![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#41 |
|
ford::average
![]() Imię: Marcin
Model: Ford Focus Mk.III kombi
Silnik: 1.6 TDCI 115 KM (upgrade z 95)
Rocznik: 2011
|
Wczoraj miałem wyciąganą skrzynię bo był wymieniany uszczelniacz na wale korbowym oraz sprzęgło przy okazji. Prosiłem mechanika żeby sprawdził poduszki i były ok.
Z takich ciekawostek to na starym sprzęgle miałem na pedale lekkie wibracje z pracy silnika, to nie była dwumasa tylko rytm silnika. Na nowym sprzęgle co ciekawe nic nie czuć! Dwumas ma u mnie 162 tys. km i już luzy są ale mechanik stwierdził że nie wymaga natychmiastowej wymiany, więc te wibracje mogą pochodzić z różnych miejsc. Po tej naprawie mam wrażenie że ten silnik jakoś inaczej pracuje na biegu jałowym. Jak praca samych wtryskiwaczy wpływa na wibracje całego silnika? |
|
|
|
|
|
#42 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Wojtek
Model: Foka mk.3 Dłuuuga, a teraz mk4 też z plecakiem
Silnik: 1,6TDCi 95/116KM, Przelogowano na MK4 Connected 1,5 EcoBlue bez blue
Rocznik: 2011, 2020
|
Bardzo. Może pracować bardzo gładko a może szarpać jak by chciał silnik wyskoczyć. zależy od ich stanu.
|
|
|
|
|
|
#43 |
|
![]() Imię: Błajo
Model: F MK3 / S-MAX I / S-MAX II
Silnik: 1.6 116 KM / 2.0 140 KM / 2.0 180 KM
Rocznik: 2013 / 2012 / 2017
|
Kupiłem niedawno Focusa 1.6 TDCi - 115KM - 132 000 km jeździ super... jak na 5 czy 6 depnę w podłogę z niskich obrotów nic nie stuka... ale na postoju telepie nim jak mercedesem beczką... spalanie chwilowe na postoju 0,5 litra pokazuje więc wtryski chyba nie leją... co ciekawe jak patrzę pod maskę silnik równo pracuje... tylko na fotelu / pedałach czuć pracę motoru.
Mechanik mówi, że może dwumas padł i się zablokował i dlatego nie słychać stukania... paranoja ale stary Focus MK2 1.6 TDCi 90KM nie telepie nic.... |
|
|
|
|
|
#44 |
|
![]() Zarejestrowany: 30-06-2012
Model: Focus
Silnik: 1.6 TDCI 115 km
Rocznik: 2012
|
Jeśli nie poczytasz wątków na tym forum o podobnych przypadkach, to jedynym efektem wymiany dwumasu będzie dziura w portfelu...
|
|
|
|
|
|
#45 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Sławek
Model: MK3
Silnik: 1.6 tdci 115
Rocznik: 2011
|
Jestem tu nowy i o to samo chciałem pytać ;-)
u mnie z przebiegiem 55tys też są wyczuwalne delikatne drgania, tylko na postoju. No to wychodzi że forda delikatnie telepie przed jazdą |
|
|
|
|
|
#46 |
|
|
Przyzwyczaisz się Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#47 |
|
|
Ja mimo roku się nie przyzwyczaiłem. Wq.... mnie to niemiłosiernie. Nie mówiąc już o wydanej kasie na komplet tarcza, dwumasa, wysprzęglik, pompa. Z tego całego bajzlu tylko pompę z czujnikiem potrzebowałem.
Ogólnie to jest bardzo duża różnica in minus względem wszelkich vagów. To telepanie mnie dobija, do tego trzaski z deski i inne dziwne dźwięki. |
|
|
|
#48 |
|
![]() Imię: Błajo
Model: F MK3 / S-MAX I / S-MAX II
Silnik: 1.6 116 KM / 2.0 140 KM / 2.0 180 KM
Rocznik: 2013 / 2012 / 2017
|
|
|
|
|
|
|
#49 |
|
|
Może mi to aż tak nie przeszkadza, bo wcześniej miałem Mazde 323f BJ a tam to dopiero trzęsło. Jest to różnica in minus nie tylko w stosunku do vagów, generalnie nie zdarza się, aby tak trzęsło, chyba, że to stara mazdziocha bj hehe
Haa ! myślałem, że trzaski z deski 5 letniego auta to tylko u mnie, aż wstyd mi było się przyznać. To mnie "uspokoiłeś". Na czymś ford musiał przyoszczędzić, w paroletnim mondeo powycierane przyciski na desce tez nie najlepiej świadczą o marce... Jest duża szansa, że dzięki takim zabiegom nie stanę się posiadaczem kolejnego forda... Ale na razie to trzeba jeździć i kombinować, pod trzeszczący element kokpitu wsunąłem malutką podkładkę, na razie się uspokoiło W TYM MIEJSCU, bo w innym zlokalizować nie potrafię. |
|
|
|
|
|
#50 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Wojtek
Model: Foka mk.3 Dłuuuga, a teraz mk4 też z plecakiem
Silnik: 1,6TDCi 95/116KM, Przelogowano na MK4 Connected 1,5 EcoBlue bez blue
Rocznik: 2011, 2020
|
Foka ma dość sztywną konstrukcję, co daje dobre prowadzenie ale drgania przenosi niemiłosiernie. Poza tym MK3 ma 8v silnik a nie jak mk2 16v oba produkcji PSA praca tych silników to przepaść. stary pracował jak zegarek, zrobiłem takim 424 tyś. km w partnerze i go uwielbiałem. Foka mk2 90KM na 90% nie miała dwumasu.
|
|
|
|
![]() |
|
|
|