Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 21-02-2011, 16:35   #371
Raszowski
ford::beginner

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: Migająca sprężynka - po raz kolejny.

Cytat:
Napisał jendrekmak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
odczytaj błędy i wtedy pogadamy. niestety masz zdaje się podwójny problem: 1 układ wtryskowy, 2 skrzynia (skoro słabo się rozpędza i wchodzi na wysokie obroty)
Dziś wieczorem jadę na komputer więc coś powinienem już wiedzieć.

Tylko czy przy układzie wtryskowym nie powinien falować na obrotach ?
Dziś jechałem do pracy i na trasie zgasła gadzina, wiem że nie powinno się tak robić ale przy 120 na ruchliwej autostradzie nie miałem wyjścia, wrzuciłem skrzynię w położenie N i odpaliłem silnik z kluczyka, po odpaleniu D i dojechałem do pracy wracając już nie zgasł ale sprężynka cały czas się do mnie uśmiecha.

No nic wrócę z komputera to się odezwę.
Pozdrawiam wszystkich

Raszowski jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-02-2011, 17:31   #372
Pioter_PL

Silnik: TDCI
Rocznik: 2004

Cytat:
Napisał ethernal Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W twoim roczniku pompa nie powinna się łuszczyć, tym bardziej od benzyny (zalanej rok temu), gdyż ma ona lepsze właściwości smarne od ON! A to że słychać wtryski niczym nie świadczy! Nie daj się wrobić jakiemuś pseudo "fachofcowi", który tylko chce wyciągnać kasę! Być może w twoim przypadku został zgubiony kod wtrysku, lub zaworek w wtrysku sie zawiesił lub po prostu przy tym mrozie w filtrze paliwa oddzieliła się parafina stąd te kłopoty. Głowa do góry. Pzdr.
PS. Popytaj doświadczonych chłopaków z W-wy na forum gdzie najlepiej się znają na TDCi.
ok mam nowe wieści z jazdy testowej do domu:

- kontrolka check engine pali się cały czas.
- zaraz po odpaleniu silnik lekko się dławił przy 2tys rpm po jakiejś chwili zaczęła mrygać znowu kontrolka "sprężynki" i po chwili znowu zgasł.
- odpaliłem i od tego momentu już się nie zapaliła przez całą drogę do domu.
- silnik też przestał się dławić jak lekko się zagrzał to postanowiłem go troche wkręcić na obroty i idzie jak burza, nie zauważyłem żadnych oznak jakby np turbina nie pracowała.
- oprócz tego silnik troszke bardziej klekotał niż zwykle
- no i ważna rzecz przy mocnym dodawaniu gazu czuć było dosyć mocno zapach palonej świeczki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. czyli w tym wypadku parafiny.

Może to w takim razie wogóle nie jest problem wtrysków tylko przez te mrozy podmarzło mi paliwo ale martwi mnie ta kontrolka check engine - dlaczego się zapaliła.
Pioter_PL jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-02-2011, 17:31   #373
lukas810
ford::average

Imię: Łukasz
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2004

Witam, dużo tych problemów ze sprężynką.Ja jutro jadę też prawdopodobnie regenerować wtryski.Sprężynka mruga cały czas, na kompie błąd - Spalanie stukowe cylinder 2 i jakiś tam błąd że za małe ciśnienie coś z pompą ale mam nadzieję że ten błąd jest spowodowany tym pierwszym. A na dzień dzisiejszy nie chce w ogóle odpalić jedynie po zastosowaniu samostartu ;/
Jutro napiszę wszystko co i jak..
Pozdrawiam
lukas810 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-02-2011, 20:29   #374
Raszowski

Silnik: 2.0 TDCi

Witam ponownie.

Wiec byłem u mechanika no nazwijmy go tak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. (jakis niemrawy pakistańczyk) ale podłaczywszy swój magiczny czerwony komputerek do mojego mondka i poklepawszy w guziczki (robił to tak niemrawo że sam bym szybciej to zrobił) no ale po magicznych sztuczkach ujawniły się błedy zaczynamy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. :

P1700
P0500
P1211
P0251
P2338

No więc zobaczywszy je wszystkie i przeczytawszy na którymś coś o POMP (czyli pompie paliwa) zacząłem się trząść a mój portfel przykleił się do spodni i trząsł ... hymmm mówię mu aby zrobił DELETE tych błędów i tak też uczynił no bo po co mi one Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Kilka minut i kolejny test ufff portwel się uśmiechnął raze ze mną aczkolwiek pewnie nie na długo ... został jeden błąd:
P2338
Czytałem w innym wątku iż na 3 wtryskiwaczu możliwe ze wtrysk zgubił kody/mapy czy cosik takiego.

Teraz moje kolejne pytanie?
Czy przez ten błąd jest możliwe że auto więcej pali, ma mniej mocy i turbo nie działa? Czy po wizycie w ASO (ANGLIELSKIM ASO) jak powiem im że chcę aby mi wpisali kody czy cosik tam poprostu zaprogramowali ten wtryskiwacz to zrobią tylko to czy będą mnie chcięli naciągać na wszystkie możliwe sposoby, nigdy w ASO nie bywałem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Pozdrawiam i czekam na oby dobre wieści z waszej strony.

Dodam że auto póki jest zimne klepie jak traktor a startując mam wrażenie jakbym miał 30 KM.
Raszowski jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-02-2011, 21:22   #375
davidovv

Model: focus mk1 Komfort X
Silnik: 1,8 tdci 115km

po naprawie tych 2 wtrysków wymianie filtra kodowaniu wtreskiwaczy i BÓG wie co jeszcze auto po dłuższym postoju odpala mi za 2 lub 3 razem po odpaleniu chodzi równo i nie dymi jak zrobie parenascie kilometrówczasem 15 czasem 30km to zaczyna coś piszczeć moze to jest pasek wielorowkowy który wymieniłem wczoraj (rolki napinacza nie wymiwniałem) pewnie te dwie rzeczy nie maja ze soba nic wspólnego.co mam zrobic miał ktoś takie objawy moze cos zle zrobiłem podczas wkrecania wtrysków lub przy filtrze paliwa cos uszkodziłem czy to moze byc nieszczelny układ paliwowy i czy zaworek zwrotny pomoże pozdrawiam
davidovv jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-02-2011, 21:27   #376
mkaminski100
ford::expert

Model: rozne
Silnik: kilka
Rocznik: za stare

Cytat:
Napisał davidovv Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
po naprawie tych 2 wtrysków wymianie filtra kodowaniu wtreskiwaczy i BÓG wie co jeszcze auto po dłuższym postoju odpala mi za 2 lub 3 razem po odpaleniu chodzi równo i nie dymi jak zrobie parenascie kilometrówczasem 15 czasem 30km to zaczyna coś piszczeć moze to jest pasek wielorowkowy który wymieniłem wczoraj (rolki napinacza nie wymiwniałem) pewnie te dwie rzeczy nie maja ze soba nic wspólnego.co mam zrobic miał ktoś takie objawy moze cos zle zrobiłem podczas wkrecania wtrysków lub przy filtrze paliwa cos uszkodziłem czy to moze byc nieszczelny układ paliwowy i czy zaworek zwrotny pomoże pozdrawiam
A moze pompa?
mkaminski100 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-02-2011, 23:23   #377
jendrekmak

Model: 2x Citroen C5 Aircross
Silnik: 1.6 PT Hybrid
Rocznik: 2023

Cytat:
Napisał Raszowski Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
został jeden błąd:
P2338
wpisz kody wtryskiwaczy ponownie i nic więcej niech nie robią.
jendrekmak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-02-2011, 01:17   #378
radziopol4

Unhappy Odp: Migająca sprężynka - po raz kolejny.

Witam mam focusa mk1 z 2004 roku z silnikiem 1.8 tdci 115km, przebieg 142 kkm. Dzisiaj stojąc na światłach w duży mróz lekko przegazowałem silnik, aby go podgrzać i nagle zaczęła migać lampka od świec żarowych, silnik nie miał mocy dławił się, po jego zgaszeniu odpalił bez problemu, sprężynka się nie świeciła, jechał normalnie do momentu przekroczenia 3, 3,5 tyś. obrotów, przy przeciągnięciu go powyżej tych obrotów silnik się zdławił i znowu wydarzyło się to samo. Na postoju kręciłem go bez problemu do 4 tyś obrotów nic się nie działo, gdy ruszyłem pod obciążeniem stało się to samo, w końcu zapaliła mi się pomarańczowa kontrolka od silnika. Silnik na wolnych obrotach pracuje jak najbardziej normalnie, problem zaczyna sie powyżej 3 do 3,5 tyś obrotów. Auta nie zdążyłem rozgrzać bo jechałem zaledwie kilka kilometrów. Dodaję, że w nocy temperatura spadała do około -20 st a auto stoi pod chmurką, nie używałem też żadnych uszlachetniaczy do paliwa, ostatnio tankowałem do pełna na BP. Podpowiedźcie co to może być, czy mam szykować większą kasę.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-02-2011, 09:30   #379
jendrekmak

Model: 2x Citroen C5 Aircross
Silnik: 1.6 PT Hybrid
Rocznik: 2023

Cytat:
Napisał radziopol4 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Podpowiedźcie co to może być, czy mam szykować większą kasę.
myślę jednak, że to tylko paliwo. dolej jednak jakiś antyżel na początek. Skyda albo jakiś STP
jendrekmak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-02-2011, 09:32   #380
mkaminski100

Model: rozne
Silnik: kilka
Rocznik: za stare

Cytat:
Napisał radziopol4 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...
A MOZE ZANIM ZACZNIECIE PROSIC O WROZBY Z FUSOW TO BEDZIECIE LASKAWIE CHCIELI ODCZYTAC KODY BLEDOW I JE TUTAJ PODAWAC?

Bez tego mozemy wystawic jedynie diagnoze jak prawdziwy mechanik: filtr trzeba wymienic i przeplukac uklad (ja biore paliwo z baku), wtryski trzeba wyczyscic, jak nie pomoze to je zregenerwowac. Jak nie pomoze to wymienic pompe, jak nie pomoze to dwumase...wtedy na pewno pomoze...temu kto za to dostanie pieniadze.

To sie tyczy wszystkich pytajacych.
mkaminski100 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
diesel , migająca sprężynka , mk3 , mondeo , nie odpala , pompa wtryskowa , tdci , wtryskiwacze

Zasady postowania