Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 22-10-2005, 21:21   #1
Wolv
ford::beginner

Domyślnie blad w dzialaniu lambdy

Panowie!
Jak moze komputer na diagniostyce odbierac dzialanie lambdy gdy jest np. niedokonca docisnieta wtyczka? Na ostatnim badaniu komp pokazal jej blad tzn. napiecie stalo w miejscu, nie skakalo. Dzis chcialem sie przyjrzec blizej lambdzie i zlaczu i doslownie wtyczka wypadla z gniazdka. Oczywiscie ja podlaczylem i tym razem az kliknela taka zapadka. Jak myslicie, jak moglo byc? Bo mozliwe ze ta moja lambda jest jednak dobra, moze komp wykrylby jej brak a nie dal komunikat o stalym napieciu?

Stary 22-10-2005, 21:28   #2
Slawko

Domyślnie

Komp nie wykaże braku sondy, tylko że coś jej dolega. Wkońcu jak padnie sonda to na wyjsciu daje ok 0V co jest równoznaczne z jej odpięciem. Teraz jak wpiąłeś, powinieneś jeszcze raz odczytać błedy z kompa wcześniej je kasując. Szkoda , że nie jesteś z Wawy lub okolic. Nic by Cie to kosztowało.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-10-2005, 22:05   #3
Wolv

Domyślnie

No to w takim razie chyba lipa ;( na kompie wydaje mi sie ze jakies napiecie bylo tyle tylko ze stale, zreszta mysle ze gosc ktory to przeprowadzal polapal by sie ze gdyby napiecie wynosilo 0V i sprawdzil by podlaczenie lambdy (no chyba ze chcial mi wcisnac uzywke bo proponowal oryginal uzywany za 250PLN Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ). Coz pozostaje sie rozejrzec za zamiennikiem...
dzieki, pkt juz poszedl
Stary 22-10-2005, 22:13   #4
Slawko

Domyślnie

Zostaw sobie starą sondę, bo być może jest dobra. Gość nie sprawdzi połączenia lambdy, dlatego, ze zawsze ma nadzieję , że sprzeda Ci uzywke(w tym wypadku podejrzewam, że Twoja własną).
Sam widziałeś. Komp wykazał uszkodzenie sondy. Co robisz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Kupujesz nową(lub uzywke) podłączasz i wszystko hula. No i mechanik miał racje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ile zapłaciłeś za podłączenie do kompa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Jesli juz będziesz kupował sonde to kup na allegro za ok 80zł firmy NGK.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-10-2005, 22:22   #5
Wolv

Domyślnie

Za podlaczenie skasowali 50PLN (Ford-Mruk u mnie w Bydgoszczy). Zrobie jak mowisz, zresetuje komputer i jeszcze raz na diagnostyke z tym ze teraz gdzie indziej - gosciu tez robi za 50PLN (chyba w Bydgoszczy nie maja taniej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ). A sonde to wezme od Jacka bo juz sie do niego odezwalem i cos zaproponował, bo do tej: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] mam watpliwosci...
Stary 22-10-2005, 22:28   #6
Slawko

Domyślnie

Zanim kupisz nową i wydasz kase na diagnostyke to sprawdź sam, czy ta która masz działa.
Wepnij sie igła w biały przewód we wtyczce, ale od strony silnika(nie od strony sondy. Od strony sondy będą dwa białe, ale one sa od podgrzewania sondy) i zobacz czy zmieniaja się napięcia cyklicznie w zakresie 0.2-0.8V.
Masz jakiś miernik Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

ps. ta z allegro bedzie dobra, tylko musiałbyś wtyczke od swojej starej podłączyć, tamtą wcześniej ucinając.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-10-2005, 22:51   #7
Wolv

Domyślnie

Mysle ze dam sobie rade Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Miernik mam, czy to napiecie musi skakac z jakas czestotliwoscia? Rozumiem ze mam sie wpiac w drugi koniec kabla sondy tzn. we wtyczke tam gdzie sa takie 4 bolce?
Jezeli bedzie skakac w tym przedziale to OK, jezeli w innym lub bedzie stale - sprawa jasna...

sonda z allegro nie jest dedykowana dla forda (choc tez jest na 4 kable), nie ma to znaczenia? srednica, wymiary i reszta beda pasowac?
Stary 22-10-2005, 23:08   #8
Slawko

Domyślnie

Cytat:
Napisał Wolv
Miernik mam, czy to napiecie musi skakac z jakas czestotliwoscia?
Ma się zmieniać, mniej więcej co sekunde, ale nie ma reguły, może nieregularnie. Ważne aby się zmianiało.
Cytat:
Napisał Wolv
Rozumiem ze mam sie wpiac w drugi koniec kabla sondy tzn. we wtyczke tam gdzie sa takie 4 bolce
Troche inaczej napisze. Od sondy idą cztery kabelki(dwa białe szary i czarny) na końcu tych kabelków jest wtyczka która jest połączona z drugą wtyczką od której idą kabelki do kompa i o te kabelki mi chodzi. One sA w kolorach biały, brazowy i dwa dwókolorowe. I w ten biały trzeba sie wpiąc.
Te wtyczki muszą być ze sobą złączone, silnik przynajmniej 5 minut pracy.
Cytat:
Napisał Wolv
sonda z allegro nie jest dedykowana dla forda (choc tez jest na 4 kable), nie ma to znaczenia? srednica, wymiary i reszta beda pasowac?
Tak.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-10-2005, 11:12   #9
DeLa

Domyślnie

Wolv gdzie w Bydgoszczy podpiąłeś się za 50 PLN ?
Out of Topic - ja mam problem z kontrolką klocków komputera (czasem sobie gaśnie ale raczej częściej się pali) - zostawiłem w shell autoserw - kombinowali cały dzień i nie zrobili (za kare im nie zapłaciłem).
z góry dzieki za pomoc
Stary 24-10-2005, 14:45   #10
Wolv

Domyślnie

Wal do Mruka na Wojska Polskiego, kasuje wlasnie 50 PLN. A z to kontrolka mialem podobny przypadek, zdejmij kolo i zobacz kabelki ktore wchodza w hamulce, pokombinowalem przy nich i zaizolowalem na nowo (bylo grzebane) teraz OK Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i nic nie swieci - oczywiscie hamulce dzialaja Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Slawko - jak skutecznie wbic sie igla w kabelki od sondy (bo chyba nie ta z miernika), masz na mysli zwykla igle (niektore sa z tworzywa)???

Zasady postowania