Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Zamknięty Temat

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 19-12-2009, 22:52   #1
mondeo111
ford::amateur

Model: Puma
Silnik: 1.7
Rocznik: 2000
Domyślnie TipTronic

Witam,
chcialbym zasiegnac opini o skrzyni tiptronic w fordzie mondeo. Czy sa z nimi jakies problemy? Czy sa awaryjne? Moze ktos kto uzywa moglby cos o nich powiedziec?

Z gory dziekuje.

mondeo111 jest offline  
Stary 19-12-2009, 22:57   #2
maciekevi
ford::advanced

Model: Ford Mondeo
Silnik: 1.8 TD
Rocznik: 1996
Domyślnie Odp: TipTronic

Szmelc! Weź manuala.
Stary 20-12-2009, 18:32   #3
jozekst

Model: mondeo 131 KM tiptronic
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2002

ja mam tip tronika i nie narzekam 185 tys przelatane , nigdy oleju w skrzyni nie wymienialem , nie szarpie ,( trzeba o nia dbac a nie katowac) i polecam ta skrzynie bo komfort jazdy jest bardzo duży, a ci co mowia o automatach ze syf to w wiekszosci przypadkow ludzie ktorzy wcale nie jezdzili z taka skrzynia , albo kupili okazyjnie tanio mondka i placza
jozekst jest offline  
Stary 20-12-2009, 19:25   #4
wojciech1972
ford::beginner

Model: mondeo
Silnik: tdci
Rocznik: 2003

dołączam się do stwierdzenia jozekst.pozdrawiam.
wojciech1972 jest offline  
Stary 20-12-2009, 19:40   #5
aandreeas

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI Ghia
Rocznik: 2005

Byłem zwolennikiem manualnych skrzynek...przejeździłem na nich ponad 20 lat na różnego typu pojazdach. Teraz jeżdżę automatem i jestem naprawdę miło zaskoczony...troche trudno było się przyzwyczaić bo lewa noga szukała sprzęgła ale już jest ok i naprawdę jazda automatem to sama przyjemność nie tylko na trasie ale w mieście są same zalety...Pozdrawiam
aandreeas jest offline  
Stary 20-12-2009, 20:00   #6
Ramzespu
ford::average

Model: MKIII Ghia, kombi, tip-tronic Mondeo mk4 kombi powershift
Silnik: TDCI 115km - chip 140km Tdci. 163km
Rocznik: 2005. 2011.
Cool Odp: TipTronic

Zanim nie kupiłem automatu, byłem zdecydowanym przeciwnikiem (wiadomo, każdy młody lubi pozmieniać sobie biegi). Dzisiaj powiem jedno, następne auto które kupię to na pewno też będzie automat. Co do awaryjnosci lub bezawaryjności, to z pełną odpowiedzilnością za słowa, powiem, że automat tip trnic w mondeo w niczym nie przewyższa a ni nie ustępuje automatom innych marek.
Bardzo ważne, jeżeli ktoś mieszka na wsi (bez urazy) i raz na tydzień robi trasę 20km to automat zupełnie zbędny. Natomiast Jak jeździsz po Warszawce, Wrocku, Pyrlandii czy innym dużym mieście gdzie są mega korki, automat niezastąpiony! (oczywiście zaraz odezwą się oszczędni, dla których zaporą będzie wyższe spalanie niż w manualu). Jednak po godzinnym posuwaniu się w korku, wysiadam z auta i powtarzam, mam w du...e tel litr ropy ale przynajmniej nie jestem zje....ny jak koń po Westernie.

Ramzes
Ramzespu jest offline  
Stary 20-12-2009, 20:22   #7
leon 72
ford::average

Imię: Leszek
Model: Ford Galaxy
Silnik: Diesel 2.0 180km
Rocznik: 2018
Post Odp: TipTronic

Mam manualna skrzynie w swoim mondeo, ale jezdzilem wieloma automatami i musze napisac ze ta skrzynia jest swietna, przy zakupie mojego autka chcialem zeby to byl automat, bo awaryjnosc (slyszalem,czytalem) jest mala, aczkolwiek nie narzekam z tego co mam. Pozdrawiam.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
leon 72 jest offline  
Zamknięty Temat

Zasady postowania