![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#1 |
ford::advanced
![]() Imię: Damian
Model: MK-3 FIESTA GFJ 785
Silnik: 1119 cm3 / 37 KW / 50KM
Rocznik: 1995 - listopad
|
![]()
Nie mogę zlokalizować usterki mam wrażenie jakby to był odgłos niejakiego silniczka czy coś może sie wydobywa z klapy przedniej gdzie jest silnik spal. ale jak tam przyłożę ucho tego dźwięku nie słyszę natomiast gdy załączę dmuchawę to jest inny dźwięk - może to się kręci ta dmuchawa jak nie mam jej włączoną - biorę to pod uwagę - ale jak już słyszę to grrrrr to załączę dmuchawę to też słychać i jak wyłączę też. Ale jest to niekiedy i jak dłużej pojeżdżę tak ze 40km pojawia się to grrrrr jakby się coś może nagrzewało - ale co ? - na zdjęciu jest rejon gdzie to słychać - wykluczam jakieś drgania jakiś przedmiotów powkładanych w drzwi lub schowek.
Może - tak ? jak się dostać do tego silniczka dmuchawy - może jak go wymontuję to zobaczymy - dmuchawa mi w zimę zapiszczała na biegu 3 ale to inna bajka - jest to inny dźwięk. :fcp5
![]() |
#2 |
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 01-08-2006
Model: Focus MK4
Silnik: 2.0 EcoBlue + A8
Rocznik: 2018
|
![]()
Silnik dmuchawy jest na podszybiu, na samym środku więc raczej odpada. A to co słychać to warczenie czy cykanie? Bo u mnie lubi sobie trochę pocykać jak daję gazu z tych okolic co zaznaczyłeś, ale to przechodzi.
BTW, dlaczego zdjęcie mojego wnętrza dałeś? :fcp3 Widzę że mieszek od lewarka przerobiony jak mój. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
|
![]()
Jest to ( grrrr ) czy ( wrrrr ) jak kto woli - a cykanie to słyszę jak ucho przyłożę tam do środka do maski i myślę że mi cyka coś koło filtra powietrza lub coś w okolicach paska klinowego ale zaś nie słychać tego wrrrrr. Natomiast cykania nie słyszę w kabinie - tylko wrrrrr.
Co to może być ? ( no spodobało mi się to twoje - dałem opaskę uciskową pod tą gumę i tak sobie wisi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - ale Ty nie masz szmatki pomarańczowej i głośniczków "cykaczy" po bokach tapicerki :fcp29 ) Pozdrawiam :fcp26
![]() |
#4 |
|
![]()
1. Chciałem dodać że to głównie słychać jak się ma mniejszy bieg 3 w dół i jak się stoi np. na luzie na światłach - od czego to zależy ?
2. Jak zdemontować silniczek od dmuchawy ?
![]() |
#5 |
|
![]()
Skoro to zależy od włożonego biegu, to ja bym dmuchawy nie podejrzewał. Może masz oberwaną osłonę wydechu, rozwalony katalizator, poduchę od skrzyni albo pękniętą tą blaszaną osłonę kolektora?
Jakbyś jednak chciał sie dobrać do tego silnika to zacznij od ściągnięcia uszczelki idącej w poprzek samochodu na podszybiu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
|
![]()
No dzięki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. o dmuchawę to się tak przy okazji spytałem - ale to aż tyle muszę rzeczy brać po uwagę ??? he he no ale nic będę powoli to lokalizował - tylko chciałem dodać że na zewnątrz tego nie słychać - a jak by na to nie patrzeć to to wszystko co podałeś to dotyczy zewnętrznej strony. Ja myślałem że coś z poduszki ale jak zdemontuję dmuchawę to zobaczymy - może śmigło mi drga i samo się obraca jak nie mam załączonej - zobaczę - ale te Twoje rzeczy co mi podałeś to też wezmę pod uwagę.
Jeżeli chodzi o uszczelkę to nie bardzo "kapuję" o jaką chodzi - czy ten cały plastik muszę zdejmować i tą środkową śrubę muszę odkręcać zaraz pod szybą na tapicerce ?
![]() |
#7 |
|
![]()
Jeżeli chodzi o uszczelkę to nie bardzo "kapuję" o jaką chodzi - czy ten cały plastik muszę zdejmować i tą środkową śrubę muszę odkręcać zaraz pod szybą na tapicerce ?[/quote]
Taka długa guma przez całe podszybie... Jak dokładnie wyciągnąć dmuchawę masz opisane w "Sam naprawiam" do Fiesty, w rozdziale "Wyposażenie elektryczne". Wersję elektroniczną znajdziesz na ftp'ie karexa |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
|
![]()
Chciałem odgrzać temat
Bo problem pojawił się znów Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. co to może być ? Jest to już takie głośniejsze CYYKANIE Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. jak dodaję gazu to wtedy to słychać - takie cyk, cyk, cyk ..... i to bardzo bardzo szybko cyka - jakby coś związane z cewką wysokiego napięcia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. BUUU Ale to tylko w kabinie słychać i to z rejonów jak zaznaczyłem w zielonym kółku :566: pomóżcie ZIELONEMU co to może być ? Czy to coś poważnego ?
![]() |
#9 |
|
![]()
ostatnio miałem to samo przy -20. cykało przez jakieś 10km, później zniknęło. najprawdopodobniej cyka przekaźnik od kontroli biegu jałowego (nie pamiętam dokładnej nazwy jaka figuruje w schematach). Nie ma się czym przejmować :fcp1
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
|
![]()
No ale jak się tego pozbyć ? Mam wrażenie jakby się coś miało zaraz popsuć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - wiem jestem przewrażliwiony , ale "wole dmuchać na zimne" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.