![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 08-01-2024
Model: Fiesta
Silnik: 1.6
Rocznik: 2009
|
Cześć wszystkim,
Mam problem z moją Fiestą Mk7 1.6 TDCi z 2009 roku. Od pewnego czasu pojawiają mi się błędy: P193B U0405 U0073 Błędy pojawiają się zaraz po uruchomieniu silnika albo tuż po ruszeniu autem, a potem potrafią same zniknąć – czasami po zgaszeniu i ponownym odpaleniu nie ma po nich śladu. Zdarza się, że auto lekko szarpnie lub na chwilę znikają kontrolki na liczniku, jakby coś traciło komunikację. Z tego, co czytałem, błędy te mogą być związane z problemami komunikacji między modułami (CAN). Zacząłem się więc zastanawiać, czy nie są to zimne luty w liczniku – podobno w Fiestach Mk7 to dość częsty temat i potrafi powodować takie losowe błędy. Czy ktoś z Was miał podobny przypadek? Od czego najlepiej zacząć sprawdzanie? licznik (zdemontować i przejrzeć pod kątem zimnych lutów?), wiązki pod maską, czy może masy i złącza przy akumulatorze? Nie chciałbym od razu rozbierać pół auta, więc chętnie przyjmę każdą wskazówkę, gdzie najczęściej leży przyczyna. Bump: |
|
|
|