![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#271 |
ford::average
![]() Imię: Sławek
Model: C-Max/Corsa/C-Max GRAND
Silnik: 2,0 TDCI 136KM/1,3CDTi 75KM/1.6EcoBoost 150KM
Rocznik: 2004/2009/2012
|
![]()
Na ************ zakładać żarówki świecące jaśniej przy napięciu nominalnym w samochodzie a potem traktować je drutem oporowym, czyli obniżać moc im dostarczaną?
Przecież taki drut to tylko krok od pożaru w samochodzie!!!! Zamontuj jeden z drugim OEMowe Helle albo najprostsze Philipsy, tylko nie ************ Blue Wave, albo Almost Xeneon, na których jeździ jeden z drugim w ciągu dnia (************ potrzebne) - i palić się nie będą. Wiejski tuning oryginalnych lamp, de facto niedostosowanych do innych żarówek niż przewidziane. Sterydowane żarówki dlatego jaśniej świecą, bo NAGRZEWAJĄ się do większej temperatury!!!!! i dlatego ich trwałość jest mniejsza!!! Ostatnio edytowane przez TOMAS ; 05-04-2012 o 23:43 Powód: regulamin §13 |
![]() |
![]() |
![]() |
#272 | |
![]() Imię: Marek
Model: Kuga II Platinium
Silnik: 2,0 TDCi
Rocznik: 2015
|
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#273 |
ford::professional
![]() Imię: Paweł
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 EcoBlue
Rocznik: 2019
|
![]()
Witam, czytając ten wątek widzę, że jest tu grono ogarniętych elektryków więc chciałbym zapytać (mając nadzieję na jakieś podobieństwa między mondeo mk4 a Waszymi autkami) czy ktoś z Was nie pomógłby mi w podłączeniu ledów. Chodzi mi o dokładną informację czy da się i ewentualnie jak osiągnąć efekt, który opisałem w tym poście:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Liczę na Waszą pomoc :-)
![]() |
#274 | |
ford::expert
![]() Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023
|
![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#275 |
ford::professional
![]() Imię: Paweł
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 EcoBlue
Rocznik: 2019
|
![]()
Ehhh, no cóż, dzięki za chęci... z przyczyn dla mnie nie zrozumiałych taki schemat to tajne/pufne więc pewnie będzie ciężko. Spróbuję, moze się uda, i wówczas pozwolę sobie odezwać się do Ciebie.
Dzięki.
![]() |
#276 |
|
![]()
Schematy do wszystkich Fordów wyprodukowanych do 2004 roku (modelowo), to nie problem, ale do nowszych to jakiś Święty Grall. Na szczęście mój z 2004, model 2003.
![]() |
#277 |
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 06-10-2011
Model: C-MAX
Silnik: 2.0 136 KM
Rocznik: 2005
|
![]()
a ja chciałem troszkę odgrzebać temat pierwotny.... niestety okazałem się tym nie- szczęśliwcem, którego samochód po założeniu bezpieczników i przekaźnika zaświecił tylko pozycyjnymi i tyle..... czy ktoś może opanował ten temat i jakoś obszedł takie zjawisko ?? oczywiście nie chodzi mi o montaż LED jako antidotum...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#278 | |
|
![]() Cytat:
Prawdopodobnie brakuje Ci kabla oporowego, dlatego nie świeci. Pochwal się jakie masz dokładnie światła H1/H7? Które bezpieczniki uzupełniałeś? Jeśli tak, to w skrzynce bezpieczników jak ją otworzysz, po prawej stronie u góry masz takie złącze wielkie z zieloną wajchą, rozpina się je podnosząc dźwignię do góry (poza komunikatem o całkowitej awarii hamulca, który znika po ponownym podłączeniu i zresetowaniu radia nic się nie dzieje). Pomiędzy pinami 1 i 26 (przeciwległe rogi) powinien być wpięty kabel oporowy. Najlepiej byłoby jakbyś się tam wpiął jakimiś kabelkami, niestety te które pasują do wtyczki są jakieś nietypowe i sprawdził czy na jednym z nich pojawia się napięcie kiedy przełącznik jest w AUTO i jest jasno, a na drugim czy pojawia się napięcie po włączeniu świateł mijania. Jeśli tak, to pomiędzy te kable wpinasz kabel oporowy i gotowe. Nie polecam eksperymentowania z rezystorami - duża moc się dość wydziela i się grzeje. Ja dorwałem kabel z akcji naprawczej z Fiesty, kosztował z 50PLN, ale się zwróciło w żarówkach, których nie musiałem wymieniać dzięki temu. Na upartego możesz zmostkować i będzie 100% w dzień i w nocy, czyli w sumie jeśli świecą Ci się pozycje, to tak jakbyś miał cały czas włączone światła jak tylko masz kluczyk w stacyjce, z tym, że w dzień nie będzie się palić chyba kontrolka świateł mijania i podświetlenie zegarów.
![]() |
![]() |
#279 |
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 06-10-2011
Model: C-MAX
Silnik: 2.0 136 KM
Rocznik: 2005
|
![]()
Mam H1/H7.... a uzupełniłem bezp. 45 i 71 we wszystkich możliwych konfiguracjach... co do kabla oporowego to nie sprawdzałem jeszcze... może jurto zerknę co i jak
|
![]() |
![]() |
![]() |
#280 |
![]() Zarejestrowany: 26-02-2010
Model: C-max Ultima
Silnik: 2.0 kle kle kle...
Rocznik: 2004
|
![]()
Co do dziennych w naszych maxach (przynajmniej w MKI, nie wiem jak w nowszych), to wiele zależy od konkretnego egzemplarza (ustawienia softu, kabel oporowy, przekaźnik i bezpieczniki). Najczęściej potrzeba dołożyć kabel, dwa bezpieczniki 45/71 i przekaźnik, ale nie zawsze. Wczoraj włączałem dzienne w jednym maxie w wersji ghia (miał już przewód 1-26) i się zdziwiłem - po dołożeniu R15 i F45/71 okazało się, że mijania wraz z pozycyjnymi świecą się cały czas - trzeba było usunąć F71, który w teorii jest odpowiedzialny za dzienne i wtedy było już wszystko OK.
Tak więc reguły nie ma. PS Peet peet, kabel musi być - bez niego tryb dzienny nie zadziała. Ostatnio edytowane przez Zvirek ; 13-05-2012 o 22:22 Powód: ech skleroza... |
![]() |
![]() |
![]() |
|
Tagi |
c-max drl , c-max światła dzienne |
|
|