![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#31 |
ford::beginner
![]() Imię: Kamil
Model: MKIV
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2007
|
![]()
Sprawa wyglada następująco:
Zaprowadzilem samochód do "fachowców" zostawiłem auto w poniedziałek ( fachowcy stwierdzili że trzeba zdjąć deskę rozdzielczą... bo może być pęknięta obudowa nagrzewnicy po czym odebrałem auto w czwartek. Przy samochodzie nic nie zrobili, bo kierownik twierdził że nie miał czasu... brak sił przerobowych i wogóle tłumaczył się jak 1 klasista ( nie ubliżając 1 klasitom). Poprostu zostawiłem im samochód na przechowanie przez 4 dni... Kierownik dostał joby, właściciel warsztatu dostał joby. Wniosek z tego taki, że nie polecam ich zakładu wogóle. Zakłąd mieści się na ulicy Błońskiej w Łódzi, przy Castoramie na JPII [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Koniec końców, też zasilikonowałem obudowę filtra, oraz przeczyściłem odpływ jest sucho jak narazie ale cały czas monitoruję czy kapie czy nie... Dzięki JVC za połączenie :-) Dzięki forumowiczom za pomoc... |
![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 04-02-2011
Model: Mon..mk4, mk5
Silnik: 2000 benzyna
Rocznik: 2009, 2017
|
![]()
Witam. Nie mnie pierwszego i nie ostatniego zalało od klimy. Walczę z tym od lata. Pierwsze zalanie to ośmiogodzinna trasa w upale, po pierwszym postoju m(po 4 godz) z otworów nawiewowych leciała taka zmrożona para jak przy ciekłym azocie, mogę nawet stwierdzić że leciały kawałki lodu jak zwiększałem nadmuch.Zalało mnie jak dotarłem na miejsce, po wyłączeniu silnika na postoju. Pomimo iż mam odpływ ( tę część dostępną po str pasażera) drożny, ciekło na wszystkich łączeniach obudowy klimatyzatora (powyżej odpływu)
-Skłaniam się ku temu że tworzy mi się lód na skraplaczu ( często występuje ta usterka w klimatyzatorach domowych, nieraz widziałem) -W samej obudowie klimatyzatora muszę mieć jakieś nieczystości które nie pozwalają spłynąć do najniższego punktu czyli odpływu Jeden z fachowców od klimy twierdzi ze jest w układzie jakaś kulka która przytyka otwór odpływowy, że jest brudna i się lepi i ze trzeba po prostu ją wydłubać Wyobrażam sobie że jest to jakiegoś rodzaju zawór zwrotny. Tylko, skoro nawet by była, to dlaczego bez problemu przepychając otwór elastycznym wężykiem nie czuję żadnego oporu co ona sobie luźno tam w obudowie lata? Proszę forumowiczów o weryfikacje twierdzenia tego fachowca. Drugie moje pytanie: czy są sposoby na wyczyszczenie obudowy wewnątrz klimatyzatora, rozpuszczenie ewentualnych zabrudzeń?, nie mylić ze zwykłym odgrzybianiem to robię regularnie. Do serwisu klimatyzacji na pewno pojadę tylko muszę się upewnić co który potrafi i umie. |
![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
ford::professional
![]() Imię: Robert
Model: Mondeo TitaniumX Panther Black
Silnik: 2,5T 258KM 396Nm
Rocznik: 2007
|
![]()
Jaka kulka ?? Do czego ona miała by służyć ?? Żeby woda nie leciała do góry ?? Uszczelnij sylikonem klapkę, która jest opisana na forum i będzie Pan zadowolony Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
![]() |
#34 |
![]() Zarejestrowany: 04-02-2011
Model: Mon..mk4, mk5
Silnik: 2000 benzyna
Rocznik: 2009, 2017
|
![]()
Klapkę mam zasilikonowaną i dalej zdarzyło mi się mi się mieć mokry dywanik, teraz jeżdżę ze zdemontowaną osłoną aby wyczaić moment i miejsce.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
![]() Imię: Rafał
Model: Mondeo MK4 Titanium
Silnik: 2.0 TDCi 140PS
Rocznik: 2009
|
![]()
Koledzy, u mnie sytuacja wyglądała następująco: po kilkugodzinnej jeździe z włączoną klimatyzacją tylni dywanik za pasażerem był zupełnie mokry. Po zdemontowaniu bocznej, prawej dolnej osłony tunelu środkowego okazało się, że zarówno przedni dywanik pasażera jest również mokry.
Nie uszczelniałem żadnych klapek opisywanych w poście, ponieważ od razu było widać, że wyciek pochodzi z innego miejsca. Na szczęście udało mi się szybko go zlokalizować. W moim przypadku woda nie kapała ale ciekła ciurkiem z czarnego, falistego wężyka odpowiedzialnego za odprowadzanie skroplin na zewnątrz pojazdu (patrz zdjęcia), a dokładnie z górnego połączenia. Jest tam po prostu zwykły oring i nic więcej. Najlepiej uszczelnić połączenie silikonem wcześniej wszystko odtłuszczając np. rozpuszczalnikiem, u mnie po takim zabiegu od ponad roku (odpukać) jest sucho w kabinie... Na koniec pozostaje wszystko dokładnie powycierać, wysuszyć i poskładać ;-) Możliwe, że opis mojej sytuacji komuś pomoże. Pozdrawiam, Rafał
![]() |
#36 |
ford::professional
![]() Imię: KRIS
Model: MONDEO MK5 ST LINE
Silnik: 2,0 TDCI 218KM 476NM
Rocznik: 2016
|
![]()
dobry temat dziś uszczelniłem jest ok
BYŁO- SCORPIO MK1 2,9 PB - CZARNE /MONDEO MK1 2,0+LPG - SREBRNE /FOCUS MK1 1,8 PB+LPG - BORDOWY /MONDEO MK3 2,0 TDCI - CZARNY / MONDEO MK4 2,2 TDCI TITANIUM S - SZARY /JEST MONDEO MK4 TITANIUM S - BIAŁY / JEST MONDEO MK5........ - CZARNY |
![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
![]() Zarejestrowany: 22-10-2009
Model: Ford Mondeo MK4, Ford Focus MK1, Ford Fiesta MK7
Silnik: 2.0 TDCi 140KM,1.6 16 V 100KM, 1.25 82 KM
Rocznik: 2008, 1999, 2010
|
![]()
A powiedzcie jak wyciągneliście te klapkę bo mi ograniczają jej wyciągniecie te dwie rurki co wychodzą od parownika...no i probowalem i nie ma jak jej odgiąc bo sie boje że pęknąc może..
|
![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
![]() Imię: Piotr
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0
|
![]()
Panowie mam taki sam problemik tylko i objaw taki sam tylko mam 2 pytania : czy po wyjeciu tego wężyka odprowadzajacego skroplony ( czarny krótki karbowany) da się udroznic odpływ Klimy , a drugie to : po zdjęciu osłon po prawej stronie od strony pasażera mam gumowy wąż do czego on służy i jak powinien być umocowany. Mój jest wyprowadzony w próg. Z gory dziękuje za pomoc
Bump: Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
![]() Imię: Dariusz
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2,5l TitekS
|
![]()
się zaczęło, poczytałem i zauważyłem że u mnie także cieknie. Rozwiązywał będę jak powyżej proponujecie. Jedno tylko pytanie - cieknie gdy klima pracuje ustawiona na nogi czy jakkolwiek?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
FCP member
![]() Imię: Tomi
Model: FUSION 4x4
Silnik: 2.0EB
Rocznik: 2020
|
![]() Cytat: