Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 30-11-2010, 08:29   #161
Bierut
ford::advanced

Imię: Bierut
Model: Galaxy MK2/3
Silnik: 2.0 TDCi 163 KM Powershift
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Znowu termostat ??? To chyba niemożliwe :)

Panowie,
W takim razie wypowiadając się w tematach związanych z niedogrzewaniem podajmy w jakim stanie jest nasz EGR. Bo jak na razie to nie mamy pewnych informacji czy ma w końcu wpływ czy nie ma. U jednych wymiana termostatów pomaga u innych nie.
Ja zaslepiłem EGR w lipcu i jest to pierwsza zima z którą mam problemy z pływajacą wskazówką. Duży termostat wymieniony. Niepotrzebnie. Stary był sprawny. Dam znać jak wymienię mały termostat.
Aha, czytając historyczne posty pojawił się wątek niesprawnych sterowników klimatronica. Ja mam taki, w którym najniższa temp. do ustawienia to 16 st. i nie występuje zjawisko pozostającego włączonego wentylatora po wyłączeniu klimy. Mam TDDi 115 rocznik 2002 (luty).

Bierut jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-11-2010, 09:58   #162
jendrekmak
ford::expert

Model: 2x Citroen C5 Aircross
Silnik: 1.6 PT Hybrid
Rocznik: 2023

Cytat:
Napisał Bierut Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
U jednych wymiana termostatów pomaga u innych nie.
problemy z termostatami ma prawie każdy kwestia tylko kiedy to wychodzi. natomiast przy ujemnych temperaturach duże znaczenie ma również to czy w aucie jest elektryczny dogrzewacz cieczy chłodzącej czy go brak oraz to czy właściciel zdaje sobie sprawę, że w ogóle posiada takie urządzenie a w związku z tym nie zawsze podaje ten drobiazg do wiadomości i zaczynają się różne dziwne opinie pojawiać na forum.
Cytat:
Napisał Luk@s Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jendrekmak nie jest znikomy
wydaje mi się EGR w tym wszystkim ma znikomy wpływ ale pod jednym warunkiem, musi być sprawny. możesz zasłonić chłodnicę intercoolera i sam zobaczysz różnicę. ja póki co na zimę zasłaniam połowę dużej chłodnicy ze względu na jazdę po mieście, intercooler zostawiam odsłonięty.

Ostatnio edytowane przez jendrekmak ; 30-11-2010 o 23:38
jendrekmak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-11-2010, 12:00   #163
SrebnaStrzała

Model: A7, Mondeo
Silnik: 50TDI, 2.0TDCI
Rocznik: 2018, 2011

Cytat:
Napisał jendrekmak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
wydaje mi się EGR w tym wszystkim ma znikomy wpływ ale pod jednym warunkiem, musi być sprawny. możesz zasłonić chłodnicę intercoolera i sam zobaczysz zobaczysz różnicę. ja póki co na zimę zasłaniam połowę dużej chłodnicy ze względu na jazdę po mieście, intercooler zostawiam odsłonięty.
Czym zasłoniłeś chłodnice? Tekturą?
SrebnaStrzała jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-11-2010, 12:47   #164
Luk@s
ford::professional

Imię: Łukasz
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDDI 90 KM
Rocznik: 2001

Zasłonięcie chłodnicy tekturą powoduje tylko tyle, że silnik jest owiewany mniejszą ilością zimnego powietrza. Jeżeli termostat jest sprawny to i tak nie puszcza płynu na chłodnicę jeżeli nie ma takiej potrzeby.
Stary 30-11-2010, 13:52   #165
jendrekmak

Cytat:
Napisał SrebnaStrzała Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czym zasłoniłeś chłodnice? Tekturą?
tkaniną taką jak na plandeki - pracuję w reklamie więc jest pod ręką no i nie chłonie wody tak jak tektura
Cytat:
Napisał Luk@s Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeżeli termostat jest sprawny to i tak nie puszcza płynu na chłodnicę jeżeli nie ma takiej potrzeby.
ale jeśli auto dojdzie do temp. roboczej 85-90 st to nie wytraca tak ciepła przy otwartym obwodzie a przy mojej jeździe po mieście to jest jednak ważne.

przy takiej pogodzie jak jest teraz pomimo niefabrycznego i większego intercoolera (powierzchnia czołowa +75%) osiągam temp. 90 stopni po ok 6-7 km normalnej jazdy bez specjalnego gazowania bo silnik się dopiero rozgrzewa (max 2500 obrotów) oraz bez zasłaniania chłodnicy ale ponieważ robią się korki to na postoju temp. spada do 75 st. więc chcę zasłonić część chłodnicy wody.

Ostatnio edytowane przez jendrekmak ; 30-11-2010 o 14:02
Stary 30-11-2010, 22:04   #166
mariusz01041975
ford::average

Imię: Mariusz
Model: Ford Mondeo
Silnik: 2.0 TDDI,(115 KM)
Angry Odp: Znowu termostat ??? To chyba niemożliwe :)

Mam forda mondeo 2.0 tddi 115 km , 2001 r .

Witam , jak można mam pytanko.
Wymieniłem z pół roku temu na nowy termostat płynu chłodzącego (firmy WAHLER).
A także pompe wody ale pompa była używana.
W lecie było w miare dobrze, ale teraz gdy przyszła zima to bardzo spada mi temperatura na silniku , nawet do pierwszej kreski na trasie, przysłoniłem chłodnice dekturą ale to nic nie pomogło. W środku jako tako grzeje ogrzewanie, ale upału nie ma.

Czy to wina termostatu ?

A do czego służy TERMOSTAT POMPY OLEJU ?
Bo coś takiego było w tej pompie wody używanej co ją wymieniłem, to założyłem jak było.

Można prosić o pomoc, z góry dziękuje
mariusz01041975 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-11-2010, 22:15   #167
mariusz01041975

Imię: Mariusz
Model: Ford Mondeo
Silnik: 2.0 TDDI,(115 KM)

Ponoć są trzy jakieś termostaty:
Pierwszy to Termostat płynu chłodzącego.
Drugi to Termostat Pompy Oleju , który się mieści w pompie wody.
Trzeci to znajduje się pod autem za silnikiem , i mieści się na przewodzie gumowym, taka plastikowa rurka.

Które z nich są odpowiedzialne za słabe nagrzewanie się silnika ?
mariusz01041975 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-11-2010, 23:12   #168
SrebnaStrzała

Model: A7, Mondeo
Silnik: 50TDI, 2.0TDCI
Rocznik: 2018, 2011

Czy zasłonięcie IC może czymś grozić ^^? Juz mnie szlak trafia, nie przekracza pierwszej kreski na wskaźniku. Za zimno na zabawe w egr czy też termostaty, a nie dam zarobić mechanikowi na czymś co mogę sam zrobić.
SrebnaStrzała jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-12-2010, 09:55   #169
incognitus

Imię: Tomasz
Model: Mondeo MKIII Kombi
Silnik: 2.0 TDCi 130KM
Rocznik: 2002

Cytat:
Napisał jendrekmak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
... ponieważ robią się korki to na postoju temp. spada do 75 st. więc chcę zasłonić część chłodnicy wody.
akurat na postoju zaloniecie chlodnicy nic Ci nie daje a jesli juz to naprawde malo - mysle ze bardziej chodzi o jazde

zalosne zrobilem sobie z kartonu (dopasowuje sie idealnie) - oblozylem po obu stronach czyms na podobienstwo cienkiej skai i przymocowalem spinakami do kolpakow. nic nie widac. juz poprzedni sezon przetrzymala wiec trwala.
Stary 02-12-2010, 10:31   #170
jendrekmak

włączyłem test zegarów i ustawiłem na pokazywanie temperatury. podczas jazdy zauważyłem jedną zasadniczą sprawę. lepiej jest jechać na niskich obrotach bo silnik szybciej się nagrzewa. przy temperaturze silnika 60 stopni na 3 biegu i 2000 tys obrotów nabierał temperaturę powoli lub wcale a na 4 i 1500 obrotów znacznie szybciej. pewnie jest to spowodowane wolniejszym obiegiem cieczy przy niższych obrotach.
Odpowiedz

Zasady postowania