![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Adam
Model: Ford Fiesta mk7
Silnik: 1.25
Rocznik: 2009
|
witam, przejechałem przez wysoką wodę, czy coś się mogło stać niedobrego z moim mondziakiem? wydaję mi się że silnik się bardziej grzeje i wiatrak od chłodnicy się nie włącza. wodę przejechał dzielnie, tylko co mam sprawdzić?? co mogło się zepsuć lub uszkodzić?? jak byście mogli mi pomóc to by było spoko...
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 12-07-2009
Model: Focus MK4
Silnik: 1.5 EcoBubble
Rocznik: 2019
|
chyba tylko elektryka(jesli wiatrak sie nie wlacza pewnie wywalilo jakis bezpiecznik) , gorzej jak podzespoly sie uszkodzily, bedzie konieczna wymiana .
ew. filtr powietrza obejrzec czy nie zamokl. Ostatnio edytowane przez rajman ; 22-05-2010 o 09:51 |
|
|
|
|
#3 |
|
|
patrzyłem teraz, oleju mu brakowało...to dolałem litr i niby wygląda na to że wszystko gra.wcześniej wiatrak nie zaskakiwał, ale teraz jak dostanie temperatury to się włącza.chodzi jak zawsze. A jeszcze kolego jak byś mi powiedział, czy to prawda że jak cos jest nie tak to biały dym leci z rury wydechowej? obroty ma ok, biegi chodzą jak zawsze... może tylko mi strachu napędził ten mój fordzik.
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Zarejestrowany: 13-08-2007
Model: Mondeo Mk1/sedan/ghia
Silnik: 2.0
Rocznik: marzec 1993
|
a jaki stan płynu w chłodnicy? nie przybywa, nie ma bąbelek, albo nie jest brudny?
|
|
#5 |
|
|
stan jest taki sam, bąbelek też nie ma. A jesli chodzi o brud, to też sie nie zmieniło...wczoraj mi troche wariował mondziak, dzisiaj jest niby ok, ale wiesz, nie chce go roztrzepać, dlatego pytam co mam sprawdzić. Ja sie na tym nie za bardzo znam, więc wole zapytać i popatrzec czy wszystko jest jak powinno być...
|
|
|
|
|
#6 |
|
![]() Zarejestrowany: 13-08-2007
Model: Mondeo Mk1/sedan/ghia
Silnik: 2.0
Rocznik: marzec 1993
|
kontroluj olej i sprawdź czy nie cieknie. gorąca głowica w zimną wodę to nic dobrego. a jak wysoka to była woda. ja musiałem jechać 100m przez wodę do połowy kół
|
|
#7 |
|
|
w nie których momentach widziałem jak mi sie nalewała na maske...a tak to chyba ponad połowę koła była, bo drzwi były mokre nad progiem...
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 25-11-2009
Model: mondeo
Silnik: 1.8 TD
Rocznik: 1996
|
a nie wiecie gdzie znajduje się pompka od abs u
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
dyda6joe a jak gorącą głowice potraktuję zimną wodą, to co się dzieje? no i dalej mi sie wydaje ze silnik sie bardziej grzeje niz zwykle...
|
|
|
|
|
#10 | |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 30-01-2008
Model: A7, Mondeo
Silnik: 50TDI, 2.0TDCI
Rocznik: 2018, 2011
|
Cytat:
Generalnie jeśli silnik nie zaciągnął wody to nic nie powinno się stać. Wszelkie połączenia są zabezpieczone przed wodą. Oczywiście z u biegiem czasu i z samoróbkami to się zmienia. |
|
|
|