![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Marcin
Model: Ford Transit
Silnik: 2.0 Duratorq DI TD 100 KM
Rocznik: 2001
|
Mam mały problem z moim transitem jak trochę postoi z 4 - 5 godz lub noc to później musze dłużej kręcic aby odpalił bo gdy jest ciepły to odpala bez zarzutów . Wężyki między wtryskami były po przecierane myśle pewnie paliwo schodzi ale nie wymieniłem i tak samo. Macie jakis pomysł.
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 05-03-2010
Model: Transit
Silnik: 2.5 D
Rocznik: 1996
|
Ten temat przerabiałem u siebie z 91r 2.5D też myślałem że paliwko ucieka ale kopcił na biało przy kręceniu i w moim przypadku niestety brak sprężania
ale zapłon też warto sprawdzić co do paliwka do zluzuj przewodzik na wtrysku i niech ktoś zakręci będziesz widział czy paliwko idzie czy nie |
|
|
|
|
|
#3 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Najbardziej prawdopodobne są dwie przyczyny:
- jak napisał zzzbyś - brak sprężania, - powoli cofa się paliwo i układ się lekko zapowietrza. Pomiar sprężania kosztuje ok 100zł w każdym dobrym zakładzie od pomp diesla. Jeżeli masz jeszcze ok 28 barów, to powinien palić nieźle i przyczyny należy szukać gdzie indziej. Ale 4-5 godzin to niedużo i nawet z małą kompresją by palił. Ale może być i to, i to (albo jeszcze coś). Wężyki gumowe pomiędzy wtryskami są do przelewów, paliwo powraca nimi do zbiornika, nie mają wpływu na zapowietrzenie układu.
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 06-03-2010 o 21:05 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Imię: Emil
Silnik: 2.5 D/2.0 TDDI
Rocznik: 95'/02'
|
Opisywany problem występuje także u mnie w 2,5D z 95r. Aby sprawdzić czy występuje zjawisko cofania się paliwa zamontowałem przed pompą zaworek zwrotny i przeźroczysty wężyk a nadmiarowy przewód od pompy wykręciłem i podstawiłem słoik. Paliwo dolotem się nie cofa bo trzyma zaworek, z przewodu nadmiaru przez 12 godzin nic nie uciekło bo podstawiony słoik buł zupełnie pusty. W przewodzie na odcinku zaworek zwrotny --> pompa wtryskowa cały czas jest paliwo i brak powietrza. Pozostaje wykonać pomiar ciśninia w cylindrach. To dużo mówi o kondycji silnika. Pozdrawiam.
|
|
|
#5 |
|
![]() Zarejestrowany: 09-11-2009
Model: Kilka
Silnik: milion cc
Rocznik: 91-09
|
Pytanie powinno paść jaki to silnik...Bo jak TD to wiem
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
No... skoro zamontowałeś zaworek zwrotny, to paliwo się nie cofa.
Ale normalnie dodatkowy zaworek nie jest potrzebny, bo tę rolę spełniają zaworki w pompie wstępnej. Jeżeli mimo to paliwo się cofa, to znaczy, że pompa się już powoli kończy.Zamiennik pompy kosztuje 100zł i wymienia się ją myk myk.
|
|
|
#7 |
|
![]() Imię: Marcin
Model: Ford Transit
Silnik: 2.0 Duratorq DI TD 100 KM
Rocznik: 2001
|
Mój transit ma silnik 2.0 100 KM więc jet z turbiną.A świece żarowe może któraś nie podgrzewa bo jak odpali dym z tłumika ma dziwny kolor a silnik pracuje tak nie równo przez chwile. a pozniej jest ok.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
![]() Zarejestrowany: 09-11-2009
Model: Kilka
Silnik: milion cc
Rocznik: 91-09
|
Czujnik temperatury powietrza zasysanego lub temperatury płynu daje fałszywy odczyt w wyniku czego komp dobiera kiepską mieszankę na rozruch i takie mogą być to efekty...Obstawiam
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
![]() Imię: Emil
Silnik: 2.5 D/2.0 TDDI
Rocznik: 95'/02'
|
Cytat:
|
|
|
|
#10 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
A co znaczy DZIWNY kolor spalin?
Ale jeżeli są problemy z odpalaniem na zimno a nie zapowietrza się, to ja zawsze sprawdziłbym wpierw sprężanie. Kosztuje niedużo a mówi wszystko o silniku. Świece żarowe warto sprawdzić, trzeba by zdjąć szynę ze świec i każdą po kolei zasilić - czy przewód iskrzy (albo omomierzem). Ale np u mnie (co prawda nie tddi) tylko jedna świeca była sprawna i przy -6 stopni palił natychmiast (trochę nierówno potem chodził przez kilkanaście sekund). No ale kompresję ma prawidłową. Jaki przebieg masz?
|