![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 31-08-2009
Model: Ford Galaxy
Silnik: 2.0
Rocznik: 2009
|
Witam,
jakiś czas temu zauważyłem, że nie świeci mi postojówka, wystarczyło w lampę puknąć (jak w starych furach) i paliła. Teraz nie pali wcale, a komputer o tym nie informuje. Jak padały inne żarówki zawsze był komunikat. Czy to normalne ? Druga sprawa: nie widzę dostępu do żarówki, ani z dołu ani od silnika (takiego łatwego) czy oznacza to, że muszę wymienić ją w serwisie ? Może ktoś podać jak to zrobić samodzielnie ? Galaxy '09 Arek |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 10-01-2008
Model: Galaxy, Santa Fe
Silnik: AUY, D4EB - 2.2 16V R4 CRDi
Rocznik: 2001, 2008
|
zerknij od strony nadkoli ale nie na pewno tak jest w MK2, lub musisz wykręcić lampę.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
![]() Zarejestrowany: 13-10-2011
Model: Galaxy Titanium x
Silnik: 2.0 TDCi 175KM 410Nm
|
Postojówkę masz razem w kloszu z halogenem, klosz przykręcony jest od spodu dwoma śrubami , odkręcasz i cały klosz wychodzi ze zderzaka - prosta wymiana.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Dwie śruby odkręcone i lampa jest luźna - porusza się jednak nie chce się wysunąć - coś ją trzyma u góry.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
![]() Zarejestrowany: 13-10-2011
Model: Galaxy Titanium x
Silnik: 2.0 TDCi 175KM 410Nm
|
musisz wsunąć płaski śrubokręt nad klosz i pod klosz , na górze i na dole są zatrzaski , uważaj żebyś ich nie połamał
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
U mnie są 2 zatrzaski u góry. Udało się, dziękuję za pomoc, ale do tych śrub to trzeba mieć czujność i najlepiej końcówkę z magnesem bo jak wypadną to już lipa.
Jeszcze jedno pytanie: w samochodzie tym jest funkcja automatycznego zapalania świateł gdy zrobi się ciemno i gaszenia gdy jest jasno, np.: najlepiej to działa wjeżdżając do tunelu. U mnie ta funkcja nie działa - światłą się świecą non stop - w serwisie twierdzą, że tak ma być, ale wyjeżdżając poza kraj wolę mieć tą funkcję tak jak za nią zapłaciłem, a nie tak jak ktoś sobie myśli. Co zrobić by działało jak trzeba ? |
|
|
|