Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 05-06-2010, 21:20   #1
Lempkas
ford::amateur

Model: Mondeo mk3 ghia
Silnik: 2.0 TDci
Rocznik: 2006
Domyślnie Wentylator nie wyłącza się po zgaszeniu silnika dopóki nie załączy się ponownie zapł.

20C+ krótka trasa+ wyłączona klima+ temp poniżej połowy= włączony wentylator.
Wentylator nie wyłącza się po zgaszeniu silnika dopóki nie załączy się ponownie zapłon, pracuje cały czas. Termostat podobno jest otwarty (do wymiany) na duży obieg aby się silnik nie przegrzał (długie dogrzewnie).
Może to wina jakiegoś czujnika? czekam na rady

Lempkas jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-06-2010, 21:25   #2
MacieqZST
ford::advanced

Model: MDO był
Silnik: Should Be Higher
Rocznik: 200?
Domyślnie Odp: 20C+ krótka trasa+ wyłączona klima+ temp poniżej połowy= włączony wentylator

Na pewno wina czujnika temperatury na komputer, ale nie wiem gdzie jest w MKIII??
MacieqZST jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-06-2010, 17:12   #3
DanteXXI
ford::average

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI TITANIUM Panther Black Metalic
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Wentylator nie wyłącza się po zgaszeniu silnika dopóki nie załączy się ponownie

Pytanie zasadnicze.Czy Twoj samochod posiada DPF?
DanteXXI jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-06-2010, 23:31   #4
Jan z Jankowa
ford::beginner

Model: Mondeo mk3
Silnik: 2.0 TDCi 130 KM
Domyślnie Odp: Wentylator nie wyłącza się po zgaszeniu silnika dopóki nie załączy się ponownie

Mam tak samo i już się trochę poddałem. U mnie jest DPF, ale ktoś wcześniej kombinował i grzebał przy czujnikach temperatury DPFu i katalizatora. Jeżdżę tak od dwóch miesięcy i oprócz tego, że po każdym wyłączeniu silnika muszę włączyć na sekundę zapłon, aby wyłączyć wentylator, wiecznie niedogrzanego silnika i wydaje mi się podwyższonego spalania - cały czas do przodu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jan z Jankowa jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-06-2010, 08:38   #5
login

Model: Toyota Verso
Silnik: 1,6 Pb
Rocznik: 2012

Ja również mam DPF-a i objawy o których piszecie występują w moim mondeo mniej więcej raz na jedno tankowanie. Nieważne czy na zewnątrz tempratura sięga -3 czy +25 wentylator załaczy się raz na kilkadziesiąt km. Do tego dochodzi gorszy rozruch silnika po tym jak wentylator chodził.
Pisalem o tym w tym wątku [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] ale nikt mi nie odpowiedział
login jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-06-2010, 20:28   #6
Jan z Jankowa

Cytat:
Napisał mechanix Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tylko I.D.S zna przyczynę więc zapraszam do serwisu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Niby tak, ale jak byłem w serwisie w Gdańsku to niczego nie znaleźli i nie potrafili niczego doradzić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 21-06-2010, 22:53   #7
Tari
ford::average

Imię: Marek
Model: Mondeo MK3 Kombi/Galaxy MK3
Silnik: 2x Mondeo: MK3 2,2 130/MK3 2,2 155/MK3 2,2 155/Galaxy 2007 2,0 140
Rocznik: M2006/M2007/G2007

ids ids.. gdyby serwisy mialy tyle przyzwoitosci i nie kazaly placic jesli nie potrafia postawic diagnozy...
oczywiscie kup sobie elm 3.27, ktory zwroci sie 2 razy przy pierwszym podlaczeniu..
jesli w ogole sa jakies bledy..

poszukaj mojego tematu o dpfie, pomierz opory na czujnikach
Tari jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-06-2010, 23:06   #8
Jan z Jankowa

Witam kolegę z poprzedniego wątku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A więc:
1. Serwis nic nie wziął za brak diagnozy.
2. ELM kupiłem, ale brak błędów.
3. Szczerze jestem bardzo ciekaw, jeśli chodzi o pomiary na czujnikach. Panowie do dzieła Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Więcej szczegółów na wątku: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
resztę poszukajcie sami.
Odpowiedz

Zasady postowania