna kwestia zawór do tankowania, w Anglii mogą mieć inny standard konieczna więc będzie przejściówka.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Dzieki. Sekwencja to ktora generacja ?? IV czy V ?? Blachy angielskie. Ze sterownikiem faktycznie moze byc problem. Zawor jest inny i tu pojawia sie problem (dowiedzialem sie przed chwila). Przeglad techniczny angielski autko przejdzie ale podobno ubezpieczalnia wymaga zaworu angielskiego , ktorego w polsce niemontuja gdyz jest podlaczony do rurek gumowych a w polsce metalowych. Teraz niewiem co robic i czy te informacje sa prawdziwe. Jak ktos z kolegow ma informacje na ten temat to bardzo prosze o informacje.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Zarejestrowany: 30-11-2006
Model: Citroen C8
Silnik: 2.2 HDI
Rocznik: 2005
|
co przepisów w UK to się nie wypowiem, ale galaxy w wersji 2.3 lpg toleruje gas i to bardzo dobrze....u mnie ma już 270kkm na liczniku i śmiga aż miło, dbam o silniczek wszystko wymieniam na czas i wczesniej też, raz do roku sprawdzenie instalki + wymiana filterków itp. od czasu do czasu przepalam go zdrowo na autobanie na benzynie i zero problemów. Zakładaj dobrą sekwencję IV generacji - wystraczy w zupełności np. Landi Renzo Omegas, miałem taką w octavi i super. Od prawie 3 lat mam galaxy, kupiłem od kolegi i miał już założony Bigas i też spoko.
Pamiętaj aby zakładać instalkę u możliwie najlepszego speca, bo jak spartolą montaż to już nawet najlepsza instalacja nic nie pomoże ! |
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Paweł
Model: Ford Galaxy MK2
Silnik: 2.3 noPb
|
Ze sterownikiem i softem do niego nie musisz mieć problemów, o ile założysz np. sterownik Stag (poczytaj w sieci). Producent udostępnia za darmo soft, a złącze do sterownika można zakupić za parę złotych....manuali do ustawienia też jest sporo w sieci, jest też forum Staga, gdzie na pytania odpowiadają pracownicy serwisów. Osobiście założyłem jakiś miesiąc temu Staga 300 do galaxy 2.3. Przejechałem jakieś 1500km - byłem na pierwszym przeglądzie. Jest rewelacyjnie. Auto jeździ identycznie jak na noPb, jedyna informacja dla kierowcy, to sygnał dźwiękowy o skończeniu gazu. Nic nie przełączasz, po prostu odpalasz i jedziesz. Auto po osiągnięciu odpowiednich parametrów przełączy się na lpg nawet na wolnych obrotach. Jak skończy się gaz, zapiszczy i wróci na noPb. Spalanie - cykl miejski (tylko miasto, dość krótkie odcinki) z klimą cały czas - ok. 16 litrów. Cykl mieszany to ok. 14. Trasa 12,5. Dla mnie rewelacjaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
![]() Zarejestrowany: 21-02-2009
Model: Galaxy MK1, Sharan
Silnik: 2.3 LPG, 1.8T
Rocznik: 1999, 2005
|
Mam Landi Renzo Omegas już 2.5 roku ponad 50tys km żadnych problemów.
Zbiornik wejdzie 60l ale musiusz się upomnieć bo instalatorzy chcą zaoszczędzić i koniecznie chcą wszdzić mniejszy. Za każdym razem tak miałem, dopiero razem zmierzyliśmy i dało się. Dodatkowo mam pogięty pływak i tankuje ok 57 l , ale zaraz napadną na mnie strachliwi, pożal się Boże znawcy instalacji gazowych, że mi butla wybuchnie :-) Spalanie śrdnio za rok 12,8 l /100km LPG
|
|
|
#7 |
|
|
Pisząc o problemach z polskim sterownikiem miałem na myśli sytuację kiedy w Anglii trzeba będzie jechać do gazownika. Soft i kabelek to nie problem ale co Anglik zrozumie z polskiego softu? Niby na czuja można wszystko poustawiać ale lepiej nie ryzykować. Sam mam Stag4 i zero problemów (koszt instalacji 2200,-) ale jak na wyspy to może coś bardziej "światowego". Z ciekawości jak wyglądają ceny paliw w Anglii?
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Dzieki chlopaki. Czyli mozna zakladac Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Pozostaje problem koncowki do tankowania (musi byc tutejsza wersja holenderska)(wymog ubezpieczalni) i serisowania ale przeciez i tak conajmniej raz do roku jestem w polsce to przegladu instalki dokonam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Co do cen to na chwile obecna jest tak: Diesel ok £1.05/l ,Benzynka ok £0.92/l , Gaz ok £0.47/l
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
Czyli średnia opłacalność jazdy na LPG na wyspach bo rozumiem, że zimą cena LPG wzrośnie jak wszędzie a benzyny spadnie. Jeśli dodać do tego zapewne duży koszt instalacji to zaczynam rozumieć sceptycyzm Anglików na forach. Za to u nas to teraz istny raj, cena LPG to blisko 1/3 ceny benzyny. Instalacja w przypadku Galaxy zwróci się 10kkm czyli 6-9 miesięcy. Ja przez miesiąc na LPG zrobiłem 4500km więc jest szansa, że na urlop w sierpniu pojadę już ze zamortyzowaną instalacją Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 04-11-2008
Model: S-max Titanium S 163KM (na razie)
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2012
|
Za naprawde dobry gaz do Galaka MK1 2.0 dałem 2500zł,sekwencja butla w kole kolo 50 litrów,jak zmieniałem na czas filtry gazu to chodził mi na gazie lepiej niż na benzynie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Śmiało do 2.3 zakładaj,tylko nie oszczędzaj,bo na tym nie wolno!!
|