Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Fiesta
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 25-03-2010, 11:13   #1
bokaba
ford::average

Model: MkVI Ford Fiesta
Silnik: 1.4 TDCi
Rocznik: 2002
Domyślnie Płyn w układzie wspomagania kierownicy

Witam! Może ktoś z kolegów mnie oświeci ile płynu i jakiego rodzaju jest w układzie wspomagania kierownicy. W zbiorniczku wyrównawczym w mojej F płyn spadł do poziomu "min".Według instrukcji powinien być na "max". Niestety nie wiem jaki jest to płyn w mojej F . Nie wiem czy mogę go uzupełnić np. płynem hydraulicznym zalecanym przez Forda, tzn, WSS-M2C195-A, czy każdym innym. Nie wiem czy poprzedni własciciel kiedykolwiek go wymieniał lub uzupełniał. Odnoszę wrażenie, że kierownica nieco ciężko się kręci. Czy więc lepiej wymienic cały na nowy - i w tym problem jakiej objętości. Czy można to zrobić samemu i jak do tego się zabrać. Nic w tym temacie nie wiem poza tym, że poziom powinien być na znaku "max". Pozdrawiam i proszę o radę.

bokaba jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-03-2010, 13:51   #2
tomekromek
ford::beginner

Model: fiesta
Silnik: 1.4 tdci
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Płyn w układzie wspomagania kierownicy

1. około 1 litra chyba 0,8
2. musi być ten sam kolor, a najlepiej zgodny ze specyfikacją tą którą podałeś
1 litr kosztuje od 58 zł do 65 zł w sklepach interntowych najtaniej wychodzi - ABC FOCUS
3. wg forda tego płynu się wogóle nie powinno wymieniać, tylko dolewać i dolewać
gdy przeglądałem forum forda, to niektórzy użytkownicy wymieniają go tzn płukanie i zalanie nowym, ja osobiście przymierzam sie do wymiany po świętach
4. "kierownica nieco ciężko się kręci" - niech ktoś się wypowie mądrzejszy,
jak kupiłem tego forda, to faktycznie kierownica aż tak leciutko nie chodzi, ale nie zwracam na to uwagi i mi to pasuje, tzn mogę powiedzieć, że samochód jedzie jak czołg Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.,
zanim wymieniłem pasek wielorowkowy + roki itd. to pompa od wspomagania buczała mi, ale to był jej normalny objaw pracy, po wymianie cisza

u mnie tego płynu wogóle nie ubywa - trzyma poziom

5. jeśli cchesz to zrobić samemu, to tu masz ten link:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - wybierasz fiesta 2002.25 idziesz do PODWOZIE - UKŁAD KIEROWNICZY - PROCEDURY OGÓLNE

to są moje spostrzeżenia
tomekromek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-03-2010, 08:22   #3
bokaba

Domyślnie

[pp

Ostatnio edytowane przez bokaba ; 26-03-2010 o 09:23
Stary 26-03-2010, 08:23   #4
bokaba

Dzieki za poradę. Pozdrawiam
Stary 27-03-2010, 22:04   #5
p.s.

Model: Fiesta mk.VI
Silnik: 1.4 TDCI
Rocznik: 2003

kierownica powinna nieco ciężej się kręcić, niż np w autach ze wspomaganiem elektrycznym lub elektrohydraulicznym, bo tu jest tylko hydrauliczne. Ja swego czasu w escorcie wymieniłem sobie płyn (a raczej jego część) odciągając strzykawką ze zbiorniczka. Wiem, że to partyzancka metoda, ale wtedy nie wiedziałem o tym forum Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wtedy zalałem olej mobila do automatycznych skrzyń biegów (tak mi poradził mechanik). Tylko pamiętaj, że jak będziesz lał nowy płyn, to żeby był do znaczka max cold, bo po rozgrzaniu płyn zwiększa swoją objętość
p.s. jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-03-2010, 08:38   #6
bokaba

Czyli należy rozumieć, że dolać (uzupełnić ) do starego można też każdego innego płynu hydraulicznego ?
Stary 29-03-2010, 12:33   #7
cz_ubek
ford::beginner

Model: Fiesta MK IV
Silnik: 1.25 ZETEC
Rocznik: 1998r.

Podłączę się pod ten temat, tyle, że ja mam MK4.
Miałem stłuczkę w zimie i zbiorniczek trochę pękł, płyn przelany, zbiorniczek zaklejony, ale płynu trochę ubyło. Jest trochę poniżej MIN więc muszę dolać, tylko wie ktoś co dokładnie.

Co do cięższego obracania kierownicy to też to zauważyłem, więc pewnie ma to związek z ubytkiem płynu.
cz_ubek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania