Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford C-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 18-07-2008, 10:00   #11
szubek
ford::beginner

Model: C-max 2007
Silnik: 1,8 tdci
Rocznik: 2007
Domyślnie Re: Wygłuszanie C-maxa

Po odkręceniu srubek w klamkach/uchwytach to już same zatrzaski (uparciuchy zostają w drzwiach zamiast przy panelach na szczęście plastik elastyczny więc nic się nie połamało). Miejsca pod panelami jest sporo i śmiało zmieścisz tam jakiś filc.
W ten weekend robię drzwi przednie bo panele już zdjęte więc będą kolejne fotki.

szubek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-07-2008, 21:00   #12
kolopeter
ford::professional

Model: S-max FL, Ecopasqda st-line,Edge 2fl
Silnik: 2.0 tdci, 1.0 w 3 cyl at6, 2.0 w 4cyl at8
Rocznik: 2010,2018,2019

znalazlem na innym forum. warto zobaczyc . co prawda ff2 ale ....
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Stary 23-07-2008, 08:30   #13
szubek

Szukajcie a znajdziecie .. niezły link

A u mnie dalsze postępy w pracach. Drzwi przednie pochłonęły duuużo więcej czasu niż tylne.. zrobiłem tylko stronę pasażera.
[attachment=2:3bq9ck2h]1.jpg[/attachment:3bq9ck2h]

[attachment=1:3bq9ck2h]2.jpg[/attachment:3bq9ck2h]

[attachment=0:3bq9ck2h]3.jpg[/attachment:3bq9ck2h]
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 1.jpg (91.6 KB, 2468 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 2.jpg (89.3 KB, 2474 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 3.jpg (87.2 KB, 2496 wyświetleń)
Stary 23-07-2008, 08:34   #14
szubek

cd
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 4.jpg (86.1 KB, 2403 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 6.jpg (87.9 KB, 2459 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 7.jpg (83.2 KB, 2436 wyświetleń)
Stary 25-07-2008, 22:01   #15
kolopeter

ech no i ja zaczalem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. wreszcieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. uzylem maty polimerowe boll. myslalem ,ze sie lepiej kleja Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. nieraz lapie niezle, nieraz tak sobie , w zaleznosci od powierzchni. przygladnalem sie konstrukcji bagaznika. ford powinien sie wstydzic. z zewnatrz mozna wlozyc reke bez jakichkolwiek problemow i postukac w blachy. zas z drugiej strony tej blachy na nadkolu nie ma nic !!! troszke filcu nakleili na plastiku, ale jest tam takze kratka, chyba po to aby sie ten filc w razie co wysuszylGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. jest moze go tak 20 cm na 30 cm ,a kratki ponizej. w skrocie : nic dziwnego ,ze juz przy 80 km/h zaczyna byc slychac opony. a przy 110 zaczyna glowa bolecGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. bezposrednio pod siedzeniami tylnymi kawalek wygluszenia, no i oczywiscie troszke grubszy filc, nie jest zle. okleilem, tak na wszelki... ale bagaznik to wielka porazka. w mondziaku sprawdzalem i nie dziwie sie ,ze jest tam cicho. tam wytlumienie ma jakis 1cm grubosci. w cmaxie po liftingumoze cos tam zrobili? jeli tak , to tylko szukac mat wyprofilowanych pod bagaznik. zawsze bedzie to ladniej wygladac niz puZzle Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. narazie nie moge powiedziec jakie odczucia , bo musze jeszcze okleic drugie nadkole i podloge bagaznika. rozebranie wszystkich plastikow w bagazniku zajelo mi jakies 5 minut. na strone sa az 2 srubkiGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. pozniej dalsza czesc relacji.
Stary 27-07-2008, 21:54   #16
kolopeter

ech no i skonczylem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. wreszcie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i na tym zakoncze, bo wiecej do szczescia mi nie potrzeba. efekt: 120 na liczniku i nie musze zglasniac radia aby zabic dzwiek opon . a nie lubie sluchac glosno radia , raczej leci cichutko w tle. teraz bardziej slysze ocierajaca sie skore na fotelach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.i wiatr na zewnatrz. poprzednio jak jechalem 90 z kims ta sama droga to wstyd mi bylo ,ze jest tak glosno w aucie. niestety wszechobecny plastik sam w sobie wydaje dzwieki, ale z tym juz sie nie da nic zrobic. nie ma dudnienia jak jest normalna droga. a silnik hmmm to samocchod wiec powinien byc slyszany Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a jak to wyglada , ano na nadkola nakleilem 2 warstwy mat polimerowych tak na wszelki wypadek.na reszcie elementow pojedyncza warstwa. dupy od poczatku dalem, bo nie uzywalem opalarki. wiec pierdzielilem sie w wycinanie, docinanie, nacinanie. na drugi dzien uzylem opalarki i praca szla duuuzo szybciej. platy naklejalem cale a pozniej opalarka dociskajac walkiem do malowania. pieknie sie formowala. w bagazniku jest troszke oryginalnego tlumienia. na nie tez polozylem maty. po opalarce kleilo sie nawet do tak chropowatego podloza, ze az bylem w szoku. w sumie kupilem takze maty bolla z warstwa tapicerki na wierzchu do bagaznika, ale musze powiedziec ,ze jest to badziew. lepiej oklejac normalna polimerowa z tego powodu ze jak jest wglebienie to material potrafi sie odkleic od warstwy polimeru.no i latwo stopic ten material.
koszta.a wiec tak: kupilem litr benzyny estrakcyjnej ,4 metry mat polimerowych plus metr polimerowych z tapicerka za co w sumie zaplacilem 340 zl. opalarke mialem. ale za 60 zl mozna kupic. wiec calkowity koszt max 400 zl.
jeszcze o efektach. mam elektryczny reczny. przy zapalonym silniku ledwie go slysze jak go zaciagam -przy zgaszonym radiu. po lewej stronie ya nadkolem sa trzy kostki dosyc spore. nie mam pojecia do czego sa, ale nawet nie sa przymocowane. tak sobie powiewaja i stukaja. warto je przymocowac.
podsumowanie: warto poswiecic te 340 zlotych. w aucie jest wreszcie przyjemnie. jak sie wjedzie w dziure to slychac walniecie , ale jest stlumione. jak sie wjezdza na kanal, to nie slychac tylu, bardziej z przodu zbiornik od spryskiwaczy.
POLECAM.
jeszcze cos. mialem dylemat, czy kupic APP czy Bolla. chcialem kupic APP, ale w poblizu byly tylko bolla. pozniej dowiedzialem sie ,ze boll i app biora maty od tego samego producenta. wiec mam bollaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 29-07-2008, 10:44   #17
tee-en

No Panowie, i ja nie będę gorszy. Właśnie zamówiłem maty i jak tylko przyjadą, to biorę się do roboty. Skoro efekty są tak duże jak piszecie, to nie ma się co zastanawiać. Potem napiszę, jak to moje autko ucichło.

@Szubek
Widziałem na zdjęciach że rozkręciłeś prawą część deski rozdzielczej. Co po kolei trzeba robić, gdzie kręcić żeby zdjąć te plastiki? Bo planuję dostać się od spodu pod deskę rozdzielczą, żeby ją czymś usztywnić (o tym jak pod wpływem ciepła traci ona sztywność i zaczyna grać schowkiem na mapy , już tu pisano...)
tee-en jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-07-2008, 14:05   #18
szubek

@ kolopeter Gratulować..

Cytat:
Napisał tee-en
Widziałem na zdjęciach że rozkręciłeś prawą część deski rozdzielczej.Co po kolei trzeba robić, gdzie kręcić żeby zdjąć te plastiki? Bo planuję dostać się od spodu pod deskę rozdzielczą, żeby ją czymś usztywnić
Rozkręciłem i prawą i lewą .. a nawet całą obudowę radia ... jeżdżę z wielką czarną dziurą w kokpicie.

W pierwszej kolejności konsola środkowa (ta przy ręcznym hamulcu) bo jak ona jest na miejscu to nie wyjmiesz centralnej części obudowy (tej pod gałką zmiany biegów). Potem osłona gałki biegów a tam będą dwie śruby, potem jeszcze dwie pod listwami które są w okolicy kolan (te listwy są tylko na zatrzaskach... chociaż nie jestem pewien :fcp5 ) a dalej to już z górki. Nic na siłę. Plastiki są w miarę elastyczne więc nie musisz się obawiać, że coś złamiesz. Schowek to tylko cztery śruby.
Jeśli jednak myślisz o podszybiu to lepiej od góry podejść - też już zaglądałem w tamte rejony :fcp12 .
Stary 29-07-2008, 14:55   #19
kolopeter

duze moze nie , ale slyszalne lub nieslyszalneGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
tak jak pisalem: tyl sie sporo wyciszyl i az by sie chcialo zrobic drzwi i przod Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
pare spraw jakie jeszcze znalazlem,albo zrobilem:
-sprawdzic czy oslonki tylnych teleskopow nie odpadly od gum u gory. powinny byc sztywno. producent uzyl chyba jakas ekologiczna gume, bo u mnie wyglada juz jak próchno. do zlapania tego do kupy uzylem tasmy samowulkanizujacej sie. do kupienia w castoramie, czy jakims sklepie z elektronika/elektryka.
-sciagnalem oslone klapy i w gornej czesci nakleilem platy maty na ta oslone oczywiscie , dzieki temu usztywnila sie troszke. nie dudni juz tak.dodatkowo przykelilem przy zatrzaskach filce meblowe z dziurka po srodku. dzieki temu nie tlucze sie juz tak.
mysle ,ze tak powinno sie zrobic wszystkie palstiki, ale mi sie nie chceGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
co do drzwi, to mysle ,ze dobrze by bylo poprzyklejac paski maty na wewnetrzana strone plastikow , aby je usztywnic,ale ... nie chce mi sie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ogolnie teraz , jak jest normalna droga, to jest duzo lepiej i ciszej ,ale malo ich w szczecinie ...ja dazylem do tego aby na wybojach albo mocno chropowatym asfalcie z łatami co 10 metrow ograniczyc dzwieki typu " buda Nysy" , a takze aby ograniczyc dzwiek opon na asfalcie i to sie udalo mniej lub wiecej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. szkoda ,ze nie mialem urzadzen do pomiaru glosnosci, wtedy wszystko byloby poparte naukowymi danymi , a tak , to tylko wyobraznia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. pozostala.
jesli masz dyktafon: przejedz sie po jakiejs sredniej drodze nagrywajac dzwieki. pozniej wycisz auto i powtorz nagranie na tej samej drodze. zawsze to bedzie jakies porownanie. zaluje, ze tego nie zrobilem.
kobita mi mowi:"no jest ciszej" tylko nie wiem, czy po to ,abym sie odwalil Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jakkolwiek jestem zadowolony z efektow Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. 120 i tyl nie chuczy, a to duzo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 29-07-2008, 15:41   #20
C-sław
ford::advanced

Model: Fcus
Silnik: 2.0 TDCi 150KM
Rocznik: 2015

Panowie kurcze czytam Was i nie wiem co o tym sądzić. Jeździłem 7 lat laguną benzyniakiem i nie był to jakiś klekot i rzęch, teraz mam C-maxa oryginał i wydaje mi sie że jest cichszy niż laguna i to o wiele. Może to rzeczywiście kwestia opon ja mam nowe no prawie nowe latam nim po A4 po 160 - 180 i naprawdę nie słyszę powodów do naklejania mat głuszących. Pozdrawiam.

Zasady postowania