Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 16-09-2020, 13:22   #171
hindus
ford::expert

Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Sposób na ciągłe napięcie zapalniczki

Nie musisz się wlutowywać, wystarczy przejściówka-złodziejka która rozdziela Ci zasilanie po zapłonie na dodatkowy obwód który podłączasz do zasilacza wideorejestratora. Temat parukrotnie wałkowany np. tutaj [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Są też alternatywy w postaci zasilania z lampki która utrzymuje prąd - ale to już wymaga lutowania.
Generalnie softem nie da się tego ogarnąć bo po drodze są tylko bezpieczniki i tyle, na żywca jest to wpięte do akumulatora.

EDIT widze że mod już połączył tematy, tak więc @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] zapraszam do lektury od początku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez hindus ; 16-09-2020 o 13:37
hindus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-09-2020, 13:40   #172
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
Domyślnie Odp: podłączenie rejestratora jazdy (kamerki)

mam/miałem kilka sposobów na inteligentne zasilanie w aucie

Do kamerek pozostałem jednak przy "lampkach", zrobiłem już tego sporo,sam ostatecznie też uznałem to za najwygodniejsze.

możliwości
-przetwornica z 12V na 5V zakończona miniusb, ze stałym progiem odcięcia chyba 11.7V
-bypass na bezpieczniku po zapłonie
-układ z regulowanym progiem odcięcia a za nim układ sterowany pilotem
-lampka z dodatlowym zasilaniem 12V,działa po otwarciu i 30min po zamknięciu

Wszystkie układy wpinane do auta na stałe biorą prąd, nawet w spoczynku,ostatecznie zniechęciło mnie to bo aku wymagał co 2 miesiące podładowania (wymuszał to cykl używania auta), teraz jest bezobsługowy.

W najbardziej zaawansowanej wersji kamery w aucie działy zawsze przez 30min po zamknięciu, a potem z pilota mozna je było włączyć o ile aku miało wystarczające napięcie.

Ostatnio edytowane przez Antej ; 16-09-2020 o 13:43
Antej jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-10-2020, 13:20   #173
andree86
ford::beginner

Imię: Andrzej
Model: Ford S-max
Silnik: 2.0 Diesel 163KM
Rocznik: 12/2010

Witam serdecznie, chciałbym podłączyć się pod temat. Mój problem dotyczy Smaxa z 2011r. Do rzeczy - zakupiłem kamerkę samochodową, lecz do jej prawidłowego działania w trybie parkingowym, potrzebny jest osobny kabel trzy-żyłowy, który zakupiłem na tej aukcji
Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić, gdzie w skrzynce z bezpiecznikami mogę połączyć kabel sygnalizacyjny żółty, uziemiający czarny oraz zasilający czerwony? Jestem kompletnie zielony w te klocki, a zależy mi, by wszystko działało jak należy...

Z góry dziękuję za wszelką pomoc i porady.
andree86 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-10-2020, 13:22   #174
hindus

Nie ten temat, ten jest do Focusa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Stary 24-02-2025, 20:49   #175
Amarant
ford::amateur

Imię: Paweł
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.6 100Km
Rocznik: 2005

Przeczytałem 18 stron tematu i nie dowiedziałem się gdzie się wpiąć aby kamerka miała cały czas zasilanie po wyłączeniu zapłonu czyli gem jej nie odłączył po 20-30 min ?
Amarant jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-02-2025, 20:58   #176
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji

Gniazdo zapalniczki.
Antej jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-02-2025, 21:51   #177
wrzoch

Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023

Cytat:
Napisał Amarant Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przeczytałem 18 stron tematu i nie dowiedziałem się gdzie się wpiąć aby kamerka miała cały czas zasilanie po wyłączeniu zapłonu czyli gem jej nie odłączył po 20-30 min ?
Może dlatego, że to bardzo głupi pomysł jest?

W trybie parkingowym kamera może pobierać nawet 300mA czyli ponad 7Ah na dobę. Zostawisz auto na kilka dni i będziesz szukał kabli i dawcy.

Możesz spróbować podłączyć przez dedykowany zasilacz, VIOFO na przykład miał taki, 3 kable stały plus po bezpieczniku, stacyjka i masa. Chyba miał zabezpieczenie przed rozładowaniem aku, ale głowy nie dam. Była możliwość ustawienia progu napięcia przy którym włączał się tryb normalnej pracy.

Są akumulatory LiFePo (bezpieczniejsze od LiPo i LiIon), ale przy pojemności 20Ah to może 3-4 dni podtrzymania w trybie parkingowym.

Jak nie używasz samochodu bardzo często na dłuższych odcinkach to zapomnij.

Kontakt: wrzoch(at)gmail.com
wrzoch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-02-2025, 10:11   #178
edmun

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012

Cytat:
Napisał wrzoch Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Chyba miał zabezpieczenie przed rozładowaniem aku, ale głowy nie dam.
ma. na małym pudełku ustawiasz przy jakim napięciu ma się "rozpiąć"
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-02-2025, 20:17   #179
ochkarol

Cytat:
Napisał wrzoch Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Możesz spróbować podłączyć przez dedykowany zasilacz, VIOFO na przykład miał taki, 3 kable stały plus po bezpieczniku, stacyjka i masa. Chyba miał zabezpieczenie przed rozładowaniem aku,
Jeśli wideorejestrator nie ma aktywnego trybu parkingowego to w ogóle nie ma co się bawić w stałe zasilanie. Nie ma po prostu po co. Natomiast sprzęty z aktywnym trybem parkingowym mają możliwość podłączenia przez moduł który odcina zasilanie przy jakiejś wartości napięcia. U różnych producentów różnie jest to skonfigurowane.
Viofo ma możliwość wyboru (bodajże czterech) różnych wartości.
Nowszy moduł adaptera zasilania 70mai UP04 ma do wyboru 3 wartości.

Bump:
Cytat:
W trybie parkingowym kamera może pobierać nawet 300mA czyli ponad 7Ah na dobę.
Rozróżnić trzeba aktywny tryb parkingowy od pasywnego. Przy pasywnym kamerka nagrywa dopiero, gdy nastąpi zdarzenie. Tutaj pobór prądu jest znikomy. Przy aktywnym trybie - faktycznie - pobór jest większy, bo kamerka robi zdjęcia co jakiś czas. Ale do aktywnego trybu parkingowego trzeba dokupić moduł zasilający i będzie ok.

Bump:
Cytat:
Napisał Amarant Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Miernik albo probówka do rączek, zamknąć auto, odczekać aż auto się "uśpi" i szukać bezpiecznika na którym jest napięcie.

Ostatnio edytowane przez ochkarol ; 25-02-2025 o 20:50
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-02-2025, 21:00   #180
hindus

Nie lepiej sprawdzić który bezpiecznik jest od gniazda zapalniczki?
Odpowiedz

Zasady postowania