Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 06-04-2009, 11:12   #11
kicaj
ford::professional

Model: ZB
Silnik: 1.9
Rocznik: too old
Domyślnie Odp: przeróbka z 5 os. na 7 os.?

1)
Cytat:
Napisał krootki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeżeli zrobisz "samoróbkę" na 7 osób w 5-osobowym aucie to jeździsz nielegalnie
TYLKO w przypadku jak jedzie na pokladzie 7 osob, jak jezdzisz w piatke nic sie nie dzieje

2)
Cytat:
Napisał majkelos Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
zagraża bezpieczeństwu
diagnosta moze sie tlumaczyc ze zamontowanie dodatkowych foteli moze niesc za soba ingerencje w zasadnicze elementy nosne nadwozia,

co nie zmienia faktu ze kazdy ma prawo zalozyc sobie dodatkwe fotele, jesli tylko ma taka ochote, ma rowniez mozliwosc (ale nie prawo) przewozic wtedy dodatkowe 2 osoby.
inna kwestia jest czy to jest zgodne z prawem.
jesli nie masz homologacji na 7 osob - policja moze robic problemy przy zatrzymaniu, ale raczej nie zatrzyma ci dowodu rej. chyba ze uzna tak jak w 2) jedynie w przypadku przewozenia pasazerow w 3cim rzedzie. IMVHO bardziej potraktuje to jak przewozenie wiekszej ilosci pasazerow niz jest wpisane w dowodzie, jesli tylko sprawdzi dowod pod tym katem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

kicaj jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-04-2009, 20:12   #12
majkelos
Zablokowany

Model: ford s-max
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008

niepotrzebnie forum się zabulgotało z powodu tego pieprzonego dowodu. Jasna sprawa że homologacja jest konieczna, ale w stacji diagnostycznej Wiązowna powiedziano mi, że jesli fotele orginalne (tylko jak kupie na allegro to nie mam jak udowodnić że orginalne) i pasy bezpieczeństwa sa, to klepnie mi na 7 osób. Dodatkowo potrzebna jest specjalna rama mocująca za 500 zł przykręcana do karoserii.
Cytując fragment KD chciałem tylko przekazać informacje kiedy ktokolwiek inny niż policja może nam zatrzymać dowód. Teraz rosna uprawnienia strażników miejskich, a to sa takie muły ćwierćinteligentne, że może im sie wydawać iz mają niezwykle szerokie kompetencje. za zamieszanie przepraszam
majkelos jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-04-2009, 23:09   #13
kicaj
ford::professional

Model: ZB
Silnik: 1.9
Rocznik: too old

hej majkelos, wrecz przeciwnie dobrze ze sie tak zabulgotalo, teraz dzieki tobie wszystko jest jasne. wiadomo co i jak.
ale chyba straznikom nie dali upowaznien do sprawdzania dowodow rejestracyjnych, co? bo rownie dobrze strazy pozarnej mogliby dac uprawnienia do fotoradarow...
kicaj jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-04-2009, 00:26   #14
majkelos
Zablokowany

Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008

no właśnie,to jest ciekawy temat nie związany wszakże z s-maksiami, co może straz miejska?? wiem, że w uzasadnionych przypadkach może zrewidowac samochód, bagaże i dokonać rewizji pomieszczeń. To jest k... katastrofa
majkelos jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-12-2015, 17:19   #15
maxSjan

Troszkę odświeżę.
Wg obecnych przepisów przewożenie nadmiaru osób względem rejestracji auta grozi zabraniem prawka.

Jeżeli ktoś zmieniał na 7-osobowy czy mógłby podać przybliżone koszty głównie zakupu części i robocizny.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-12-2015, 20:51   #16
NIUTEK74
ford::advanced

Imię: Artur
Model: S-max Titanium 7 os
Silnik: 2,0 TDCI 143
Rocznik: 2007

Koszt jest zależny od tego za ile kupisz fotele i pasy oraz wykładzinę podłogi sam samochód jest fabrycznie przygotowany do wersji 7 os nie potrzeba żadnych klatek jak ktoś pisał wcześniej tak się składa ze w poniedziałek przekładałem znajomemu z S-maxa 7 os. fotele do wersji 5 os., Czyli z 7 robiłem 5 a z 5 wersje 7 czas, jaki mi to zajęło ponad 3h w przypadku znajomego oba jego S-maxy mają w dowodzie wbite wersje 7 os., Ale pewnie trzeba by liczyć coś koło 3 tyś
NIUTEK74 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-12-2015, 23:00   #17
emka07
ford::amateur

Silnik: 1.8 tdci
Domyślnie

Wszystko zależy za ile kupisz niezbędne elementy czyli fotele plus pasy bezpieczeństwa. Ja za komplet płaciłem ok 1400 zł. Ale to było że 3 lata temu, ale jak widzę ceny są zbliżone oczywiście robocizna moja i s-max w dowodzie rej. wbite 7 os.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
emka07 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-12-2015, 16:42   #18
mgrocik
ford::beginner

Model: S-Max
Silnik: 1.6 Ecoboost
Rocznik: 2014

A gdzie radzicie szukać tych foteli? Bo na Alllegro to ceny raczej kolo 2.5tys za komplet Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
mgrocik jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-12-2015, 21:13   #19
latar
FCP member

Model: S-Max TitS
Silnik: 2.2 230KM by heko
Rocznik: 2011

Niestety. Ceny poszły w górę gdy okazało się, że to chodliwy jednak towar. Warto szukać też foteli z Galaxy. Są tańsze i wyggodniejsze.

Znaczenie więcej info tu znajdziesz:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Stary 12-12-2015, 02:37   #20
witoldo75
ford::amateur

Model: s-max
Silnik: 2.0 tdci

trzeba bylo przed zakupem samochodu zastanowic sie ile osobowa wersje potrzebujecieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
witoldo75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania