![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#61 |
|
ford::professional
![]() Imię: Marcin
Model: OOOO A6
Silnik: V6
Rocznik: Adekwatny do wieku
|
Jeśli masz wspomaganie to trzeba odkręcić koło pasowe po uprzednim poluzowaniu pompy wspomagania. Po poluzowaniu śrub obraca się dosłownie delikatnie w granicach 1mm.
|
|
|
|
|
|
#62 |
|
ford::average
![]() Imię: Kamil
Model: Focus MK1
Silnik: 1.8 TDCi
Rocznik: 2004
|
Dobra w przyszłym tyg pobawię się tym kątem. Co daje taka regulacja? Powinien palić o strzała ?i czy do tej regulacji nie potrzebuje jakiejś blokady ,żeby się te koło pasowe nie kręciło ?
I mój akumulator Bosch 74Ah 680 A po jeździe ma napięcie 12.42V -Ma ponad 5 lat. Czy to dobra wartość ? BO na zimnym po 10 sek. kręcenia przestaje z braku mocy. Ostatnio edytowane przez kamilos999 ; 31-01-2015 o 23:17 |
|
|
|
|
|
#63 |
|
Model: Ford fiesta mk4, mondeo mk4
Silnik: 1.8MTDI/170KM 2.0TDCI/140KM
Rocznik: 1998/2010
|
Nie potrzeba żadnych blokad do regulacji kąta. Obraca się trzpieniem pompy (centralna śruba na klucz 22). Obrót zgodnie ze wskazówkami zegara powoduje przyśpieszenie kąta wtrysku, przeciwny - opóźnienie. Zbyt przyśpieszony kąt objawia się metaliczną pracą silnika, i kiepskim paleniem, zbyt opóźniony - dymieniem na czarno, i również kiepskim paleniem. Trzeba utrafić, albo podłączyć do kompa i obserwować.
Prawidłowo pracujący korektor kąta w pompie + wtrysk sterujący potrafią sobie ogarnąć w jakichś granicach źle ustawiony kąt wtrysku na kole pasowym.
|
|
|
#64 |
|
|
Obecnie kopci na czarno i cięzko pali i trzęsie silnikiem podczas odpalania. Czyli wygląda na to ,że mam go przyśpieszyć. Tylko ,że już zgłupiałem bo jeden pisze ,że do przyśpieszenia trzeba kręcić wałkiem w lewo , a jeden ,że w prawko . Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. nagram film dzis jak ford pali.
|
|
|
|
|
|
#65 |
|
|
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] kręcisz wałkiem tak jak zaznaczyłem w tym miejscu jest nakrętka zabezpieczająca piastę. Tak żeby śruby przesunęły się w lewą stronę fasolek.
Ostatnio edytowane przez Tvvardy ; 01-02-2015 o 13:45 |
|
|
|
|
|
#66 |
|
|
Okey czaje . Przed chwilą paliłem forda to bez kabli rozrusznik zrobił kilka obrotów z 10 sekund ikoniec, z kablami też słabo bo 3x30sek go kreciłem prawie . Nagrałem film jak palii chodzi na wolnych , wieczorem postaram się wrzucić , dodam ,że jak psikne plakiem to łapie od razu i przestaje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#67 |
|
|
Witam. Pobawiłem się tą regulacją na fasolkach , zaznaczyłem markerem pierw jak jest oryginalnie i przesunąłem wałkiem w lewo , jak polecał kolega , lecz silnik lepiej zapalił (był troche ciepły ) , ciszej chodzi ,ale ma strasznie nie równe wolne obroty i zaczął dymić na niebiesko lekko. Czy za bardzo przesunąłem ? Chyba więcej niż 1mm.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Cofnąłem lekko z powrotem tak,żeby te kreski na siebie nachodziły i zaczął równo chodzić i nie dymi na niebiesko. Aku słabo kręcił , zrobił z 5 obrotów i odpalił . Także na razie opóźniłem. Ostatnio edytowane przez kamilos999 ; 04-02-2015 o 15:30 |
|
|
|
|
|
#68 |
|
|
Dobra , dzisiaj rano na kablach oczywiście po 5-10s krecenia zapalił przy -3. Czy to prawidłowe ? Bo jakoś specjalnie za szybko nie kręcił ,pewnie też rozrusznik do regeneracji + wymiana aku. Co myślicie?
|
|
|
|
|
|
#69 |
|
|
Po tym jak uszczelniłem pompę wymieniając simmering w przedniej części oraz oringi w górnej części pompy eliminując wycieki przy okazji wymieniłem oringi w boosterze i korektorze kąta wtrysku. Zostało przy okazji wymienione koło pasowe pompy wtryskowej wraz z piastą. Komplet świec NGK Y-937J D-power number 5 i silnik odpala elegancko. Dodatkowo zaślepiłem EGR i silnik lepiej chodzi, lepiej się zbiera. Po uszczelnieniu wyregulowałem jeszcze raz obroty biegu jałowego i już nic więcej przy silniku nie robię.
|
|
|
|
|
|
#70 |
|
![]() Zarejestrowany: 24-01-2009
Model: mondeo mk2 hb
Silnik: 1.8 td endura-de
Rocznik: 2000
|
kamilos, z calym szacunkiem, zacznij od wymiany aku, wyeliminujesz słaby prąd rozruchowy i straty na kablach a aku tobie i tak nowe sie przyda jak madz padniete
|
|
|
|