Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 05-01-2004, 12:40   #1
krzych
ford::expert

Imię: Krzysztof
Model: Ford S-Max
Silnik: 1.8 125KM TDCi Titanium
Rocznik: 2006
Domyślnie jaki olej w silniku?

(Post wysłany przez slavo)

Przypomniała mi się jedna sprawa.
Kiedy miesiąc temu odbierałem Mondeo od dealera (Auto Plaza) gościo powiedział mi, żeby sprawdzać poziom oleju, a jak będzie go za mało to szybciutko przyjechać do nich żeby dolać.
Powiedział mi, że jest to specjalny olej, którego nigdzie nie mogę kupić, tylko u nich.
Jest to dla mnie śmieszne, przecież są bardzo dobre oleje produkowane normalnie przez znanych producentów.
Czy nie uważacie, że wyraźnie narusza to zasady wolnej konkurencji?
Slavo TDCI130 2004

[Regulamin Forum] [FAQ] [Zasady ogłoszeń] [Dział Komunikaty]
krzych jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-01-2004, 19:52   #2
krzych

Domyślnie Odp;

(Post wysłany przez maciuro)

To banał mysle że oni chca cie poprostu wykiwać. Ale jeśli masz watpliwosci to udaj sie do twojego zaufanego serwisu.HaHahaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Stary 07-01-2004, 11:45   #3
krzych

Domyślnie

(Post wysłany przez Olek)

firma ELF poleca do diesla taki oto olej: ELF EVOLUTION SXR 5W30

Stary 07-01-2004, 14:00   #4
mimek
ford::average

Domyślnie

w skrzyni automatycznej jest taka sytauacja ze oryginalny olej nie zawiera zadnych oznaczen odnosnie parametrow, i nie mozna sie o nie nigdzie dowiedziec. oryginalny olej jest sporo drozszy od np elfa do automatow. przestrzegam przed wymiana oleju w automacie na jakis zamiennik bo moze to sie zle skonczyc, nam w scorpio to sie zle skonczylo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
co do silnika to musze sprawdzic jak jest u nas w benzynie, czy jest to jakis konkretny model konkretnego producenta, jesli nie to ciekawe czy w serwisie powiedza jaki to jest. generalnie silnik powienien byc mniej czuly na rodzaj oleju niz skrzynia, ale i tak trzeba dolewac olej dokladnie tej samej klasy
mimek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-01-2004, 13:22   #5
Pzy
ford::professional

Domyślnie

Czy wiecie czemu w nowych Mondeo (z silnikami diesla) Ford wymaga oleju spełniającego normę \"Ford WSS M2C 913B\"?
Otóż dlatego, że norma ta wymaga oleju o niskiej lepkości HTHS (pomiędzy 2.9 i 3.5 mPa.s).
A wynika to stąd, że w nowych silnikach Forda kanały olejowe mają mniejszą średnicę niż np. w VW, Oplu, BMW czy Mercedesie (za to podobnie jest w Renault i PSA). Dlatego też gdy przeczytacie, że dany olej spełnia wymogi BMW, Audi czy Porsche - wcale nie znaczy, że jest odpowiedni do Forda.
Sam (Mondeo 2.0 TDDI) do niedawna jeździłem na Mobilu 0W40 TD, ale tak naprawdę nie jest on odpowiedni - ma bowiem za wysoką lepkość HTHS. Tak więc przy kupnie oleju trzeba uważać - co wcale nie znaczy konieczności kupowania oleju w ASO Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Przynajmnie ja tak nie robię Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jednak miło wspominam wspólne chwile z moim Mondkiem
i 120.000 km, które wspólnie przemierzyliśmy...
Pzy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-01-2004, 21:02   #6
motomen
ford::beginner

Domyślnie

Ten gościu z salonu Auto Plaza chyba jest mało poważny, wystarczy odczytać specyfikację oleju zastosowanego jako pierwsze zalanie przez producenta a po drugie dzisiejsze oleje silnikowe są ogólnie mówiąc mieszalne. Sprawdź klasyfikacje SAE / API - podane są w instrukcji obsługi samochodu ,,oleje, płyny dopuszczone przez producenta do stosowania w danym samochodzie.
Przypuszczam , że w twoim silniku zalany został olej syntetyczny więc szukaj oleju o wysokich parametrach jak wspomniałem powyżej i zwracaj uwagę na oznaczenie 0W40, 10W40.
Nara Janek
motomen jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-01-2004, 15:21   #7
zaber

Domyślnie

a tak wogóle to jak by ci zaczeło ubywać oleju z silnika to sprzedaj samochód albo oddaj go na gwarancji - z tego co mi sie wydaje to nowe samochody nie powinny brac oleju (no może minimalną ilość )ale nie tak zeby od przeglądu do przeglądu nie dojeździł może dopiero po 200 tys.kilometrów
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-02-2004, 08:59   #8
Pzy
ford::professional

Domyślnie

A ja ostatnio zalałem olej... MOTUL SPECIFIC FORD 913B Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Naprawdę bardzo dobry olej, choć niestety drogi... A jeszcze rok temu nie miałem pojęcia o marce "Motul" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
jednak miło wspominam wspólne chwile z moim Mondkiem
i 120.000 km, które wspólnie przemierzyliśmy...
Pzy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-02-2004, 20:06   #9
krzych

Domyślnie Olejek

(Post wysłany przez AS)

Witam!!
Nie wiem co lał poprzedni właściciel, więc zaryzykowałem i \"nasmarowałem wał\" Magnatekiem 0W40. Żadnych ubytków, cicha praca, ogólem żadnych problemów (jak narazie - 3 wymiana).

Stary 26-10-2005, 19:30   #10
NORBI77
ford::amateur

Domyślnie mondeo 5-tronic (tiptronic)

witam, czy ktoś wie jak sprawdzić poziom oleju w skrzyni 5 tronic w mondeo? jak go wymienić, na jaki ? i ile go zalać?
NORBI77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania