Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford C-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 03-04-2012, 22:52   #271
sstankie
ford::average

Imię: Sławek
Model: C-Max/Corsa/C-Max GRAND
Silnik: 2,0 TDCI 136KM/1,3CDTi 75KM/1.6EcoBoost 150KM
Rocznik: 2004/2009/2012
Domyślnie Odp: Światła dzienne w naszych autach

Na ************ zakładać żarówki świecące jaśniej przy napięciu nominalnym w samochodzie a potem traktować je drutem oporowym, czyli obniżać moc im dostarczaną?

Przecież taki drut to tylko krok od pożaru w samochodzie!!!!

Zamontuj jeden z drugim OEMowe Helle albo najprostsze Philipsy, tylko nie ************ Blue Wave, albo Almost Xeneon, na których jeździ jeden z drugim w ciągu dnia (************ potrzebne) - i palić się nie będą.

Wiejski tuning oryginalnych lamp, de facto niedostosowanych do innych żarówek niż przewidziane.

Sterydowane żarówki dlatego jaśniej świecą, bo NAGRZEWAJĄ się do większej temperatury!!!!! i dlatego ich trwałość jest mniejsza!!!

Ostatnio edytowane przez TOMAS ; 05-04-2012 o 23:43 Powód: regulamin §13
sstankie jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-04-2012, 20:38   #272
Biperek

Imię: Marek
Model: Kuga II Platinium
Silnik: 2,0 TDCi
Rocznik: 2015

Cytat:
Napisał Paweł1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wracam do tematu fabrycznych świateł dziennych. W moim maxie były włożone bezp. 45 i 71 więc dokupiłem tylko przekaznik (V23074) TYCO 2W93 14B192 BA / 2W9314B192BA i wpiąłem go w r 15 powyżej tego większego przekażnika ( taki był fabryczny poniżej ).
Efekt : W dzień (póki nie zadziała czujnik zmierzchu) świecą się mijania na 70 % jasności a cała reszta (tabl. rozdz. , tabl. rejestr., pozycyjne ) nie. Po załączeniu czujnika rozjaśniają się światła mijania i zapala się cała reszta natomiast radio przygasa. Jak chcę zapalić samochód bez świateł to z auto przekręcam na 0 . Koszt 20 zł i trzy minuty czasu. I jaka wygoda. Dodam , ze mam H7 bo być może to być przyczyną , że nie u wszystkich to działa.
Niestety nie u wszystkich jest to takie proste. Opisywałem w innym wątku swoje perypetie z próbą uruchomienia trybu świateł dziennych. Skończyło się zaklejeniem czujnika zmierzchowego.
Biperek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-05-2012, 14:13   #273
PAFFCIO
ford::professional

Imię: Paweł
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 EcoBlue
Rocznik: 2019

Witam, czytając ten wątek widzę, że jest tu grono ogarniętych elektryków więc chciałbym zapytać (mając nadzieję na jakieś podobieństwa między mondeo mk4 a Waszymi autkami) czy ktoś z Was nie pomógłby mi w podłączeniu ledów. Chodzi mi o dokładną informację czy da się i ewentualnie jak osiągnąć efekt, który opisałem w tym poście:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Liczę na Waszą pomoc :-)
Stary 10-05-2012, 16:16   #274
wrzoch
ford::expert

Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023

Cytat:
Napisał PAFFCIO Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam, czytając ten wątek widzę, że jest tu grono ogarniętych elektryków więc chciałbym zapytać (mając nadzieję na jakieś podobieństwa między mondeo mk4 a Waszymi autkami) czy ktoś z Was nie pomógłby mi w podłączeniu ledów.
Widzisz, ze schematem byłoby bajecznie prosto, ale schematu nie mam. W C-Maxie/FFII z H1/H7, to od strzała mógłbym Ci rozwiązanie podać, tam to dość łatwo można zrobić wypinając kabel oporowy jeśli w ogóle jest i wpinając się w miejsce, gdzie kabel oporowy podłączony jest do przekaźnika DRL. Jeśli przekaźnika nie ma, to 19PLN albo wpięcie się bezpośrednio pod sterowanie przekaźnikiem, chociaż to ryzykowne, bo nie wiem jaka jest obciążalność tego modułu, także bezpieczniej przez przekaźnik. Niestety kabelek jeden więcej trzeba by przez ścianę grodziową pociągnąć, ale działałoby dokładnie tak jak chcesz. Co do wpinania się do przełącznika, to tam nie dostaniesz raczej informacji o tym czy jest jasno czy ciemno, na której Ci zależy, a tylko czy światła mają działać w trybie AUTO czy nie.

Kontakt: wrzoch(at)gmail.com
wrzoch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-05-2012, 00:30   #275
PAFFCIO
ford::professional

Imię: Paweł
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 EcoBlue
Rocznik: 2019

Ehhh, no cóż, dzięki za chęci... z przyczyn dla mnie nie zrozumiałych taki schemat to tajne/pufne więc pewnie będzie ciężko. Spróbuję, moze się uda, i wówczas pozwolę sobie odezwać się do Ciebie.
Dzięki.
Stary 11-05-2012, 15:54   #276
wrzoch

Schematy do wszystkich Fordów wyprodukowanych do 2004 roku (modelowo), to nie problem, ale do nowszych to jakiś Święty Grall. Na szczęście mój z 2004, model 2003.

Stary 11-05-2012, 21:59   #277
Peet_peet
ford::beginner

Model: C-MAX
Silnik: 2.0 136 KM
Rocznik: 2005

a ja chciałem troszkę odgrzebać temat pierwotny.... niestety okazałem się tym nie- szczęśliwcem, którego samochód po założeniu bezpieczników i przekaźnika zaświecił tylko pozycyjnymi i tyle..... czy ktoś może opanował ten temat i jakoś obszedł takie zjawisko ?? oczywiście nie chodzi mi o montaż LED jako antidotum...
Peet_peet jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-05-2012, 22:11   #278
wrzoch

Cytat:
Napisał Peet_peet Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
czy ktoś może opanował ten temat i jakoś obszedł takie zjawisko ??
Ja obszedłem.
Prawdopodobnie brakuje Ci kabla oporowego, dlatego nie świeci.
Pochwal się jakie masz dokładnie światła H1/H7? Które bezpieczniki uzupełniałeś?
Jeśli tak, to w skrzynce bezpieczników jak ją otworzysz, po prawej stronie u góry masz takie złącze wielkie z zieloną wajchą, rozpina się je podnosząc dźwignię do góry (poza komunikatem o całkowitej awarii hamulca, który znika po ponownym podłączeniu i zresetowaniu radia nic się nie dzieje). Pomiędzy pinami 1 i 26 (przeciwległe rogi) powinien być wpięty kabel oporowy. Najlepiej byłoby jakbyś się tam wpiął jakimiś kabelkami, niestety te które pasują do wtyczki są jakieś nietypowe i sprawdził czy na jednym z nich pojawia się napięcie kiedy przełącznik jest w AUTO i jest jasno, a na drugim czy pojawia się napięcie po włączeniu świateł mijania. Jeśli tak, to pomiędzy te kable wpinasz kabel oporowy i gotowe. Nie polecam eksperymentowania z rezystorami - duża moc się dość wydziela i się grzeje. Ja dorwałem kabel z akcji naprawczej z Fiesty, kosztował z 50PLN, ale się zwróciło w żarówkach, których nie musiałem wymieniać dzięki temu. Na upartego możesz zmostkować i będzie 100% w dzień i w nocy, czyli w sumie jeśli świecą Ci się pozycje, to tak jakbyś miał cały czas włączone światła jak tylko masz kluczyk w stacyjce, z tym, że w dzień nie będzie się palić chyba kontrolka świateł mijania i podświetlenie zegarów.

Stary 11-05-2012, 22:17   #279
Peet_peet
ford::beginner

Model: C-MAX
Silnik: 2.0 136 KM
Rocznik: 2005

Mam H1/H7.... a uzupełniłem bezp. 45 i 71 we wszystkich możliwych konfiguracjach... co do kabla oporowego to nie sprawdzałem jeszcze... może jurto zerknę co i jak
Peet_peet jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-05-2012, 22:20   #280
Zvirek

Model: C-max Ultima
Silnik: 2.0 kle kle kle...
Rocznik: 2004

Co do dziennych w naszych maxach (przynajmniej w MKI, nie wiem jak w nowszych), to wiele zależy od konkretnego egzemplarza (ustawienia softu, kabel oporowy, przekaźnik i bezpieczniki). Najczęściej potrzeba dołożyć kabel, dwa bezpieczniki 45/71 i przekaźnik, ale nie zawsze. Wczoraj włączałem dzienne w jednym maxie w wersji ghia (miał już przewód 1-26) i się zdziwiłem - po dołożeniu R15 i F45/71 okazało się, że mijania wraz z pozycyjnymi świecą się cały czas - trzeba było usunąć F71, który w teorii jest odpowiedzialny za dzienne i wtedy było już wszystko OK.
Tak więc reguły nie ma.

PS Peet peet, kabel musi być - bez niego tryb dzienny nie zadziała.

Ostatnio edytowane przez Zvirek ; 13-05-2012 o 22:22 Powód: ech skleroza...
Zvirek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
c-max drl , c-max światła dzienne

Zasady postowania