Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 23-11-2020, 21:52   #161
Mikepn
ford::amateur

Imię: Michał
Model: MONDEO MK4 KOMBI
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Przygasanie świateł

Witam serdecznie kolegów

Jestem nowy więc z góry przepraszam za błędy jeśli coś źle napisze. W moim Mondku zauważyłem to dopiero jak spadła temp na zewnątrz poniżej 20c. Mruganie wystepuje fo max minuty po odpaleniu auta. Zaczalem wylaczac rozne odbiorniki ( radio , AC itp) . Wylaczenie calkowite nawiewu spowodowalo ze przestaly. Myslalem ze moze wentylator nadmuchu sie konczy i robi zwarcie. Ale ostatnio na miescie po 20min jazdy zauwazylem ze znow mryga. Pobawilem sie chwile ustawieniami nadmuchu i w monencie obnizenia temp np z 23 na 21 c na klimatroniku ustalo. Podnioslem na 24c i znow.. wiec obstawiam grzalke nagrzewnicy ( mam chyba elektryczna gdyz przy 5c na zewnatrz po odpalniu auta po minucie daje cieplym ) . Obstawiam ze albo masa albo cos na przewodach / przekazniku od PTC . Kolega doradzil mi zeby podpiac dodatkowo w inst. Od swiatel na masowy kabel pod bude dodatkowo przewod i sprawdzic. Czekam na troche wolnego bo nie mam pod blokiem zbytnio warunkow a kolega ma hale dostepna zeby pobawic sie w srodku. Gdyby jednak dodatkowa masa nie pomogla to gdzie ew. szukac problemu? Na kompie brak bledow

Mikepn jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-11-2025, 18:41   #162
marcin rmo
ford::amateur

Imię: Marcin
Model: Focus MK3
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Przygasanie świateł

Michał, czy coś wymyśliłeś z tą nagrzewnicą PTC?
U mnie w Foce MKIII 1,6 TDCI też mruga po uruchomieniu nagrzewnicy PTC. Sprawdzałem oscyloskopem kiedy nagrzewnica się włącza. Jak jest włączona przez PWM z BCMa, zaczyna się mruganie. Prąd, który płynie do grzałki to ok. 22A. Przy włączonym teście napięcia na wyświetlaczu licznika napięcie szybciej się zmienia (szybciej niż normalnie przeskakują cyferki po przecinku).

Może to jest problem w elektronice nagrzewnicy?
Czy ktoś zdiagnozował problem?
marcin rmo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania