Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 15-12-2009, 17:34   #1
BOHUN MMZ
ford::amateur

Model: Transit
Silnik: 2,5 D
Rocznik: 1996
Domyślnie wskaznik paliwa nie dziala, kontrolka poduszek miga

Witam koledzy niestety mam nowe problemy ze swoim transitemGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Mianowicie kontrolka od poduszki miga, wskaźnik paliwa wskazuje cały czas 1/2 zbiornika abs tez nie działa nie wspominając już o prędkościomierzu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. totalna załamka z tym samochodem zaczynam się zastanawiać czy to był dobry zakup. Proszę o jakąś pomoc ewentualne pomysły na naprawę. Z góry dziękuje

BOHUN MMZ jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-12-2009, 18:58   #2
BOHUN MMZ

Domyślnie Odp: wskaznik paliwa nie dziala, kontrolka poduszek miga

jeszcze Panowie jedno pytanko jakie powinno być ładowanie w wersji skandynawskiej?? akurat taka posiadam i wyczytalem tu na forum ze w skandynawskiej powinno być większe niż w normalnej czyli jakie??
Stary 15-12-2009, 19:46   #3
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003

Wersja skandynawska ma mocniejszy alternator (nie 55A, ale 70A), natomiast napięcie ładowania jest takie same. Stąd obiektywnie ładowanie jest po prostu większe dwa razy od wersji z jednym akumulatorem. Napięcie powinno być zdecydowanie ponad 14V przy średnich obrotach i włączonych silnych odbiornikach (światła, dmuchawa itp) - najlepiej 14,4V. Niestety, w 2,5D na wolnych obrotach alternator praktycznie nie ładuje, a przy włączonych światłach jak stoi na światłach (lub jazda w korku) to akumulator siada. Więc zimą przy jeździe miejskiej jeżeli są duże mrozy, to trzeba co parę dni akumulator(tory) doładować.

Co do wskaźnika paliwa - od wtyku na płytce zegarów idzie niebiesko-czarny przewód do czujnika w zbiorniku. Zewrzyj go na masę i zobacz, czy ruszy się wskaźnik. Jeżeli tak, to niestety czeka cię wyjęcie zbiornika, wymontowanie czujnika i jego naprawa - trzeba zmienić ślizgacz , bo wydrapał ścieżkę na płytce, ja przylutowałem ślizgacz od Maluszka. Lub założyć zamiennik.

Co do migania poduszek, po kodzie migania można dojść, co się stało. Ja nie znam kodu, ale może koledzy pomogą. Sprawdzałeś bezpiecznik (poz. 34, 5A) ?

Z ABS-em cięższa sprawa, mogła paść pompa lub któryś z czujników przy kołach nie kontaktuje lub jest źle zamontowany. Bezpiecznik nr5, 5A - sprawdziłeś?
Stary 15-12-2009, 21:29   #4
BOHUN MMZ

bezpieczniki sprawdziłem wszystkie są ok. Co do ładowania to sprawdzałem i mam idealnie 14,4V to chyba dobrze. Jutro zawalcze ze wskaźnikiem paliwa szczerze mówiąc to mi sie nie widzi wyciąganie zbiornika bo ford nie wchodzi mi do garażu:/ i w związku z tym nie mam kanału ale coś się wymyśli, co do poduszki poszukam kodów a abs chyba sobie odpuszcze bo coś mi sie wydaje że to nie będzie tania usterka a z funduszami kiepsko.
Dzięki wielkie za pomoc. Napisze co udało się naprawić
Stary 16-12-2009, 23:56   #5
ziemek56
ford::expert

Model: Ś. P. Transit 100
Rocznik: *1992 / +2011

Mała podpowiedź.
awaria obwodu wzbudzenia alternatora w wielu autkach bardzo często objawia się właśnie fiksowaniem kontrolek:
ABS, ręcznego (poziomu płynu ham.), obrotomierz może fałszować. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

No ale skoro napięcie ładowania jest OK, raczej styki wiązki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Zasady postowania