Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 30-06-2012, 22:42   #101
Emmm
ford::expert

Model: mondeo mk II kombi
Silnik: 1.8 td endura de
Rocznik: 1997 grudzień
Domyślnie Odp: Na ciepłym silniku świeci kontrolka ładowania i brak jest reakcji na pedał gazu

Szanowni Koledzy, przeczytałem z uwagą Wasze posty i bardzo dziwi mnie fakt, że nie podejmujecie żadnych działań w kierunku zdiagnozowania problemu. Jeden z Kolegów twierdzi, że wie, ale nie powie, inni piszą, że zrobią to lub tamto i na tym koniec.
Uważam, że zacząć należy od Prostych czynności, które można wykonać samemu. Na początek, aby zbytnio nie zagmatwać, mam taką propozycję: po odłączeniu przewodu masowego od akumulatora, poluzować nakrętkę śruby na alternatorze, do której podłączony jest najgrubszy przewód wraz z drugim cieńszym, i podłączyć w tym miejscu dodatkowy przewód, wyprowadzając jego drugi koniec w pobliże akumulatora. Następnie ponownie założyć klemę na ujemny zacisk akumulatora i zmierzyć napięcia: 1) na zaciskach akumulatora, 2) pomiędzy dodatkowym przewodem dołączonym do alternatora a biegunem ujemnym akumulatora, 3) pomiędzy dodatkowym przewodem wyprowadzonym od alternatora a masą pojazdu. W każdym z przypadków napięcie powinno być identyczne, jeżeli nie jest, ta napiszcie jakie są poszczególne wyniki pomiarów i będziemy badać dalej.
Pozdrawiam

Stary 01-07-2012, 08:01   #102
HPL
ford::average

Model: MB GLC
Silnik: 2.0
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Na ciepłym silniku świeci kontrolka ładowania i brak jest reakcji na pedał gazu

Cytat:
Napisał Emmm Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
poluzować nakrętkę śruby na alternatorze, do której podłączony jest najgrubszy przewód wraz z drugim cieńszym
Proszę nie wprowadzaj innych w błąd bo będą szukać tego cienkiego przewodu przez cały dzień Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. to nie MKII. W MKIII mamy do czynienia z tak zwanym alternatorem "inteligentnym" to PCM sterujemy napięciem ładowania a nie alternator.
Stary 01-07-2012, 16:43   #103
Emmm

Ok. mój błąd z tym przewodem, sora Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pozdrawiam
Stary 01-07-2012, 19:04   #104
ly5y
ford::amateur

Model: mondeo
Silnik: diesel 2.0
Rocznik: 2001

Witam. Przeczytałem wasze posty w tym temacie. Ja również mam problem z odpalaniem na ciepłym silniku. Początkowo po włączeniu na ciepłym silniku obroty stawały na 550-600 a teraz staja na 400, włącza się lampa że nie ma ładowania i nie reaguje na gaz. Po jakis 10 sec wraca na swoje obroty. Ogólnie problem zaczął mi się objawiać w momencie wymiany rozrusznika. Przed wymianą nie miałem żadnych problemów z odpalaniem.
ly5y jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-07-2012, 21:36   #105
Emmm

Kolego Ly5y, sam rozrusznik raczej winy za to nie ponosi, ale sprawdź porządnie przewody dochodzące do rozrusznika. W mk 2 jest przewód łączący alternator i rozrusznik, w mk 3 też powinien być. Zacznij od oczyszczenia i porządnego dokręcenia przewodów do rozrusznika i do alternatora.
Pozdrawiam
Stary 02-07-2012, 19:29   #106
ly5y
ford::amateur

Silnik: diesel 2.0
Rocznik: 2001

Ok dziś byłem na warsztacie i podłączyłem pod kompa. Nie pokazało żadnych błędów. Mój mechanik powiedział żeby wymienić filtr paliwa. Okazało się ze było sporo syfu. Układ paliwowy przeczyszczony, wymieniony filtr paliwa. Objawy praktycznie znikły także jestem zadowolony Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ly5y jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-07-2012, 21:22   #107
marian89
ford::beginner

Imię: Mariusz
Model: Ford Mondeo
Silnik: 2.0 tddi 115 k
Rocznik: 2000

witam. mi jeden mechanik zasugerowal ze wina moze lezec w sterownikach miedzy pompa a wtryskami. sam nie odstawilem do niego samochodu ale moze ktos z was ma zamiar to zrobic to wspomnijcie mechanikowi o tym i moze wam pomoze a wtedy bedziemy znali rozwiazanie.
marian89 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-07-2012, 22:26   #108
Emmm

Koledzy, czytając posty w tym wątku jak i w podobnych, dochodzę do wniosku, że nie ma jednego, uniwersalnego rozwiązania tego problemu. Rozwiązań jest przynajmniej kilka, ale najczęściej problem związany jest z alternatorem.
Pozdrawiam
Stary 05-07-2012, 22:43   #109
brzo

Silnik: 2.0 tddi
Rocznik: 2000

witam. moje auto trafiło do mechanika. Zgasło 4 razy podczas jazdy i mrugala sprezynka od swiec. aż w końcu wogóle nie można było uruchomić. czyżby pompa
...
brzo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-07-2012, 05:26   #110
zbyszek99

Model: Mondeo Mk3
Silnik: 2.0 TDCi 130 kucy
Rocznik: 2002

Cytat:
Napisał brzo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
witam. moje auto trafiło do mechanika. Zgasło 4 razy podczas jazdy i mrugala sprezynka od swiec. aż w końcu wogóle nie można było uruchomić. czyżby pompa
...
Lub czujnik wałka lub wału.
Jest też wiele innych możliwości.
Podłączenie pod kompa i odczytanie błędów ......
zbyszek99 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania