![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Tomek
Model: GALAXY
Silnik: 2,8 VR6 (174 KM)
Rocznik: 1996, 1999
|
Witam Wszystkich !!!
Desperacja dopadła mnie dzisiaj wieczorem po wyjściu z garażu. Poległem podczas uruchomienia wentylatorów chłodzenia. Opisze po krotce. W galaxie 2.8 VR6 nie załączają sie wentylatory po osiągnięciu temp. (wejscie wskazówki na czerwone pole), Do tej pory zostało wymienione wentylatory ponieważ auto troszke sie zastało - były zatarte, dodatkowo. Obecnie wentylatory działają przez sprawdzenie na krótko. Wyczytałem na naszym forum że czujnik czujnik temp. NTC sterowanie silnika (niebieski) po zworce powinien włączyć wentylatory, a tak sie nie dzieje. Po wejsciu wskazówki na prawie czerwone pole wentylatory nie włączają sie, natomiast po wyłączeniu silnika włącza sie jeden z wentylatorów. Prosze szanownych kolegów o wskazówki czy to może być wina przekaznika wentylatorów, czy czujnika temp. albo kabli. Dzięki z góry za wskazówki Pozdrawiam TomaskkGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 11-07-2006
Model: VW SHARAN
Silnik: 1.9tdi 110KM
Rocznik: 1999
|
bezpiecznik sprawdziłeś
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 29-10-2009
Model: sharan
Silnik: 1,9 TDII- 1XXkm/3XX Nm
Rocznik: '98/99
|
Trzeba by sprawdzić czujnik temperatury oraz czy dochodzi do niego zasilanie. Czujnik po osiągnięciu zadanej temp powinien zwierać wejścia. Miernik w rękę i na początek , czy na jednym z dochodzących przewodów jest "+" ( jak nie ma to sprawdzić bezpiecznik /kable), po osiągnięciu wysokiej temp sprawdzić rezystancję pomiędzy stykami czujnika (powinno być zwarcie czyli blisko 0 ohm). Odnośnie włączania jednego wentylatora po wyłączeniu silnika podobnie miałem a A80 B4(ABK)- służy to przewietrzaniu komory silnika by paliwko nie wrzało w przewodach paliwowych.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Witam ponownie!. Obecna sytuacja wyglada nastepujaco: W kabinie wszystkie bezpieczniki ok. chyba że komorze silnika (tam gdzie przekazniki). Sprawdzałem czujnik znajdujący się koło termostatu przez zworkę na kostce, nie załączaja sie wentylatorki, dodatkowo sprawdziłem przez zworkę wtyczkę czujnika w chłodnicy, tez się nie włączają. Dodatkowo zauważyłem że podczas osiagania - temp. na czerwone pole chłodnica była letnia a węże gorące . Tak wiec jutro wymienie termostat i zobaczymy. Za wszelkie wskazówki i podpowiedzi dzieki !!!!!
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 11-07-2006
Model: VW SHARAN
Silnik: 1.9tdi 110KM
Rocznik: 1999
|
Sprawdź szczególnie te pod maską bo one są od wentylatorów
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Witam Kolegów
Wreszcie doszedłem do sedna sprawy. Faktycznie bezpieczniki pod maską przepalone!!!. Wymieniłem termostat i czekam na dłuższą trasę aby sprawdzić ale powinno być ok. Dzieki kolegom za pomoc i wskazówki, sprawa niby prosta ale jak człowiek wk.....ny to nie wpada na te proste sprawy. Jeszcze raz dzieki, Do admina, jak chcesz możesz usunąć temat gdyż faktycznie został on powielony. !!! |
|
|
|