![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Krzysztof
Model: MKV
Silnik: 2.0 TDCI 180 KM
Rocznik: 2017
|
Gdzie znajduje się klapa wewnętrznego/zewnętrznego obiegu powietrza w MK5? Czy przy zamkniętym obiegu powietrze przechodzi przez filtr? Po wciśnięciu przycisku na konsoli nie słychać i nie czuć zmiany oraz zauważyłem nadmierne parowanie szyb bez włączonej klimatyzacji. Może ktoś przerabiał taki temat?
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
Ponawiam temat. Czy ktoś przerabiał temat działania obiegu powietrza wewnętrznego/zewnętrznego. Szyby parują nadmiernie na klimie a jak samo wyłączy AC ze względu na temperaturę około 0 albo manualnie z AC na nawiew to normalnie mleko na szybach. Albo mk5 to badziew albo tak trafiłem.
Ostatnio edytowane przez rybix ; 13-12-2024 o 21:51 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::professional
![]() Imię: Mariusz
Model: jeszcze focus mk2 GHIA ale już jest fusion 2016 se 2.0 EcoBoost
Silnik: 2.0 tdci , 2.0 EcoBoost
Rocznik: 2006 , 2016
|
Może wpierw napisz jakiego się filtra spodziewasz? Jeśli pochłaniacza wilgoci , to takiego nie ma a do osuszania wnętrza każdy samochód korzysta z klimatyzacji a w obiegu jest tylko pyłkowy , nawet te badziewne auta tylko tak mają. Parują szyby w każdym pojezdzie gdy masz zbyt wiele wilgoci , więc wpierw się jej pozbądź lokalizując co jest przyczyną a z doświadczenia podpowiem ,że nawet wsiadając w mokrych ciuchach mam szyby zaparowanie w mgnieniu oka choć cały czas pracuje webasto i nie mam innej wilgoci.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Konrad
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 DW10F 180 ogierów
Rocznik: 2015
|
Zlokalizujcie czy coś nie sączy wam się do środka, czy nagrzewnica sprawna, czy wieje ze wszystkich nawiewów na szybę, czy wieje mniej więcej ta sama temperatura przy klimie 2 strefowej. Parę lat temu walczyłem u siebie z zaparowanymi szybami, samochód był osuszony i nic nie pomogło. Okazało się, że klapa kierująca nawiew na szyby padła w pozycji „półzamkniętej” a komputer tego nie widział. Generalnie po wciśnięciu przycisku od zamkniętego obiegu powinniście usłyszeć różnicę w pracy nawiewu. Przynajmniej tak było w MK3, w MK5 tego nie sprawdzałem nawet.
|
|
|
|
|
|
#5 | ||
|
ford::expert
![]() Imię: Radosław
Model: Mondeo MKV AWD, Peżot 308 T9 ON
Silnik: 180 + wirus
Rocznik: 2018
|
Cytat:
Bump: Cytat:
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Dlatego pytam jak się dobrać to tej klapki od obiegu wewnętrznego. Czy jak silnik od tej klapki nie działa to będzie jakiś błąd? Czy od strony schowka jest do tego dojście?
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Zdjąłem schowek tak jak do wymiany filtra kabinowego. Po prawej stronie patrząc na filtr jest silniczek i cały mechanizm. Tak jak myślałem po przełączaniu przyciskiem nie było żadnej reakcji. Dalej nie mam pojęcia jak ten silnik wyjąć ale dostał parę razy śrubokrętem i zaczęło działać. Po zdjęciu filtra widać klapkę w trybie wewnętrznym a w trybie zewnętrznym jest prześwit. Jak u kogoś parują szyby po wyłączeniu klimy albo podczas jazdy klima się wyłączy sama bo spadnie temperatura do około 0 to znaczy, że klapka jest zamknięta. Słychać mechanizm, także jak u kogoś nie słychać to nie ma cudu znaczy, że nie działa. Natomiast dalej nie wiem jak zdemontować silnik i jaki ma numer.
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM