Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Galaxy
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 31-12-2007, 20:42   #31
Stefano
ford::expert

Imię: Janusz
Model: VW Sharan
Silnik: 1,9 TDI, AUY, 115 PS
Rocznik: 2001
Domyślnie Re: ?

Cytat:
Napisał kaka22
czyli jes szansa , żę w Galaxy 2001 wystarczy wyciągnąć manetke i wpiąc tą manetki z "reset" i nie trzeba demontowac calej kierownic, wiciaga poduszek itp???
Oj nie jest to takie proste, jak tutaj sie niektórym wydaje.....
Nie jest mozliwa nawet zmiana manetki, bez zdejmowania kiery, bo kierownica przeszkadza w wykręceniu dwóch srubek co trzymają obejmę manetek i taśmę od poduszki w kierownicy, zresztą nie zdemontujesz nawet górnej plastykowej osłony kierownicy, bo sa tam na niej takie wgłębienia, ze osłona moze być tylko wyciągnieta ruchem w kierunku kierowcy, a przeszkasza w tym własnie kierownica.
A licznik???? trzeba go wyjąć bo muszą byc podpiete do niego nowe kabelki do zielonej wtyczki, do odpowiednich w niej pinów itd.....
A we wtyczce manetki tej małej, co jest sterowanie czsowe wycieraczek, trzeba tez wprowadzić kabelki, bez zdejmowania się nie obejdzie......
Pozdrówka w Sylwka.

Stefano jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-01-2008, 03:57   #32
LolleQ
ford::advanced

Imię: Sylwester
Model: Tourneo Courier Titanium
Silnik: 1.0 EB
Rocznik: 2017
Domyślnie

Cytat:
Napisał Stefano
Pozdrówka w Sylwka.
Ufff... a ja właśnie Sylwek i jeszcze na nogach... się trzymam ;-) Najlepszego...
LolleQ jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-01-2008, 11:54   #33
stomat
ford::advanced

Imię: Roman
Model: Alhambra
Silnik: 1,9 TD czerwone i
Rocznik: 1999
Domyślnie

Powtarzam jeszcze raz, osobiście wymieniałem przełącznik zespolony BEZ zdejmowania kierownicy. Ale w starym modelu.
stomat jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-01-2008, 16:32   #34
Stefano

Domyślnie

Cytat:
Napisał stomat
Powtarzam jeszcze raz, osobiście wymieniałem przełącznik zespolony BEZ zdejmowania kierownicy. Ale w starym modelu.
Powtarzaj ile sobie chcesz, ale ty masz starą bude i inne manetki, pytanie dotyczy nowej budy, patrz pierwsze zdanie pierwszego postu, czy to jasne ??

Mam nie raz wrazenie, ze niektórzy tutaj dopiero co wyszli z piaskownicy.......uf.
Stary 14-01-2008, 21:14   #35
kiwoj
ford::beginner

Imię: Wojtek
Model: Galaxy
Silnik: 1,9 TDI AUY
Rocznik: 2002
Domyślnie Re:

Cytat:
Napisał Stefano

... Potrzebujesz jeszcze specjalnych kabelków z konektorami, /zakup w serwisie/ które wprowadzisz w tą malą wtyczkę wycieraczek, a ich końce do odpowiednich konektorów zielonej wtyczki licznika.
Aby to zrobić, potrzeba ci wiele pracy, tj ściągnięcie kierownicy, wczesniej poduszki, zamontowanie manetki, wyjecie licznika, przeprowadzenie kabelków, zaprogramowanie - uaktywnienie funkcji MFA.
Musisz być trochę obeznany z tematem, aby czegoś nie skopać, bo o to łatwo w tych autach.
Ale końcowy efekt jest tego wszystkiego warty.
Pozdr.
Planuję upgrade swojego Galaxy do komputera pokładowego, manetkę już kupiłem na allegro, posiadam kabel OBD i VAG-COM. W związku z powyższym mam pytania,
-czy tą wiązkę z kabelkami można kupić w ASO i ile to kosztuje?
-jak za pomocą VAGa uaktywnić MFA?
kiwoj jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-01-2008, 09:17   #36
Stefano

Domyślnie Re: Re:

Cytat:
Napisał kiwoj
............................
Planuję upgrade swojego Galaxy do komputera pokładowego, manetkę już kupiłem na allegro, posiadam kabel OBD i VAG-COM. W związku z powyższym mam pytania,
Wiazki nie kupisz w serwisie, bo musiałbyś całą, tylko dwa pojedbyncze żólte kabelki, /bo taki tylko kolar mają/ ze specjalnymi na nich konektorami, na obydwu końcach.
Tniesz ich na polowę i masz cztery szt i teraz wprowadza sie te koncówki w odpowiednie otwory wtyczki tej małej / do sterowania kompem/ i zatrzaskuje, aby juz tam siedziały na amen, dlatego trzeba je kupić orginalne.
Jak będe miał dzisiaj czas to pstrykne fotkę tego kabelka z końcówką, abyś nie pomylił się przy zakupie, cena chyba 7,- zł za szt.
Póżniej do tych żółtych już zamontowanych kabelków lutujesz cieńsze i ciągniesz razem z wiązką do licznika, a dokładnie do zielonej wtyczki.
Rozpiskę wtyczki od złącza w manetce, chyba 6 pinowego i zielonej wtyczki w liczniku chyba 32 pinowej zamieszczę tutaj na forum, aby tez inni mogli skorzystać.
Po uaktywnienie funkcji MFA, zapraszam do Stalowej Woli.
A jeszcze, nie wiem skąd jestes, bo nie uzupełniłes profilu.
Pozdr.
Stary 15-01-2008, 09:18   #37
Stefano

Cytat:
Napisał kiwoj
............................
Wiazki nie kupisz w serwisie, bo musiałbyś całą, a ty potrzebujesz tylko dwa pojedbyncze żólte kabelki, /bo taki tylko kolar mają/ ze specjalnymi na nich konektorami, na obydwu końcach.
Tniesz ich na polowę i masz cztery szt i teraz wprowadza sie te koncówki w odpowiednie otwory wtyczki tej małej / do sterowania kompem/ i zatrzaskuje, aby juz tam siedziały na amen, dlatego trzeba je kupić orginalne.
Na tych 4 kabelkach manetki jest sterowanie, czyli ; reset, przewijanie góra, dół i masa.
Jak będe miał dzisiaj czas to pstrykne fotkę tego kabelka z końcówką, abyś nie pomylił się przy zakupie, cena chyba 7,- zł za szt.
Póżniej do tych żółtych już zamontowanych kabelków lutujesz cieńsze i ciągniesz razem z wiązką do licznika, a dokładnie do zielonej wtyczki.
Rozpiskę wtyczki od złącza w manetce, chyba 6 pinowego i zielonej wtyczki w liczniku chyba 32 pinowej zamieszczę tutaj na forum, aby tez inni mogli skorzystać.
Po uaktywnienie funkcji MFA, zapraszam do Stalowej Woli.
A jeszcze, nie wiem skąd jestes, bo nie uzupełniłes profilu.
Pozdr.[/quote]
Stary 15-01-2008, 21:12   #38
kiwoj
ford::beginner

Imię: Wojtek
Model: Galaxy
Silnik: 1,9 TDI AUY
Rocznik: 2002

Cytat:
Napisał Stefano
...Tniesz ich na polowę i masz cztery szt i teraz wprowadza sie te koncówki w odpowiednie otwory wtyczki tej małej / do sterowania kompem/ i zatrzaskuje, aby juz tam siedziały na amen, dlatego trzeba je kupić orginalne.
[...]

Pozdr.
Z podłączeniem kabelków nie będę miał problemów, czy masz wiedzę gdzie można kupić takie kabelki. Skoro w serwisie (ASO) nie mają czegoś takiego, to gdzie mogę kupić oryginały?
Dziękuję bardzo za zaproszenie do Stalowej Woli, ale może kiedyś przy okazji... uzupełniłem profil i jak widać dzieli nas kawałek drogi.
Czekam na fotki i rozpiskę konektorków.
kiwoj jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-01-2008, 22:34   #39
Stefano

Domyślnie Re: komputer pokładowy

Masz tutaj fotke kabelka, musi byc koniecznie taka oryginalna końcówka na nim, bo to wchodzi we wtyczkę, w której juz masz chyba takie dwie, te od sterowania czasowych wycieraczek.
Takie konektorki zaprawione prawidłowo w puste cztery otworki we wtyczkę tą szesciopinową, gwarantują ci pewne połaczenie i mozliwość jej wyjmowania i wkładania, bedzie to tak jakby fabryczne.
Kupisz je w pierwszym lepszym serwisie VW, jak bedziesz miał kłopot to moge ci przesłać.

Rozpiskę pinów wkleję pózniej.

Pozdr.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg MFA 002.jpg (27.6 KB, 631 wyświetleń)
Stary 15-01-2008, 22:46   #40
Stefano

Domyślnie Re: komputer pokładowy

Mam tez fotkę starej manetki, ale tą bez sterowania kompem, na drugiej fotce widac to male gniazdo, ale z dwoma pinami, pozostałe cztery puste, bo w tej twojej 'nowej', która zakupiłes, masz juz ich szesć.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg MFA 003.jpg (35.2 KB, 599 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg MFA 004.jpg (28.0 KB, 605 wyświetleń)
Odpowiedz

Zasady postowania