Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford C-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 19-09-2012, 16:44   #371
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
Domyślnie Odp: Światła dzienne w naszych autach

Cytat:
Napisał michu21 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Sprawdzone na 3 sposoby, fakt nie było słońca ale było jasno godzina testu 15:50 - 16:10...
Jeśli info o czujniku deszcz/zmierzchu jest precyzyjne, to kolega ma po prostu uruchomione światła skandynawskie. Od tego trzeba było zacząć - kolega cały czas uparcie włącza włączone światła.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Przecież wszędzie jest napisane, że przekaźnik WŁĄCZA a nie wyłącza... A jak coś jest włączone, to trudno jest włączyć bardziej...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Po kolei:
1) po pierwsze ELMconfigiem (lub komputerem serwisowym w ASO) trzeba wyłączyć światła skandynawskie - polega to na zaznaczeniu opcji, że zainstalowane są światła automatyczne.
2) Wyjąć bezpieczniki F45 i F71 - oba (F71 powoduje, że świecą z dziennymi pozycyjne - jest to w świetle przepisów zbędne, F45 powoduje, że dzienne są także na pozycji świateł parkowania - jest to mylące).
3) założyć przekaźnik.

Po takiej operacji (pod warunkiem, że zwora C96:1 - C96:26 na prawdę jest założona) światła będą świeciły tak:
W pozycji 0 włącznikia świateł - nic
W pozycji AUTO:
dzień - tylko światła mijania bez pozycyjnych i tablicy rozdzielczej
jak zadziała czujnik zmierzchu - automatycznie zwiększą jasność światła mijania i włączą się pozycje z tablicą.

Warto najpierw precyzyjnie opisać co się ma, to wtedy prościej można coś podpowiedzieć...

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 19-09-2012 o 16:49
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-09-2012, 16:52   #372
michu21
ford::average

Imię: Michał
Model: Focus C-MAX
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2004

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeśli info o czujniku deszcz/zmierzchu jest precyzyjne, to kolega ma po prostu uruchomione światła skandynawskie. Od tego trzeba było zacząć - kolega cały czas uparcie włącza włączone światła.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Przecież wszędzie jest napisane, że przekaźnik WŁĄCZA a nie wyłącza... A jak coś jest włączone, to trudno jest włączyć bardziej...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Po kolei:
1) po pierwsze ELMconfigiem (lub komputerem serwisowym w ASO) trzeba wyłączyć światła skandynawskie - polega to na zaznaczeniu opcji, że zainstalowane są światła automatyczne.
2) Wyjąć bezpieczniki F45 i F71 - oba (F71 powoduje, że świecą z dziennymi pozycyjne - jest to w świetle przepisów zbędne, F45 powoduje, że dzienne są także na pozycji świateł parkowania - jest to mylące).
3) założyć przekaźnik.

Po takiej operacji (pod warunkiem, że zwora C96:1 - C96:26 na prawdę jest założona) światła będą świeciły tak:
W pozycji AUTO:
jak zadziała czujnik zmierzchu - automatycznie zwiększą jasność światła mijania i włączą się pozycje z tablicą.

Warto najpierw precyzyjnie opisać co się ma, to wtedy prościej można coś podpowiedzieć...
O ELMconfig już pytam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. w innym dziale, a światła te skandynawskie tak, posiadam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. hehehe
Stary 24-09-2012, 11:29   #373
chevy
ford::beginner

Model: Mondeo
Silnik: 1.5 165KM
Rocznik: 2018

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W pozycji AUTO:
Witam,
Jako, że jestem świeżym posiadaczem autka (Galaxy 2008 do tygodnia), nie bardzo wiem jak zrobić abym miał światła do jazdy dziennej. Jakoś również nie znalazłem szczegółowego opisu - było coś o przekaźniku, ale czy podejdzie to również pod mój model i rocznik? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ogólnie ideałem byłoby jakby światła włączały się jak powyżej lub ewentualnie w dzień mogą się świecić wszystkie ale żeby nie przyciemniała się deska rozdzielcza, ponieważ to jak już zauważyłem jest denerwujące.
W mojej Vectrze wystarczyło, że wszedłem w oprogramowanie i zaznaczyłem odpowiednią opcję, bez żadnych bezpieczników, przekaźników, zworek.
Czyli co po kolei musiałbym zrobić aby mieć światła dzienne?
Z poniższego foto wynika iż mam bezpiecznik nr F45, tak?
Gdzie znajdę bezpiecznik F71 i zworę C96:1 i C92:26? - W skrzynce pod kierownicą - tam jeszcze nie zaglądałem?
Gdzie włożyć przekaźnik i jak go zdobyć?

Może nieco poza tematem w tym wątku ale gdzie mogę zdobyć coś w rodzaju VAGa do Forda (sprawdzone działanie) i jakie są tego orientacyjne koszty? Program, z tego co się zorientowałem to chyba ELMConfig, tak? Jak jest funkcjonalność tego (odczyt błędów, konfiguracje auta)? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Za wszelkie informacje będę wdzięczny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg bezpieczniki.jpg (94.7 KB, 138 wyświetleń)
chevy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-09-2012, 11:36   #374
tedi_k
FCP member

Cytat:
Napisał chevy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
posiadaczem autka (Galaxy 2008 do tygodnia
Gratuluję zakupu i uprzejmie informuję, że trzeba się udać do stosownego działu GALAXY. FF2-C-max ma zdecydowanie inną elektrykę i nie ma się co doszukiwać tak samo numerowanych przekaźników czy bezpieczników w Galaxy.
Stary 24-09-2012, 11:40   #375
trolmin

Model: C-Max
Silnik: 2.0TDCI
Rocznik: 2005

Cytat:
Napisał michu21 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W pozycji AUTO:
U mnie (mam ksenony) na opcji światła dzienne ksenony są pochylone do dołu. W momencie jak zadziała czujnik zmierzchu zapalają się pozostałe światła i jednocześnie ksenony podnoszą się do pozycji "mijania"
trolmin jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-09-2012, 15:54   #376
chevy
ford::beginner

Model: Mondeo
Silnik: 1.5 165KM
Rocznik: 2018

Cytat:
Gratuluję zakupu i uprzejmie informuję, że trzeba się udać do stosownego działu GALAXY. FF2-C-max ma zdecydowanie inną elektrykę i nie ma się co doszukiwać tak samo numerowanych przekaźników czy bezpieczników w Galaxy.
W takim razie dziękuję za informację Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
chevy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-09-2012, 00:56   #377
tedi_k
FCP member

Cytat:
Napisał trolmin Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
U mnie (mam ksenony) na opcji światła dzienne ksenony są pochylone do dołu.
Wg koncepcji Forda, światła dzienne standardowo miały funkcjonować na zwykłych (z żarówkami halogenowymi) światłach mijania, w związku z tym jest efekt uboczny braku inicjacji sterownika xenonów. Sterownik samopoziomowania po prostu "nie wie", że światła są włączone i nie wykonuje procedury inicjacji. Podobnie spryskiwacze xenonów także nie działają w tym trybie, bo światła są zasilone niejako "z boku", poza torem standardowego ich włączenia.

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 25-09-2012 o 11:41
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-09-2012, 14:46   #378
boncio
ford::expert

Model: Audi Q3 Sportback/Mazda CX-3
Silnik: 1.4e 245KM/2.0 121KM
Rocznik: 2022/2019

A u mnie xenony w opcji "dzienne" pozycjonują się prawidłowo, czyli jest pojedynczy ruch w dół i podwójny do góry. Natomiast zgadza się, że nie działają spryskiwacze oraz doświetlanie zakretów. Widać po kilku latach przemysleli koncepcję Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
boncio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-09-2012, 16:57   #379
wawa111
ford::amateur

Imię: waldek
Model: focus c-max
Silnik: 1.6 disel
Rocznik: 2011

C-MAX mam 2 m-c i czy można włączyć światła dzienne w moim autku ,poproszę o jakieś wskazówki
wawa111 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-09-2012, 17:22   #380
michu21

Imię: Michał
Model: Focus C-MAX
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2004

Ok wszyscy tutaj piszą o tym jak uruchomić. Ja mam pytanie Jak zdiagnozować czy czujnik ZMIERZCHU/DESZCZU działa prawidłowo? Jak się dobrać do tego? Jak zdemontować lusterko itp itd. Są gdzieś jakieś opisy fotki instrukcja krok po kroku ? ? ? ? ? ?
Odpowiedz

Tagi
c-max drl , c-max światła dzienne

Zasady postowania