![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 15-05-2007
Model: Galaxy
Silnik: AUY
Rocznik: 2003
|
Witam! otóż posiadam mondeo 1.8TD od 1.5roku, a w ostatnich dniach dzieją się z nim dziwne rzeczy... Obroty na biegu jałowym nie zawsze trzymają poziom tych 850 tylko falują a czasem potrafi zgasnąć... Drugi problemem jest fakt, że przy przyśpieszaniu silnik sie jakby dławi (przyśpiesza i nagle czuć, że przestaje a zaraz znów przyśpiesza), i bywa że cisne go do końca, a on wchodzi tylko na 3 tyś. i dupa... oczywiście mowa o obrotach pod obciążeniem... Najpierw myślałem o turbinie tyle ze co turbina ma do niskich obrotów więc to wykluczyłem... Przepływomierz? Czekam na rady! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 23-03-2007
Model: mondeo mk II kombi
Silnik: 1.8 td endura de
Rocznik: 1997 grudzień
|
Zacznij od sprawdzenia boostera (łatwo, szybko i bez kasy).
Pozdrawiam
|
|
|
#3 |
|
|
sprawdzałem wężyk od boosterai jest suchy... Jeździłem dość sporo na bio paliwie i słyszałem, że może z niego wytrącać się woda wieć dolałem denaturatu gdzieś tak z 250ml na 20l ropy no i troszke przegoniłem "mende" na szosie i jakby sie uspokoiło hmmm? poczekam aż ostygnie i znów sie przejade jeżeli będzie ok to znaczy że to będzie to... PS. nie wiem wydaje mi sie że wcześniej nie było tego dźwięku ale tak ok. 2.5tyś obrotów słychać syczenie, szum coś w tym stylu - czy może być gdzieś przedmuch na przewodach od turbiny? chodzi mi o to czy zdażają sie takie rzeczy?
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 23-03-2007
Model: mondeo mk II kombi
Silnik: 1.8 td endura de
Rocznik: 1997 grudzień
|
Może warto było by wymienić wkład filtra paliwa? Co do przedmuchów, to osobiście nie spotkałem się z tym problemem w mk2. Profilaktycznie dokręć opaski na kolanku od intercoolera, hmmm, może oringi pod intercoolerem? Chyba w innym miejscu nieszczelności nie będzie. A tak na marginesie, to właśnie przy obrotach powyżej 2200 - 2500 właśnie słychać delikatny gwizd turbiny, może wcześniej nie zwróciłeś uwagi?
Pozdrawiam
|
|
|
#5 |
|
|
Jednak denaturat rozwiązał problem bo po czasie jak napisałem przejechałem sie i było ok! Menda rozkręca sie do 4.5tys. czyli tak jak powinna Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. dzięki Ci za zainteresowanie tematem i pozdrawiam Mateusz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|