![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#81 | |
|
ford::average
![]() Imię: Tomasz
Model: Mondeo MKIII Kombi
Silnik: 2.0 TDCi 130KM
Rocznik: 2002
|
Cytat:
co to jest z przodu przed chlodnica na dole (wyglada jak mala chlodnica)? zaslepienie gornego grilla cos pomoze w szybszym zagrzaniu silnika? nie zablokuje sie w ten sposob dolot odpowiedniego strumienia powietrza (mozliwe ze koniecznego)?
Ostatnio edytowane przez incognitus ; 21-01-2010 o 10:19 |
|
|
|
|
|
|
#82 | |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 27-02-2009
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2003
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#83 | |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 22-11-2009
Model: mondeo
Silnik: tdci 131ps
|
Cytat:
czy aby napewno ostatnio zmieniałem termostat mały i sprawdzałem dopiero otworzył się jak lałem na niego wrzątek czyli przypusczam iż jest to 90 stopni,wczesniej trzymałem go stopniowo podgrzewając wode już ręki niemożna było wsadzic a on nadal był zamknięty,więc polałem go wrzątkiem z czajnika i po chwili się otworzył.Która ASO ma takie wiadomosci? Ostatnio edytowane przez dbdrag ; 21-01-2010 o 10:45 |
|
|
|
|
|
|
#84 | |
|
|
Cytat:
andy71 dzieki za odp
|
|
|
|
|
#85 |
|
![]() Zarejestrowany: 27-04-2009
Model: Mondeo IV Titanium X
Silnik: 2.0 tdci 143km
Rocznik: 2009
|
Nie wiem co oni mają za dokumentację ale jak ja sprawdzałem ten mały termostat to otworzył się dopiero wtedy jak mi woda zaczęła gotować w garnuszku, a przy niższej temperaturze raczej nie chciał. Tak więc nie słuchaj co ci w tym serwisie gadają że to przy 55 stopniach termostat otwiera.
|
|
|
|
|
|
#86 |
|
|
wlasnie przegotowalem maly termostat co niby byl zly bo juz w pazdzierniku zauwazylem ze niedogrzewa i plywa i okazuje sie ze otwiera sie okolo 90*C przed samym wrzeniem. po wyminie na drugi mam ten sam efekt. duzy termostat otwiera sie przy 90*C.
tak wiec termostaty dobre a z dogrzniem i plywaniem nadal jest problem. ogrzanie wnetrza potrafi lwia czesc ciepla zabrac podobno. wniosek taki ze w roznych miejsach silnika jest rozna temperatura. czujnik temp tez dobry bo latem ladnie pokazuje 88- nawet teraz idzie go dogrzac do pionu ale kto w zime na takim lodzie i w miescie jezdzi jak dziki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. wynika ze wszystko zalezy od oprogramowania, sprawnosci silnika (moze jakies dodatkowe tarcia wewnatrz). pozostane przy oslonie grilla choc to tez duzo nie pomaga a kiedys moze zmienie soft (o ktorym oczywiscie w aso nic nie wiedza) :zly:
|
|
|
|
#87 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 22-11-2009
Model: mondeo
Silnik: tdci 131ps
|
Moje boje z temperaturą silnika już prawie zakonczyłem wymienione 2 termostaty i jest według mnie tak jak powinno byc.Czyli podczas jazdy trzyma wskazówke na 12 jak jeżdze w miescie spada na godzine 10 czyli na pierwszą kreske.Dzwoniłem w sprawie pływania temperatury do 2 dużych serwisów jeden w łodzi drugi w warszawie i dwa serwisy odpowiedziały jednakowo iż jest to naturalna rzecz pływanie temperatury.Ale im troche niedowierzamGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.,po temacie na forum o podgrzewaczu ptc sprawdziłem u siebie czy cos takiego posiadam i okazało się iż mam może mi się niedługo uda znalezsc troche czasu to posprawdzam czy te swiece żarowe mam sprawne jak nie to wymienie na sprawne i wtedy już powinno byc dobrze bez pływania tak mi się wydaje.pozd
|
|
|
|
|
|
#88 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 29-11-2008
Model: Mondeo mkIII
Silnik: TDDI 115km
Rocznik: 2001
|
Ja wymienilem oba termostaty i temperatura silnika nadal mi fauje. Co do podgrzewacza to osobiscie sprawdzalem w jaki sposob grzeja te trzy swiece zarowe najpierw zalacza sie jedna swieca na moze 2 sekundy pozniej rozlacza sie i zalaczaja sie 2 pozostale swiece na kilka sekund az w koncu grzeja 3 swiece.
Co do podrzewacza to u mnie zaczyna od grzec gdy jest na zewnatrz -4 wyzszej temperatury nie bylo na zewnatrz gdy to sprawdzalem wiec trudnio mi powiedziec przy jakiej temperaturze sie zalacza. Niepocieszajace jest to ze przestaje on grzac gdy temperatura na wskazniki podniesie sie o okolo 2-3 mm powyzej minimum. Kolega nkluivert pisal w posieci [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] o przeprogramowywaniu komputera prawdopodobnie chodzi o zmiene temperatury w jakiej przestaje dzialac ten podgrzewacz. Zaznacze ze mam sprawny pogrzewacz - wymienielem wszystkie swiece na sprawne wczesniej tylko jedna dzialala. |
|
|
|
|
|
#89 |
|
![]() Zarejestrowany: 27-04-2009
Model: Mondeo IV Titanium X
Silnik: 2.0 tdci 143km
Rocznik: 2009
|
nie chodzi o temperaturę w jakiej się podgrzewacz wyłącza tylko o to, że komputer wysyłał błędne dane do licznika dlatego te falowania wskazówki temp nawet jak wymieniłem oba termostaty tak mi mechanik tłumaczył, a temperatura do jakiej podgrzewacz działa to 50*C. Tak czy inaczej po przeprogramowaniu problem u mnie znikł
|
|
|
|
|
|
#90 |
|
ford::professional
![]() Imię: Łukasz
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDDI 90 KM
Rocznik: 2001
|
nkluivert rozmawiałem z tym magikiem. Według mnie on poprostu w jakiś tam sposób uaktualnia/przeprogramowuje soft w PCM. Do mnie mówił coś o niewielkiej zmianie działania turbawki po tym zabiegu, a to przecież jest kwestia działania PCM. Chyba że się mylę. W każdym razie niech robi co chce byle by było dobrzeGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
![]() |
|
|
|