Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 10-11-2016, 20:53   #31
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Co to jest na klemie minusowej?

Cytat:
Napisał bukox Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy mając ten czujnik konieczne jest jego zerowanie po zmianie aku?
Przecież napisałem w poście nr #4 ,że trzeba go resetować po wymianie aku.

mm32 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-11-2016, 21:31   #32
SRS
Moderator

Imię: Robert
Model: Fiesta
Silnik: 1.4L Duratec 16V PFI
Rocznik: 3/2012

Cytat:
Napisał bukox Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy mając ten czujnik konieczne jest jego zerowanie po zmianie aku? .................. Zmieniam aku jak się zużyje a czujnik się powinien sam wyzerować.
wydaje mi się że jasno to zostało napisane , wymieniasz akumulator - resetujesz czujnik , jak tego nie zrobisz to zaczną się dziwne rzeczy dziać z elektryką w aucie bo z czujnika będą szły fałszywe informacje do innych modułów.
SRS jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-11-2016, 21:47   #33
mazurek01
ford::average

Imię: Jacek
Model: Arkana
Silnik: 1,3 Benzyna
Rocznik: 2022
Smile Odp: Co to jest na klemie minusowej?

Cytat:
Napisał Parch Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kolega pisał wyżej, że ma na klemie czujnik o nr AG9N 10C679 DB, czyli jest to BMS.
Pytanie, czy wszystko jest sprawne, poprawnie podłączone.
Wiesz, dopiero zaczynam oswajać się z moim samochodem i jak coś jest dla mnie nowe pytam. Na wielu rzeczach się nie znam i wolę dopytać a skoro jestem dużym chłopcem, chciałbym sam od czasu do czasu coś przy aucie pogrzebać
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] u mnie często padał aku, wyjąłem dziada i zobaczyłem, że mam jakiś przewód masowy luźny przykręcony razem z minusem do masy auta. Odkręciłem i zobaczyłem w/w czujnik. Dwa przewody biały i czerwony sprawdziłem miernikiem, nie miały przejścia wieć lutownica w rękę i "wiązka" naprawiona. I reset u mnie zadziałał.
mazurek01 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-11-2016, 08:28   #34
MaXyM
ford::expert

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020

Cytat:
wydaje mi się że jasno to zostało napisane , wymieniasz akumulator - resetujesz czujnik , jak tego nie zrobisz to zaczną się dziwne rzeczy dziać z elektryką w aucie bo z czujnika będą szły fałszywe informacje do innych modułów.
A jakiez informacje falszywe moze wysylac taki czujnik? Moze trzeba by zaczac pytanie od tego co on tak wlasciwie mierzy.

Poza tym sie jeszcze zastanawiam czy to jest aby na pewno resetowanie czujnika a nie resetowanie jakichs referencyjnych punktow pomiaru ale w innym module. Sam czujnik mi wyglada na pasywny element.
Stary 11-11-2016, 10:26   #35
mazurek01
ford::average

Imię: Jacek
Model: Arkana
Silnik: 1,3 Benzyna
Rocznik: 2022

W/g mnie powinien doładować aku bardziej inteligentnie, aby go nie przeładowywać, ale niech ktoś czający bardziej temat niech się wypowie.
mazurek01 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-11-2016, 11:14   #36
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

W tej informacji co zamieściłem w poście #9 w tym wątku jest tylko napisane,że ten czujnik dostarcza informacji (zapewne BCM) o stanie naładowania baterii.
Stary 11-11-2016, 11:22   #37
Parch
ford::expert

Imię: Rafał
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2010

Zaryzykuję twierdzenie, że ten czujnik mierzy "tylko" albo "aż" napięcie, natężenie i temperaturę.
Pomierzone wartości "obrabiane" są pewnie przez BCM, skoro biały kabelek idzie do BCM (LIN).
Czy reset odbywa się w czujniku, czy w układzie BCM tego nie wiem.
Parch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-11-2016, 11:42   #38
mottom
ford::advanced

Imię: Tomek
Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2010

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] u mnie, na wiosnę, były problemy z niedoładowaniem akumulatora/słabym akumulatorem. Ładowałem go elektroniczną ładowarką, za pierwszym razem było ok. ale za drugim razem to ładowanie nie wyłączyło się i było gazowanie akumulatora - w ten sposób dobiłem stary akumulator. I według mnie, tak jak napisał @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] resetuje się w BCM ustawienia ładowania - nowy akumulator ma trochę inną charakterystykę prądowo-napięciową i ładuje się go do wyższego napięcia, przy wyższym napięciu jest w pełni naładowany - stary przy niższym i stąd konieczność resetowania ustawień.
mottom jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-11-2016, 12:15   #39
SRS
Moderator

Imię: Robert
Model: Fiesta
Silnik: 1.4L Duratec 16V PFI
Rocznik: 3/2012

Czujnik mierzy temperaturę, napięcie i wydajność prądową akumulatora. Wykorzystuje te informacje do obliczania stanu naładowania (SoC) i stanu zużycia (SoH) akumulatora. Aby działać z dużą dokładnością, czujnik BMS musi być regularnie rekalibrowany. Rekalibracja odbywa się w fazie spoczynku, gdy prąd spoczynkowy akumulatora jest mniejszy niż 100 mA. Faza spoczynku musi trwać przez co najmniej trzy godziny. Im dłuższa faza spoczynku, tym większa dokładność. Przedział czasowy, w którym musi się odbyć rekalibracja wynosi siedem dni. Jeśli układ nie będzie w stanie przeprowadzić rekalibracji w ciągu siedmiu dni, nie można zagwarantować dokładności parametru SOC. Spowoduje to dezaktywację funkcji Start/Stop oraz układu SRC. Dezaktywacja tych układów nastąpi także wtedy, gdy czujnik wykryje, że akumulator zbliża się do końca swojego okresu eksploatacji, poziomu niskiego stanu naładowania lub zużycia.

BMS nie jest w stanie wykryć rodzaju ani rozmiaru zamontowanego akumulatora, dlatego należy zawsze koniecznie wymieniać akumulator na taki sam rodzaj i rozmiar.

Niewyzerowanie czujnika BMS po wymianie akumulatora może spowodować, że czujnik BMS będzie nieprawidłowo szacować parametry i wyłączy system Start/Stop oraz SRC.
SRS jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-11-2016, 12:21   #40
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Reasumując,nie wiadomo co lepiej,czy resetować go,czy też nie po wymianie akumulatora na inny niż zaleca producent.Mam na myśli tutaj prąd rozruchowy,pojemność,a także technologię w jakiej jest wykonany akumulator.
Odpowiedz

Zasady postowania