Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 03-02-2011, 10:14   #11
bambucza
ford::average

Model: Ford Mondeo
Silnik: 2,2 TDCI 175KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Pedał sprzęgła nie odbił.

Ciekawe czy można to zrobić dużą strzykawką?? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. coś takiego zawsze robiło się pompką a mnie teraz zastanowiło czy da się użyć dużej strzykawki.

bambucza jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-02-2011, 10:40   #12
jendrekmak
ford::expert

Model: 2x Citroen C5 Aircross
Silnik: 1.6 PT Hybrid
Rocznik: 2023

da się jak najbardziej. kupiłem w aptece 100 ml i było ok. do tego przewód 50 cm w oplocie o wewnętrznej średnicy ok 3 mm i gitara. no i dwie osoby dla wygody chociaż samemu też można
jendrekmak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-02-2011, 10:55   #13
bambucza

Model: Ford Mondeo
Silnik: 2,2 TDCI 175KM
Rocznik: 2008

Też będę musiał kiupić. Mam taką specjalną strzykawę używaną w lotnictwie ale ona jest 60 ml ale za to jest wygodna bo ma specjalny gwint na koniuszku i wężyk już od nowości zamiast miejsca na igłę. Służy mi głównie do napełniania filtra paliwa przy wymianie. aaaa i taka strzykawa jest jeszcze dobra do próby przelewowej.
bambucza jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-02-2011, 05:20   #14
Ar2rB
ford::advanced

Model: MK3 kombi
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2003 FL

to ta strzykawka za bardzo się nie nadaje (przy nabieraniu plynu znów zapowietrzysz układ). najlepsza jest setka, lub jeszcze większa i jednokrotne wtłoczenie płynu przez wysprzęglik.
Ar2rB jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-02-2011, 10:15   #15
jendrekmak

jeśli dobrze pamiętam to w TIS jest chyba napisane, że ilość płynu to ok 80 ml żeby odpowietrzyć układ wysprzęglika więc strzykawka 100 ml to optimum
Stary 08-02-2011, 13:25   #16
alienn
ford::beginner

Imię: Łukasz
Model: Mondeo GHIA Kombi
Silnik: 2.0 TDDI
Rocznik: 2001

A czy na pisk przy wciśnietym sprzęgle taki zabieg może pomóc czy już tylko wymiana wysprzęglika? Problem z odbiciem również się pojawił.
alienn jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-02-2011, 23:09   #17
jendrekmak

Cytat:
Napisał alienn Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A czy na pisk przy wciśnietym sprzęgle taki zabieg może pomóc czy już tylko wymiana wysprzęglika?
na pisk nie pomoże bo łożysko w wysprzęgliku siada.
Stary 29-09-2011, 21:03   #18
Arek4791

Imię: Arek
Model: Mondeo MK3 FL
Silnik: 2.0 TDCI Ghia
Rocznik: 2004

Witam kolegów, mam mianowicie taki problem że od jakiegoś czasu biegi zaczeły bardzo ciężko chodzić na zimnym silniku, po rozgrzaniu już było lepiej.
Dziś zabrałem się za odpowietrzanie układu ale po odkręceniu odpowietrznika pedał całkiem spadł na dół i już wogóle skończyło sie sprzęgło, dodam że od jakiegoś czasu pedał sprzęgła był bardzo krótki,dosłownie sama końcówka działała.
Z tego co czytam to chyba troszke zle zrobiłem bo piszecie że odpowietrza sie go zupełnie inaczej niz hamulce wiec zrobiłem to chyba zle, zaznaczam że pompka na obecną chwile chodzi bardzo luzno tak jak by wogóle nic nie miała zamiaru tłoczyć, czy jest opcja że pompka jest uszkodzona czy też musiał bym sie zabrac inaczej do odpowietrzania???
Jest mondeo 2.0 TDCi
Arek4791 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-09-2011, 08:07   #19
eteropczyk
ford::beginner

Model: MK3
Silnik: 2.0 TDDI
Rocznik: 2001

Witam,
ja miałem podobną sytuację, nagle pedał sprzęgła wpadł nieco w podłogę, ale działał... zrobił się taki jak w moim byłym Lancerze... bardzo niski, ale działało bez zarzutu... podciągnąłem nogą i wrócił, dziwna to była sytuacja, ale od tamtej pory nic się nie dzieje (pół roku minęło).
eteropczyk jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-10-2011, 22:00   #20
finix_47
ford::amateur

Imię: Dawid
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.0 Tdci
Rocznik: 2002r.

Witam Panowie mam do was wielką prośbę o odświeżenie tego tematu, mam Mondeo I. Problem tyczy tego samego, czyli że sprzęgło leży, jestem laikiem w tych sprawach i na razie doszedłem do tego, że rozkręciłem obudowę filtru, no i zauważyłem że w moim Mondeo nie ma linki tylko sprzęgło jest hydrauliczne, mój problem polega na tym że nie umiem znaleźć pompki sprzęgła, oraz jeśli mogli byście przybliżyć mi dokładniej jak mam je odpowietrzyć.
Dzisiaj dolałem hydrolu bo w pojemniku już było minimum, i jak naciskałem pedał sprzęgła parę razy, to z pojemnika poleciały tylko bąbelki i w ten sposób ubyło znów pół pojemnika, w weekend będę sprawdzał czy gdzieś nie kapie, lecz chce się was doradzić czego jeszcze mogę szukać. Czy jest jakiś słaby punkt tego układu, gdzie może hydrol cieknąć?. Bardzo proszę o pomoc bo auto już tydzień bez chodu a jest potrzebne.
finix_47 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania