Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 28-08-2014, 19:56   #41
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Jak przerobić fabryczne Webasto na uruchamianie z pilota w kluczyku

Cytat:
Napisał latar Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpaliłem i zaczęło normalnie buczeć jakto webasto ale raz, że silnik był w miarę nagrzany a dwa że na dworze 19C więc zaraz zgasło
Mogło zgasnąć po chwili bo akumulator jak pisałeś masz słaby,a po około 15 sekundach rozgrzewa sztyft żarowy i wtedy cały zestaw webasto bez dmuchawy pobiera ponad 12 amper. Skoro silnik był ciepły to jeszcze kilka amper na dmuchawę która się uruchomiła trzeba doliczyć.

mm32 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-08-2014, 22:43   #42
latar
FCP member

Model: S-Max TitS
Silnik: 2.2 230KM by heko
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Jak przerobić fabryczne Webasto na uruchamianie z pilota w kluczyku

Temperatura na zewnątrz spadła do 13C więć zrobiłem próbę odlotu.

I tak. Temperatura wnętrza nastawiona na 22C. Nagrzewnica odpaliła. Po 3' załączyły się nawiewy. Po 5' minutach zaczęło wiać ciepłe powietrze. Po 10' zrobiło się gorąco i zaczęłym mnie piec oczy. Po 32' nagrzewnica zgasła. W środku ukrop. Temperatura chłodnicy nie drgnęła. Wskaźnik jak leżał na dnie tak został.

Czy brakuje pompy wodnej? Skąd w takim razie ciepłe powietrze do nadmuchów?
Czy tam pompa zintegrowana jest z piecem?

mm32 masz jakieś kompletne zestawy pilotów? Chętnie coś przygarnę, najchętniej T100HTM.

Ostatnio edytowane przez latar ; 28-08-2014 o 22:52
latar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-08-2014, 23:14   #43
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Możesz napisać jak odpalałeś tą nagrzewnicę? Z harmonogramu czy jak?
Stary 28-08-2014, 23:27   #44
latar
FCP member

Najpierw w ELMConfigu zmieniłem opcję z dogrzewacza na nagrzewnicę programowalną. W Conversie pojawiły się takie opcje:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
I odpaliłem "Active now". Mam Conversa ustawionego po polsku ale nie wiem jak to dokładnie brzmiało.
Stary 28-08-2014, 23:31   #45
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

No to zerknij proszę FORscanem jakie pojawiły się błędy. Z opisanego zachowania grzania wynika, że sterownik pieca nie współpracuje poprawnie ze sterownikiem klimatyzacji. Krótko mówiąc - nie powinny Cię "piec oczy"...
Stary 28-08-2014, 23:41   #46
latar
FCP member

Niestety nic nie ma oprócz błędu w PCMie U1A14 - Usterka inicjacji CAN.
Przed próbnym uruchomieniem nagrzewnicy wyczyściłem wszystkie błędy. No ale ten to kompletnie nie z tej bajki.
Stary 29-08-2014, 03:18   #47
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Cytat:
Napisał latar Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy brakuje pompy wodnej?
Nic podobnego,jakby jej brakowało to piec po około 30 sekundach od rozpalenia zgłasza przegrzanie,dlatego bo nie ma co przepchnąć ciepłej wody nagromadzonej w piecu.
Zachowanie ogrzewanie można uznać za poprawne.Ustawiłeś na klimatroniku 22 stopnie,a czy on w ogóle się załączył ? Pewnie nie,załączona była tylko dmuchawa pojazdu-tak jak jest w uniwersalnych zestawach i tam także nie ma załączenia klimatronika w ramach oszczędności energii co za tym idzie nie ma regulacji (nie działają klapy) temperatury.

Bump:
Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
nie powinny Cię "piec oczy"...
Tak będzie jeśli nie ma regulacji temperatury,jak wspominałem i pewnie jej nie ma bo auto nie jest ani odpalone ani na zapłonie pozycja II. W zimę w środku nie będzie juz tak ciepło.

Bump: Jeszcze jedna sprawa dlaczego wskazówka nie drgneła? To proste,webasto nagrzewa wodę do około 65/70 stopni,skala u mnie w aucie pomiaru temperatury silnika zaczyna się od 60 stopni(nie wiem jak u Ciebie,ale pewnie podobnie),owszem webasto wyłączyło się jak temperatura wody miała powiedzmy 70 stopni,ale silnik nie nagrzał się jeszcze od tej wody dostatecznie by wskazówka drgnęła,ewentualnie było to w granicach właśnie 60 stopni.

Bump: Kolego Latar czy twój Elm jest z przełącznikiem?

Ostatnio edytowane przez mm32 ; 29-08-2014 o 04:10
Stary 29-08-2014, 08:53   #48
latar
FCP member

Cytat:
Napisał mm32 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
webasto nagrzewa wodę do około 65/70 stopni
No tak, wskaźnik w Conversie zaczyna się od jakiś 65. Dokładnie nie wiem. Powinienem był odpalić i przejechać kawałek żeby zobaczyć jak szybko się nagrzeje. Spróbuję następnym razem.

Cytat:
Napisał mm32 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kolego Latar czy twój Elm jest z przełącznikiem?
Tak, mam Viaken'a v2 na STN1110

Wiecie co ja może przesadziłem z tymi wrażeniami z grzania. Generalnie 22C dla mnie to zdecydowanie za dużo a jeśli dochodzi do tego nawiew to odczuwalna jest dużo wyższa. Przy okazji następnego testu nastawię niższą temperaturę. Zobaczymy co będzie.

A czy klimatronik się załączył to ciężko powiedzieć. Wyświetlacz z nastawami temperatury i nawiewów się nie odpalił.
Stary 29-08-2014, 09:07   #49
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Cytat:
Wyświetlacz z nastawami temperatury i nawiewów się nie odpalił.
No czyli jest tak jak w 75 % aut,brak regulacji temperatury i z nawiewów idzie maksymalnie ciepłe powietrze.
Jak na razie nie widzę żadnych negatywnych skutków zmiany dogrzewacza na pełne ogrzewanie postojowe , czyli można potwierdzić moją teorię, a odrzucić pesymistyczną teorię kolegi Tadeusza,że to wcale nie tak prosto bo P/N.... i różne sterowniki i tak dalej ...

Ostatnio edytowane przez mm32 ; 29-08-2014 o 09:09
Stary 29-08-2014, 09:59   #50
latar
FCP member

Ale mimo wszystko wolałbym pełne sterowanie i pilota T100HTM. Co trzeba by dołożyć najpierw
1. żeby było pełne sterowanie temperaturą (jakie ceny mniej więcej?)
2. pilota i centralke z osprzętem T100HTM (800/900)

3. pilot i centralka T91 (500/600)

Co to jest to IPCU? Potrzebuje?
Odpowiedz

Zasady postowania