![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#61 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 26-05-2009
Model: FORD MONDEO MKIII
Silnik: 2,0 TDCI 130 KM
Rocznik: 2004
|
Witam,
Wiem, że to nielegalne i nie powiniem dwa razy tego samego postu wklejac ale jestem bardzo zdeterminowany w celu dogrzania swojego Mondeo wiec wklejam swojego posta z innego watku rowniez do tego tematu. Z gory dzieki za wszystkie pomysly. Ponizej tekst posta: Mam podobny problem z nagrzewaniem płynu chlodzącego w moim Mondeo. Jestem juz po wymianie obu termostatów. Ale najpierw krótka historia mojego przypadku. Samochód to Mondeo MK3 TDCI 130 KM 2004 rok Auto bardzo wolno sie nagrzewa, właściwie temperatury dostaje dopiero przy obrotach 1500 - 2000 obrotów, podczas normalnej jazdy, bez wyraźnych postojów. Auto prawie natychmiast wychładza sie podczas postoju oraz podczas wolnej jazdy np. w korkach. W samoochodzie wyminiłem najpierw duży termostat (nie jest oryginalny, firma chyba Vernet, odziwo model pasujący do jakiegoś Daihatsu . Sytuacja nie poprawiła się. Stary teermostat sprawdzałem w garku i na oko otwierał sie dopiero przy temperaturze ok 90 stopni. Niestety nie miałem termometru więc nie mogłem go dokładnie sprawdzić. Póżniej przyszła kolej na mały termostat, tym razem oryginalny. To również nie pomogło. Auto ma również od tego lata nowy płyn w chłodnicy (oryginalny FORDa). Dzisiaj odwiedziłem mechanika od Fordów (ul. Drobnika w Poznaniu) wierząc, że jak od Fordów to zna przypadek. Twierdził, że kiedyś miał podobny przypadek i go rozwiązał. Powiedział, że mi nie powie co to jest bo nie udziela takich informacji. Na moje pytanie jakiej kwoty mogę sie spodziewać stwierdził, że to droga impreza ale nie umiał podać kwory. Zadzwonił do mnie po 15 minutach. Kwota 1300 za części i 300 złotych za robotę netto zbiła mnie z nóg. Do znawców temtau kilka pytań: - Czy możliwe, że założone przeze mnie termostaty są wadliwe? - Czytałem wiele w necie, podobno niektórym pomogła wymiana czujnika temperatury. Czy możliwe aby czujnik temperatury miał wpływ na nagrzewanie sie silnika? Mam wątpliwości ale może się mylę. Wymieniać? - Kilka razy czytałem info o wymianie oprogramowania sterowania silnikiem? Troche nie wydaje mi się ale może należy gdzies podjechać i soft uaktualnić? Z góry dzięki za pomoc. Wiem, że temat obstukany, ale nigdzie nie znalazłem jednego, pewnego rozwiązania. Wydaje mi się ciągle, że winowajca jest któryś z termostatów. Nie wydaje mi się, że to jest normalne dla tych silników, skoro niektórzy piszą, że ich TDCI nagrzewają się normalnie. pozdrawiam, Michał Knobel |
|
|
|
|
|
#62 | |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 27-04-2009
Model: Mondeo IV Titanium X
Silnik: 2.0 tdci 143km
Rocznik: 2009
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#63 | |
|
ford::beginner
![]() Imię: Adam
Model: Mondeo [Mk3]
Silnik: 2.0 TDDI
Rocznik: 2002
|
Cytat:
Wymieniałeś teraz ponownie mały termostat? Pisałeś że stary był ok? Ja sprawdzałem obydwa i wg mnie są ok, otwierają się dopiero jak woda zaczynała się gotować, oczywiście obydwa były zamknięte jak je zdemontowałem. Nie wiem czy lekka ręką wymieniać mały termostat, skoro na oko on działa dobrze. |
|
|
|
|
|
|
#64 | |
|
![]() Imię: Piotr
Model: Ford Mondeo MK3 kombi
Silnik: 1,8 benzyna
Rocznik: 2004
|
Cytat:
|
|
|
|
#65 |
|
ford::professional
![]() Imię: Łukasz
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDDI 90 KM
Rocznik: 2001
|
nkluivert szukam tego magika w necie. Wychodzi na to że na ul. Zalesie jest więcej niż jeden mechanik. Możesz napisać który toGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
#66 | |
|
![]() Zarejestrowany: 27-04-2009
Model: Mondeo IV Titanium X
Silnik: 2.0 tdci 143km
Rocznik: 2009
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#67 |
|
|
Dzięki wielkie, własnie o to mi chodziło. Będę chciał się z nim umówić na sobotęGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
#68 |
|
![]() Zarejestrowany: 07-04-2009
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Rocznik: 2003
|
U mnie też tej zimy się zaczęła huśtawka temperatury. Wymieniłem płyn chłodniczy, duży i mały termostat. Moje spostrzeżenia:
Przewód od dużego termostatu do chłodnicy ma się powoli nagrzewać - w obudowie termostatu jest otwór z kulką. W momencie kiedy zapalany jest zimny silnik najpierw działa mały obieg, czyli silnik i nagrzewnica, kiedy silnik osiągnie temperaturę ok. 90 stopni otwiera się mały termostat i puszcza płyn na chłodnicę oleju. I wtedy się zaczyna... Zanim zimny płyn z chłodnicy oleju wróci do małego termostatu wychładza cały układ. Mały termostat się zamyka i układ znów zaczyna się dogrzewać. Dzieje się tak kilka razy, poźniej układ pracuje stabilnie, no chyba że mamy do czynienia z uszkodzeniem małego termostatu. W przypadku dużego obciążenia silnika (raczej latem) układ nagrzewa się na tyle by otworzyć duży termostat i puścić wodę na chłodnicę płynu chłodzącego. Zastanawiam się na założeniem jakiejś zwężki , która zmniejszy przepływ i w ten sposób zmniejszy huśtawkę temperatury. Co do zmiany oprogramowania jeśli wykrywanie temperatury działa właściwie to zmiana oprogramowania może być oszukaniem kierowcy co do wskazania temperatury. |
|
|
|
|
|
#69 |
|
|
Andi jeszcze nie wiem na czym ma polegać ta zmiana/aktualizacja oprogramowania. Mnie się wydaje, że taka aktualizacja po prostu wydłuży czas działania świec w elektrycznym podgrzewaczu. Wydaje mi się, że miałoby to sens ponieważ ostatnio sprawdzałem u siebie działanie podgrzewacza. Okazało się, że świece grzeją tylko szkopuł w tym, że ledwo wskazówka temperatury ruszy się z miejsca i przestają grzać. Sprawdziłem to dokładnie. Drugą sprawą jest, że mój mondek jest sprowadzony z Francji, kraj raczej o cieplejszym klimacie niż nasz. Jeżeli jest inaczej niż myślę to to w ogóle nie ma sensu.
|
|
|
#70 | |
|
![]() Zarejestrowany: 07-04-2009
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Rocznik: 2003
|
Cytat: