Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford C-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 16-05-2012, 11:54   #281
smook
ford::advanced

Model: C-Max
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Światła dzienne w naszych autach

Poległem :|
Mam:
- c-max 2005 2.0tdci ghia z czujnikiem deszczu, zmierzchu (oczywiście przełącznikiem z poz. auto)
- przekażnik 2w93

I tak; przełącznik oczywiście w trybie AUTO
1) Sytuacja wyjściowa - bez przekaźnika i bezpieczników 45 i 71 oczywiście jak jest jasno nic się nie świeci, jak jest ciemno świeci się wszystko jak trzeba (mijania, wnętrze, tablica itp)
2) Bezpiecznik 45 i przekażnik - nie ma różnicy poza tym, że jak jest jasno to świecą się pozycyjne
3) bezpieczniki 45 i 71 i przekaźnik. Tu jest zabawa. Przełącznik świateł na pozycyjne lub mijania powoduje tak jakby kluczyk był w pozycji 2, przełączenie na auto powoduje to co punkt wyżej. Najfajniesze jest to, że mając przełącznik świateł na trybie pozycyjne lub mijania nie można zgasić silnika (można sobie nawet kluczyk wyjąc), po tym jak wyłącze światła silnik normalnie gaśnie.

Pytanie o mostek 1-26 tam jest cholernie ciasno - jak się do tego dobrać? Nie wydaje mi się, żebym go miał.

smook jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-05-2012, 09:18   #282
alosza6
ford::beginner

Model: S-Max
Silnik: 2,0 tdci 180
Rocznik: 2017

W moim aucie (grand c-max 2011 titanium) światła w trybie "auto" nie gasną nawet w słoneczny dzień. Nie ma możliwości poruszania się bez świateł. Jaka to może być przyczyna?
alosza6 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-05-2012, 10:48   #283
wrzoch
ford::expert

Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023

Cytat:
Napisał alosza6 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W moim aucie (grand c-max 2011 titanium) światła w trybie "auto" nie gasną nawet w słoneczny dzień. Nie ma możliwości poruszania się bez świateł. Jaka to może być przyczyna?
Przeczytaj jeszcze raz swoj post, potem tytul watku I sie zastanow jaka moze byc przyczyna.

Kontakt: wrzoch(at)gmail.com
wrzoch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-05-2012, 21:36   #284
Pioo75
ford::beginner

Model: C-max
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2007

No to koledzy i ja prosze o pomoc. Wszystkie zdjęcia jakie widze to c-maxy przed liftem. A co powiecie i co doradzicie w kwestii i wyboru świateł LED i miejsca ich montażu. C-max z roku 2007 z lampami ksenonowymi. Mam również w lampie nad soczewką i światłem długim, długi , fabryczny pasek led przez całą lampę, który zastępuje żarówki postojowe. I teraz pytanie. Czy ten pasek może służyć jako światła dzienne, czy montujemy osobne ledy (ale gdzie, auto jest po lifcie, ma równiez halogeny). Nie widziałem na forum żeby ktoś zamontował w aucie po lifcie świateł i w którym miejscu. Jeśłi ktos to robił prosze o fotki, ewentualnie o namiar do jakiegoś dobrego fachmana w okolicach Katowic
Pioo75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-05-2012, 21:54   #285
augusti
ford::average

Model: Ford Grand C-MAX
Silnik: 1.6 Ecoboost 150km
Rocznik: 2011

Cytat:
Napisał alosza6 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To jest urok włączonej przez producenta opcji "świateł skandynawskich" czyli tzw dziennych. Będą działać zawsze po przekręceniu stacyjki , rozwiązanie albo wyłączyć IDS-em w serwisie lub/i zamontować ledy.
Stary 24-05-2012, 09:57   #286
PAFFCIO
ford::professional

Imię: Paweł
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 EcoBlue
Rocznik: 2019

Ponieważ już zrezygnowałem z pomysłu podłączenia ledów z użyciem czujnika zmierzchowego i wiem, że NIE DA SIĘ podłączyć ich tak by na "0" nic nie świeciło, to z racje tego, że laik jestem, czy mógłby ktoś z kolegów napisać mi dokładnie (najlepiej jakieś zdjęcie) jak podłączyć w komorze silnika (zakładam, że w skrzynce z bezpiecznikami) ten mój zestaw do ledów?
Muszę podłączyć 3 kabelki, napięcie, masę i sterowanie z pozycji.
Będę wdzięczny za łopatologiczny opis :-)
Wprawdzie to wątek dla c-max'a a ja mam mondeo mk.4 ale widziałem, że tu spece nie tylko z wiedzą z maxa są :-)
Stary 26-05-2012, 06:55   #287
Andrzej_K

Imię: Andrzej
Model: Focus MK3 Kombi Titanium
Silnik: 1,5 TDCI Duratorq 120 KM
Rocznik: 2016

Cytat:
Napisał PAFFCIO Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ponieważ już zrezygnowałem z pomysłu podłączenia ledów z użyciem czujnika zmierzchowego i wiem, że NIE DA SIĘ podłączyć ich tak by na "0" nic nie świeciło, (...)
Muszę podłączyć 3 kabelki, napięcie, masę i sterowanie z pozycji.
(...)
Podłączasz plus do + akumulatora, minus do - akumulatora, a "sterowanie" wcinasz do zasilania reflektora - pozycyjne.

Cytat:
Napisał PAFFCIO Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
(...)
1. Czy ktoś przerabiał podłączenie DRL w aucie z czujnikiem zmierzchowym?
Mam tak w FF II.

Cytat:
2. Chciałbym podłączyć światła w następujący sposób:
- chciałbym, żeby ledy zapalały się tylko przy ustawieniu przełącznika świateł w pozycję "auto".
- chciałbym, żeby w pozostałych położeniach ledy się nie paliły tzn.
* na pozycji "0" nie palą się żadne światła,
* na pozycji "pozycyjne" paliły się tylko pozycje,
* na pozycji "mijania" paliły się tylko mijania/drogowe (pozycje of course też się palą ;-p),
Część tych wymagań/oczekiwań nie ma sensu. DRL'y są m.in. po to byś nie musiał pamiętać o zapalaniu świateł. (poz. "0") Żeby spełnić Twoje oczekiwania trzeba by było zrobić nową wiązkę. Czy to ma sens?

Cytat:
* na pozycji "auto" paliły się ledy - gdy czujnik "mówi" dzień / mijania - gdy czujnik "mówi" noc.
Tak będzie. Odpalasz samochód - świecą dzienne, mocno się zachmurzy/zmierzch/tunel - zapalają się mijania wraz z całym oświetleniem.
Stary 13-06-2012, 12:04   #288
trolmin

Model: C-Max
Silnik: 2.0TDCI
Rocznik: 2005

Panowie podłączę się z pytaniem..
Mam ksenony i zrobione światła do jazdy dziennej (przekaźnik + bezpiecznik). W dzień palą mi się tylko ksenony (niżej niż w opcji jako światła mijania).
Problem jest taki, że jak pale silnik w trybie auto to niekiedy ksenon potrafi zgasnąć i dopiero wyłączenie świateł i ponowne załączenie uruchamia palnik. Dodam, że mam nowe palniki i dobry aku.
Kiedy włączę światła po odpaleniu silnika 100na100 zapalą się oba ksenony.
Może ktoś podpowie. Nie po to robiłem sobie funkcje auto żeby przełączać światła przełącznikiem..Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
trolmin jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-06-2012, 16:02   #289
PAFFCIO

Imię: Paweł
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 EcoBlue
Rocznik: 2019

Cytat:
Napisał Andrzej_K
Część tych wymagań/oczekiwań nie ma sensu. DRL'y są m.in. po to byś nie musiał pamiętać o zapalaniu świateł. (poz. "0") Żeby spełnić Twoje oczekiwania trzeba by było zrobić nową wiązkę. Czy to ma sens?
Pomijam fakt, że w moim mondku "się nie da", jednakże, do tego bym nie musiał pamiętać ma być pozycja "auto" nie "0". I IMHO to właśnie takie rozwiązanie ma sens.

Ostatnio edytowane przez PAFFCIO ; 13-06-2012 o 16:06
PAFFCIO jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-07-2012, 23:58   #290
michu21

Imię: Michał
Model: Focus C-MAX
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2004
Question Odp: Światła dzienne w naszych autach

Witam.
Odgrzebię trochę temat. Jestem świeżym posiadaczem Focusa C-Max'a 2004 roczek. Mam funkcję AUTO przy włączaniu świateł. Da się ja przełączyć tak żeby w dzień odpalała tylko światła diody do jazdy dziennej a po zmierzchu normalne mijania?
Lakonicznie mówiąc. Odpalam auto w dzień na pozycji AUTO i zapalają się diody do jazdy dziennej a nie światła mijania?
Co powiecie na taki bajer, trochę kosztowny ale lepiej to wygląda niż doczepione do zderzaka światła do jazdy dziennej.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Odpowiedz

Tagi
c-max drl , c-max światła dzienne

Zasady postowania