Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 30-08-2008, 10:43   #151
kreeecik
ford::advanced

Domyślnie Re: [Mk3] Olej silnikowy ale jaki

Cytat:
Napisał Cobretti

filtr paliwa co 60.000
a olej i filtr oleju co 20.000

bo po co szybciej ?? nawet jak ktoś chce szybciej to co 15.000 wystarczy ....
O zgrozo!! Po co szybciej? Olej ano po to, że diesle u nas kupują tacy jak my, którzy rocznie robią do 20tyś i to większość po mieście i często na krótkich odcinkach na niedogrzanym silniku. Ja zmieniam co 10-12tyś, olej kosztuje grosze a dla silnika lepiej ja jeździ na świerzym oleju.
A filtr paliwa radzę przed każdą zimą zmienić na nowy.

kreeecik jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-08-2008, 17:21   #152
BearM
ford::average

Przejrzałem na szybko posty w tym temacie. Możecie mnie poprawić ale wynika z nich że 1 liga (lub z polska- ekstraklasa) to marki typu MOTUL, QUARKERSTATE czy LIQUIMOLY. Czy tak? Na szybko przejrzałem ich strony szukając produktów z aprobatą Ford'a i znalazłem:
1/ LIQUI MOLY Top Tec 5W40
2/ MOTUL Specific Ford 913B 5W30
3/ QUARKER STATE Horse Power 5W30

W związku z tym że już za około 2 tygodnie muszę zrobić przegląd po 20.000km i wymianę oleju może ktoś mi podpowie który z nich wybrać? A może jest też coś lepszego godnego polecenia?

Z góry dzięki

Michał
Stary 30-08-2008, 23:45   #153
kreeecik

Za te oleje zapłacisz ok 160zł a za fordowski 100zł, nie lepiej zalać fordowskim i zmienić go po 12-15tys?
Stary 31-08-2008, 07:56   #154
BearM
ford::average

Cytat:
Za te oleje zapłacisz ok 160zł a za fordowski 100zł, nie lepiej zalać fordowskim i zmienić go po 12-15tys?
Zanim przeczytałem ten wątek na forum właśnie wydawało mi się że wystarczy zadbać o to by olej był wymieniany systematycznie i zgodnie z przebiegiem w ASO (no i że firmowy Ford'a wystarczy). Ale jeżeli przeczyta się, że stosowanie innych marek może nie tyle ograniczyć pobór oleju- ale przede wszystkim spowodować że praca silnika będzie cichsza i bardziej wydajna, to człowiek zaczyna się zastanawiać. W końcu chyba lepiej wydać teraz parę złoty więcej niż potem kilka tysięcy na remont.

Michał
Stary 01-09-2008, 08:54   #155
kreeecik

Cytat:
Napisał BearM
Ale jeżeli przeczyta się, że stosowanie innych marek może nie tyle ograniczyć pobór oleju- ale przede wszystkim spowodować że praca silnika będzie cichsza i bardziej wydajna, to człowiek zaczyna się zastanawiać.
Na tym polega marketing - klient się zastanawia to reklama działa.

Co do brania oleju mi przez 13tyś z 3/4 zeszło na 1/2 wskazania bagnetu, olej brać musi tylko w rozsądnych ilościach, co do zalewania olejami które mają ograniczyć jego zżerania to przychodza mi tylko do głowy mineralne :fcp16 o konsystencji galarety.
Stary 08-09-2008, 20:44   #156
opel_moj
ford::amateur

Model: S-MAX
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2011

Witam

Niedawno kupiłem Mondka MKIII 1.8 benzyna i ma przejechane prawie 190 000km. Nie mam pojęcia kiedy i jaki olej był wlewany ostatni raz. Co proponujecie żebym wlał? Syntetyk czy półsyntetyk? Jaki dokładnie olej proponujecie jeżeli chodzi o półsyntetyki (bo o syntetyku jest napisane już trochę)?
opel_moj jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-09-2008, 06:56   #157
ace2.1

opel_moj wiesz mozesz sprobowac polsyntetyk typu 10W-40 lub najbezpieczniej mozna juz przejsc na mineralny.
Stary 09-09-2008, 08:15   #158
Schem
ford::professional

Model: Jeep Grand Cherokee
Silnik: 4.0 I6
Rocznik: 1994

Cytat:
Napisał ace2.1
najbezpieczniej mozna juz przejsc na mineralny.
Absolutnie się nie zgadzam.
Mineralny to może być do dużego fiata...
Nie ma czegoś takiego, że po jakimś tam przebiegu należy lać minerał. To jakiś głupi mit.

Mój focus ma w chwili obecnej 260 500 km przebiegu.
Olej od nowości to Formula E, cena ca. 90 PLN za 5 litrów, zmiana co 10 tysięcy km.
Silnikowi nic nie dolega, osiągi są, oleju nie wpiernicza wcale (ciężko w to uwierzyć ale nic kompletnie nie dolewam).
A co do "lepszych" olejów...
Jak ktoś ma 300 konny silnik wysokoobrotowy i jeździ gaz-hamulec-gaz-hamulec to jest sens stosowania olejów "rajdowych".
Albo jak ktoś ma nadmiar kasy a nie chce zostać alkoholikiem... proszę bardzo... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale mój silnik sobie radzi świetnie na fabrycznym oleju... A że klekocze... no w końcu to nie jest jakaś hybryda czy melex, tylko prosty i skuteczny diesel :fcp2

Fordy otaczają mnie
Schem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-09-2008, 08:23   #159
rectosei

Cytat:
Napisał Schem
Cytat:
Napisał ace2.1
najbezpieczniej mozna juz przejsc na mineralny.
Absolutnie się nie zgadzam.
Mineralny to może być do dużego fiata...
Nie ma czegoś takiego, że po jakimś tam przebiegu należy lać minerał. To jakiś głupi mit.

Mój focus ma w chwili obecnej 260 500 km przebiegu.
Olej od nowości to Formula E, cena ca. 90 PLN za 5 litrów, zmiana co 10 tysięcy km.
Silnikowi nic nie dolega, osiągi są, oleju nie wpiernicza wcale (ciężko w to uwierzyć ale nic kompletnie nie dolewam).
A co do "lepszych" olejów...
Jak ktoś ma 300 konny silnik wysokoobrotowy i jeździ gaz-hamulec-gaz-hamulec to jest sens stosowania olejów "rajdowych".
Albo jak ktoś ma nadmiar kasy a nie chce zostać alkoholikiem... proszę bardzo... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale mój silnik sobie radzi świetnie na fabrycznym oleju... A że klekocze... no w końcu to nie jest jakaś hybryda czy melex, tylko prosty i skuteczny diesel :fcp2
Róznica w cenie pomiędzy Formulą a innym minerałem jest na tyle niewielka, że nawet nie ma co sobie głowy zawracać tym drugim (a przy okazji syfić silnika). Słusznie zauważyłeś, że mineral nadaje się raczej do starszych aut, typu Polonez czy 125P. Różne opinie krążą na temat olejów: "lej syntetyk, bo fordowski to szmelc", "tylko mobil", itp. Moim skromnym zdaniem naprawdę nie ma sensu bawić swię w jakieś olejowe eksperymenty: Formula E jest dobra i znajduje to potwierdzenie w opinii wielu użytkowników. Ja sam na pierwszym przeglądzie mojej Fiesty nawet przez moment nie zastanawiałem się nad innym olejem. Nasze Focusy również latały na tej oliwce i absolutnie żadnych zastrzeżeń nigdy nie mieliśmy (ani jeden ani drugi po 100 kkm nie brał ani grama oleju).
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-09-2008, 08:51   #160
heko
FCP TUNER

Imię: Grzegorz
Model: Edge
Silnik: 2.0tdci 235KM 500Nm
Rocznik: 2018

...co do fordowskiego szmelcu... to w butelkach jest po prostu Mobil...a dawniej Castrol :fcp3

https://www.facebook.com/GCSTuning
FF3 RS 2.3EB 440+KM 600NM
Edge 2.0tdci 235KM 500Nm
Stinger 3.3 500KM 750N
https://www.facebook.com/GCSCARSKRAKOW
heko jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania