Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 24-10-2009, 22:55   #1
FrogsterPL
ford::advanced

Imię: Piotr
Model: Galaxy Mk3
Silnik: 1.6EB 160 KM
Rocznik: 2011
Domyślnie Akumulator - o parametrach fabrycznych czy może jakiś inny?

Witam wszystkich. Niedługo (może nawet jutro) będziemy zamawiać do naszego Mondeo nowy akumulator (dziś odebraliśmy wóz z ASO - ma nowy alternator; w serwisie chcieli wymieniać też akumulator, ale chcieli za niego... ponad 500 zł).

Cały problem w tym, że w bardzo podobnej cenie (380-390 zł + przesyłka), można do Mondeo dostać:

- Ford/Motorcraft Silver Calcium 60Ah 590A (czyli o parametrach fabrycznych)

lub

- Motorcraft Calcium Plus 72Ah 680A

Samochód ma silnik 1.8 16V 125 KM (benzyna).

I teraz takie pytanko - jak z tym prądem rozruchowym? Czy większy prąd rozruchowy to same korzyści (np. łatwiejszy rozruch), czy też może to być niekorzystne (mniejsza trwałość rozrusznika? Albo wręcz ryzyko pożaru?). Przeszukałem forum i znalazłem jeden temat, w którym bodajże Bastek_m napisał, że wartość prądu rozruchowego powinna być zachowana (tzn. nowy akumulator powinien mieć taką samą), chciałbym się jednak w tej kwestii upewnić. I prosiłbym o nie pisanie, że takich tematów było sporo, bo dla Mondeo Mk3 było zaledwie parę, a niemal wszystkie (jeśli nie wszystkie) i tak dla Diesli...

Podsumowując, z tego co się naczytałem wychodzi na to, że lepiej jednak kupić akumulator taki, jaki był (czyli 60Ah 590A), ale prosiłbym o jakieś wypowiedzi wraz z uzasadnieniem.

Za wszelką pomoc z góry dziękuję.

FrogsterPL jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-10-2009, 23:11   #2
darmodziej
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005
Domyślnie Odp: Akumulator - o parametrach fabrycznych czy może jakiś inny?

Prąd rozruchowy, to znaczy prąd, jaki akumulator może dać podczas rozruchu, co nie oznacza, że mniej nie może dać. Uważam, że spokojnie możesz kupić ten mocniejszy akumulator. Pojemność nie jest dużo większa, więc nie masz się co obawiać, że będzie niedoładowany. Pozdrawiam
darmodziej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-10-2009, 23:13   #3
siwek1
ford::average

Model: mk2 mondeo kombi
Silnik: 1,8TD endura.de
Rocznik: 1997

Silver Calcium 60Ah 590A kup ten tamten to raczej do diesla
siwek1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-10-2009, 21:29   #4
FrogsterPL

Domyślnie

Dobra, postanowione, że bierzemy ten 60Ah 590A. Na allegro znaleźliśmy taki za 300 zł, "nowy" (w sensie nieużywany). Wysłałem pytanie o datę produkcji - jest to sierpień 2008 roku. Osobiście raczej wątpię, żeby sprzedawca od tego czasu te akumulatory doładowywał (raczej "leżakowały"), i chciałbym jeszcze poznać Wasze zdanie na ten temat - czy zakładając, że taki akumulator NIE był doładowywany, to czy jest sens kupić taki z sierpnia 2008, czy to już jednak zbyt długi okres i akumulator z powodu niedoładowania może "nie trzymać" swoich właściwości?

Akumulator z allegro jednak jest dość stary już, a te ze sklepów Forda dość drogie, pojawił się kolejny dylemat.

Znajomy taty, który ma sklep z częściami motoryzacyjnymi, zaproponował akumulator VARTA Blue, mówiąc, że ma te same parametry. Przyuważyłem jednak w sieci, że Varta serii Blue owszem, ma taką samą pojemność (60Ah) co Motorcraft, ale prąd rozruchowy tylko 540A (Motorcraft - 590A). Czy taki akumulator mógłby być czy taki prąd rozruchowy jest już jednak za mały?

Rozejrzałem się jeszcze trochę i znalazłem Vartę serii Silver, która ma 61Ah oraz 600A. Może coś takiego? Bardzo proszę o pomoc, najchętniej z uzasadnieniem.

Ostatnio edytowane przez Adept ; 08-09-2015 o 17:49
Stary 31-10-2009, 22:26   #5
darmodziej
FORD|ZAWODOWIEC

Oczywiście, że Silver, odrobinę większa pojemność, (pomijalnie) i odrobinę większy prąd rozruchowy, (też pomijalnie), więc jak oryginał. Słabszego bym jednak nie zalecał.
Stary 31-10-2009, 22:30   #6
Jakub
ford::professional

Imię: Kuba
Model: Kuga
Silnik: 1.5
Rocznik: 2020

Człowieku, benzynę to odpalisz nawet w środku zimy akumulatorem z malucha (300A).
Varta Blue jest bardzo dobrym aku, a te 30 A prądu rozruchowego to jest różnica pomijalna.
Jak cię stać, to oczywiście możesz kupić Vartę Silver, ale generalnie w przypadku benzyny nie ma to większego znaczenia.
Jakub jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-10-2009, 22:58   #7
FrogsterPL

jakubbi, te akumulatory mają niemal identyczne ceny - różnica jeśli jest, to na poziomie 20 zł Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. A 590A sprawiał nam czasem problemy przy odpalaniu (być może z powodu niedoładowania - auto na co dzień jeździ głównie na krótkich dystansach, dłuższe raz na tydzień-dwa), więc nie byłbym taki pewien niesamowitych zdolności 540A do odpalania samochodu - dlatego też pytam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

darmodziej, mam nadzieję, że na tyle małe różnice w parametrach nie doprowadzą do jakichś uszkodzeń? Wiem, pytanie głupie (tym bardziej, że zapewne byś od razu napisał o takim ryzyku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.), ale lepiej dmuchać na zimne Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 31-10-2009, 23:23   #8
darmodziej
FORD|ZAWODOWIEC

Zapewniam Cię, że są to różnice niezauważalne dla samochodu.
Stary 31-10-2009, 23:27   #9
FrogsterPL

OK, wielkie dzięki za pomoc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 01-11-2009, 12:04   #10
Bismar
ford::average

Model: Galaxy MK1 po lifcie, Galaxy MK 4
Silnik: 1,9 TDI 116KM , 2.0 TDCI 150KM
Rocznik: 2000 , 2017

Ja do swojego kupiłem 53A/540A za 230 - centra future. Tak było wyliczone na jakiejś stronie z akumulatorami i na razie spisuje się bezproblemowo.
Bismar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania